Hoppa till innehåll

Kan man äta ett OS-guld? – Finländsk spetskompetens syns inom restaurangbranschen 

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2024 10.12
Kolumn
Understatssekreterare Elina Pylkkänen.
Elina Pylkkänen.

Det finns tusentals lediga jobb inom turism- och restaurangbranschen. I Finland finns det spetskompetens inom restaurangbranschen, men vi behöver mer av det. Artificiell intelligens och digitalisering kommer inte att minska på jobben inom branscher där man behöver kreativitet, händighet och en serviceinriktad attityd. 

Sysselsättnings- och arbetslöshetssiffrorna för augusti är inget att hurra för. Antalet arbetslösa arbetssökande ökar jämfört med juli när man granskar säsongrensade siffror. Antalet arbetslösa arbetssökande var 292 000 i augusti med beaktande av säsongvariationen.
 
Antalet lediga jobb har sjunkit oroväckande jämfört med situationen våren 2022. Samtidigt har detta dock lett till att problemen med tillgången på arbetskraft har minskat inom många branscher. Det finns dock fortfarande jobb att söka, särskilt inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken och turism- och restaurangbranschen.
 
För tillfället finns det tusentals lediga jobb inom turism- och restaurangbranschen, även om inte alla lediga jobb erbjuder ordinarie heltidsarbete. Turistsäsongen har börjat i Lappland. Trots att orädda företagare år efter år ökar inkvarteringskapaciteten, är turistresorna till Lappland ändå så gott som slutsålda – och inte för några obetydliga summor. Nu behövs det toppförmågor för att visa vår gästfrihet. 
 

Spetskompetens av världsklass finns i Finland 

Olympiska spelen i Paris har väckt mycket diskussion om finländarnas svaga framgångar inom friidrotten. Finlands saldo från Paris blev fyra medaljer, varav inga guld, samt sex poängplatser. Målet på sex medaljer förblev alltså en dröm. Däremot har de två guldmedaljer som Finland i februari i år vann i Culinary Olympics i Tyskland fått alltför lite uppmärksamhet. Guldmedaljerna kom från grenarna fine dining och community catering.
 
Culinary Olympics har ordnats med fyra års mellanrum sedan början av förra århundradet. I år deltog över 20 länder och över 200 tävlande från olika världsdelar i tävlingen. Finland kammade hem segern i de mest ambitiösa grenarna. Finland besegrade flera kulinariska toppländer, som Frankrike, Schweiz, Sverige, Norge och Danmark. Segern byggde inte på en stor tävlingsbudget, utan på skicklighet, passion och fullkomlig laganda. Laganda innebär att alla lagmedlemmar är lika viktiga, även om de har olika roller.
 

Hållbarhetstänkandet trendar också inom gastronomin 

I juryn sitter de bästa i branschen. Reglerna är mycket strikta och visar vägen för framtidens trender, särskilt när det gäller principerna om ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Det är smaken som avgör, eftersom juryn smakar på portionerna med ögonen förbundna. Någon stroppighet är det verkligen inte fråga om. Smaken på matportionerna är bara ett av kriterierna, om än det viktigaste. Minimering av matsvinn, renlighet och god hygien ger också poäng. För varje portion bestäms en maximikostnad och ett näringsinnehåll. Portionerna tillreds främst från vegetariska råvaror.
 
Lagen har ett år på sig att planera en meny som uppfyller vissa villkor. Lagen skaffar sina råvaror själva. I detta avseende ger den rena finska naturen och dess egenartade, äkta smaker ett försprång jämfört med många andra länder. Smakerna ska inte kryddas bort eller lösas upp.
 
Hur vann finländarna i en gren som inte direkt låter som vår styrka på världsscenen?


Ett sammansvetsat team, målmedvetenhet och outtröttligt arbete 

De finländska OS-gulden kom inte till av en slump. Lagen utförde enormt mycket förberedande arbete under 2–3 år, med sikte på bästa möjliga prestation. Veteraner från tidigare tävlingar erbjöd sparrning.
 
Framgången är ett lysande exempel på spetskompetens och toppförmågor. Toppförmågor finns inom alla yrkesområden. De kännetecknas av förstklassigt arbete. Artificiell intelligens och digitalisering kommer inte att minska på jobben inom branscher där man behöver kreativitet, händighet och en serviceinriktad attityd.


Läget inom restaurangbranschen är utmanande 

Även om situationen i Lappland är relativt god, är den samlade restaurangbranschen nu i en sämre situation än före covid-19-pandemin. Kostnaderna har stigit och efterfrågan har inte återhämtat sig helt. Konsumenterna har dragit åt svångremmen till följd av den försämrade köpkraften. Det har allt som allt funnits för få turister och inhemska restauranggäster. Många restauranger har varit tvungna att ge upp. Det finns också arbetslöshet inom branschen. 

Vår statistik visar att det inom branschen råder matchningsproblem mellan arbetskraften och jobben. Det finns fortfarande efterfrågan på till exempel servitörer och kockar, samtidigt som det finns tillgång på yrkeskunnig arbetskraft. I många områden har matchningsproblemen mellan arbete och arbetstagare blivit värre. Att tillgång och efterfrågan inte möts regionalt är bara en av orsakerna till situationen. 


Bättre tider stundar än

Turism- och restaurangbranschen är i kontinuerlig omvälvning. Konjunkturerna påverkar branschen stort, men å andra sidan framtvingar de förnyelse. Jag önskar att de olympiska framgångarna leder till mer arbetskraft inom branschen, för behovet kommer att vara stort när ekonomin återhämtar sig. För närvarande har till och med våra Michelin-restauranger brist på arbetskraft.
 
Gratulationer än en gång till Finlands guldlag!
 

Elina Pylkkänen, understatssekreterare