Hoppa till innehåll

Lagpaket om allmän konsumentsäkerhet på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 12.7.2024 11.26
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet begär utlåtanden om ett utkast till regeringens proposition med förslag till lagstiftning som behövs för genomförandet av EU:s förordning om allmän produktsäkerhet och till lag om konsumtionstjänsters säkerhet. Genom propositionen genomförs EU:s förordning om allmän produktsäkerhet. Samtidigt omarbetas den allmänna lagstiftningen om konsumenttjänsters säkerhet. Utlåtanden kan lämnas fram till den 5 september 2024.

Största delen av den allmänna regleringen om konsumentprodukters säkerhet kommer i fortsättningen att finnas i EU:s förordning om allmän produktsäkerhet. Därför föreslås det att konsumentsäkerhetslagen upphävs och ersätts nationellt av lagen om konsumentprodukters säkerhet och lagen om konsumenttjänsters säkerhet. Sålunda ska bestämmelserna om konsumentprodukters och konsumenttjänsters säkerhet framöver finnas i separata lagar. Samtidigt upphävs vissa förordningar som utfärdats med stöd av konsumentsäkerhetslagen. I propositionen föreslås det dessutom att de lagar som för närvarande innehåller hänvisningar till konsumentsäkerhetslagen ska ändras.

Enligt propositionen upphävs lagen om underrättelser till Europeiska kommissionen om marknadskontrollen av vissa produkter som medför risk. Lagens bestämmelser tas in i lagen om marknadskontrollen av vissa produkter, som också till övriga delar ska ändras med anledning av genomförandet av EU:s förordning om allmän produktsäkerhet.

EU:s förordning om allmän produktsäkerhet förutsätter lagstiftning även i Finland

Syftet med EU:s förordning om allmän produktsäkerhet är att skydda konsumenterna och deras säkerhet. Förordningen är direkt tillämplig lagstiftning i medlemsstaterna, men för genomförandet av förordningen krävs det också nationell lagstiftning. Dessutom ska sådana bestämmelser upphävas som överlappar eller strider mot bestämmelserna i förordningen.

I Finland förutsätter genomförandet av förordningen lagstiftning särskilt om marknadskontrollmyndigheter och deras befogenheter. Dessutom behövs det bestämmelser om påföljder för överträdelse av förordningen om allmän produktsäkerhet.

Separata lagar för konsumentprodukters och konsumenttjänsters säkerhet

Bestämmelser om de egentliga säkerhetskraven för konsumentprodukter finns i EU:s förordning om allmän produktsäkerhet. Enligt förslaget ska det i lagen om konsumentprodukters säkerhet främst föreskrivas om språkkrav som gäller produktsäkerhet, behöriga marknadskontrollmyndigheter och om vissa av deras befogenheter. I lagen ska det också föreskrivas om påföljder för överträdelse av förordningen om allmän produktsäkerhet. Vidare föreslås det att i lagen ska ingå bestämmelser om marknadskontroll av maskiner som är avsedda att användas av konsumenter och om de påföljder som ska tillämpas vid överträdelse av bestämmelserna. Lagen ska också innehålla bestämmelser om konsumentsäkerhetsdelegationen.

Lagen om konsumtionstjänsters säkerhet är enligt förslaget en allmän lag om konsumtionstjänsters säkerhet. I den ska det föreskrivas om kraven på säker konsumtionstjänst och bedömning av säkerhet, tjänsteleverantörens skyldigheter, tillsynsmyndigheter och deras tillsynsmetoder, tillsynsmyndigheternas förpliktande beslut och om påföljder som tillämpas vid överträdelse av lagen.

I lagen om marknadskontrollen av vissa produkter görs de ändringar som behövs för genomförandet av EU-förordningen så att de konsumentprodukter som omfattas av tillämpningsområdet för EU:s förordning om allmän produktsäkerhet i fortsättningen också ska omfattas av tillämpningsområdet för lagen.

Både i lagen om konsumentprodukters säkerhet och i lagen om konsumenttjänsters säkerhet föreslås bestämmelser om den behöriga myndighetens möjlighet att påföra en påföljdsavgift. På överträdelser av bestämmelserna ska därtill tillämpas bestämmelserna om hälsobrott i strafflagen.

Lagarna avses träda i kraft den 13 december 2024, då EU:s direktiv om allmän produktsäkerhet ska börja tillämpas.

Mer information:
Lauri Wilenius, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 173 
Mikko Holm, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 377