Hoppa till innehåll

Lagutkast om utveckling av medlingssystemet till rådet för bedömning av lagstiftningen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 23.8.2024 10.02
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet lämnade den 23 augusti 2024 till rådet för bedömning av lagstiftningen ett utkast till regeringsproposition som syftar till att utveckla medlingssystemet. Regeringen har som mål att lämna propositionen till riksdagen i september.

Utvecklingen av medlingssystemet, dvs. att stärka Finlands arbetsmarknadsmodell är en av regeringens arbetsmarknadsreformer. De föreslagna lagändringarna påverkar riksmedlarens, medlarnas och medlingsnämndens verksamhet. Arbetsmarknadsparternas möjlighet att ingå avtal sinsemellan kvarstår oförändrad.

Genom reformen stärks beaktandet av den så kallade allmänna linjen på arbetsmarknaden i medlingsverksamheten. Genom reformen förenhetligas dessutom den praxis som de medlingsnämnder som tillsatts för ett visst medlingsuppdrag har.

Lagutkastet har utvecklats under den fortsatta beredningen

Lagändringarna bereddes i en trepartsarbetsgrupp som inte var enig i sitt arbete. Arbets- och näringsministeriet ordnade ett remissförfarande om arbetsgruppens betänkande 4.6.–30.7.2024. Efter remissbehandlingen har det gjorts både innehållsmässiga och tekniska ändringar i lagutkastet.

De viktigaste ändringarna hänför sig till kompletteringen av propositionens konsekvensbedömningar, preciseringen av specialmotiveringen och bedömningen av om förutsättningarna för begränsning av de grundläggande fri- och rättigheterna uppfylls.

Rådet väljer själv de regeringspropositioner som det ger utlåtande om. Efter utlåtandet av rådet för bedömning av lagstiftningen finslipas lagutkastet vid arbets- och näringsministeriet. Målet är att regeringen ska överlämna propositionen till riksdagen i september 2024.

Mer information:
Mika Nykänen, statssekreterare, tfn 029 504 7266
Katariina Jämsén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 143