Små och medelstora företags konjunkturförväntningar återhämtar sig långsamt, användningen av artificiell intelligens blir vanligare

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.2.2025 9.00
Pressmeddelande
yrittäjä kättelee asiakasta

De små och medelstora företagens konjunkturförväntningar har varit nästan oförändrade sedan förra hösten. Förväntningarna är också bättre än för ett år sedan. Den avtagande inflationen och de sänkta räntorna har stött företagens utsikter. Särskilt den utmanande situationen för företag inom handeln blir också så småningom bättre visar SMF-företagsbarometern, som publicerades den 11 februari 2025.

Lika många små och medelstora företag förutspår att det ekonomiska läget kommer att förbättras som de som förväntar sig att det kommer att försämras. Den ekonomiska utvecklingen beror i stor utsträckning bland annat på att den privata konsumtionen återhämtar sig och att räntenivån sjunker. Båda dessa faktorer är förenade med viss osäkerhet och deras utveckling följs upp med viss förväntan.

”Trots den ekonomiska osäkerheten har de små och medelstora företagens konjunkturförväntningar varit oförändrade sedan i höstas. Jag anser att resultaten av barometern är uppmuntrande i dessa exceptionella tider”, säger näringsminister Wille Rydman. 

Investeringsviljan är fortfarande anspråkslös, företagen håller fast vid arbetskraften 

De små och medelstora företagens investeringsvilja har legat på en anspråkslös nivå. Inom alla huvudbranscher finns det fler företag som minskar sina investeringar än sådana som förväntas öka investeringarna.

Trots osäkerheten har små och medelstora företags rekryteringsplaner inte minskat nämnvärt jämfört med höstens barometer. Av de små och medelstora företagen har 14 procent för avsikt att öka sin personal, medan 12 procent förutspår att de kommer att minska personalen. Den största gruppen, 74 procent av de små och medelstora företagen, har för avsikt att behålla sin personalstyrka. 

”Man måste vänta åtminstone till slutet av 2025 för att sysselsättningen ska återhämta sig på bred front. Små och medelstora företag är förståeligt nog försiktiga med att anställa nya medarbetare före en hållbar vändning i tillväxten och efterfrågan”, säger direktör, chefsekonomen Juhana Brotherus från Företagarna i Finland. 

Den nedåtgående trenden för tillväxtorientering oroar 

De små och medelstora företagens tillväxtorientering har länge minskat, men nu börjar siffrorna stabiliseras. Över en tredjedel av de små och medelstora företagen är antingen starkt eller i den mån det är möjligt tillväxtorienterade. Andelen starkt tillväxtorienterade små och medelstora företag har ökat något jämfört med bottennoteringen för ett år sedan. Tillväxtorienteringen är emellertid blygsam jämfört med tidigare år.

Det positiva är de starka framtidsutsikterna för unga små och medelstora företag som har grundats efter 2019. Tillväxtföretagens roll är viktig, eftersom de utvecklar nya innovationer och fungerar som tillväxtmotorer och drivkrafter för andra företag. Bland dem reser sig också efterlängtade internationella spetsföretag.

”Den oroväckande minskningen av antalet tillväxtorienterade företag verkar nu ha avstannat. Finland behöver mer tillväxtorientering och reformer som uppmuntrar allt fler företagare att ta risker och steg mot tillväxt”, säger Brotherus. 

Digitaliseringen av små och medelstora företag har blivit snabbare och användningen av artificiell intelligens har blivit vanligare

De små och medelstora företagens införande av artificiell intelligens samt andra digitala tjänster och verktyg har blivit snabbare. Cirka vart tredje SMF-företag upplever att användningen av artificiell intelligens är aktuell med tanke på företagets verksamhet nu eller under det kommande året. Lite över en tiondel av SMF-företagen berättar att de använder artificiell intelligens regelbundet och knappt en tredjedel sporadiskt. Bristen på kunskap eller kompetens fördröjer införandet av artificiell intelligens i små och medelstora företag. 

 ”Finland har traditionellt representerat den europeiska toppen i fråga om digital kompetens. Jag tror att den artificiella intelligensens frammarsch förbättrar våra företags konkurrenskraft på längre sikt”, konstaterar näringsminister Rydman. 

”De små och medelstora företagens språng inom AI väcker förhoppningar om produktivitetens framtid. Finländska små och medelstora företag har god beredskap att införa ny kritisk teknik”, säger Brotherus. 

Små och medelstora företag kämpar med tillgången till finansiering – Finnveras roll framhävs

De små och medelstora företagen torde ha tagit sig förbi botten av konjunkturen, men det finns fortfarande utmaningar när det gäller företagens tillgång till finansiering. I höstens barometer uppgav 38 procent av de företag som behövde finansiering att de inte har fått eller ansökt om finansiering trots behovet. Motsvarande siffra för våren 2021 var 25 procent. 

”Förutom det ekonomiska läget för små och medelstora företag har företagets storlek, läge och utvecklingsfas en betydande inverkan på tillgången till finansiering”, säger Finnveras affärsverksamhetsdirektör Juha Ketola.
 
Finnvera krävs allt oftare som borgensman för banklån till företag. För så många som 67 procent av de starkt tillväxtorienterade små och medelstora företagen krävdes Finnveras borgen för att få bankfinansiering.

”Finnveras borgen är livsviktiga för tillväxtorienterade företag. Den ökade rollen för borgensförbindelser vittnar om förändringar i regleringen av finanssektorn, bankernas kreditpolitik och det allmänna ekonomiska läget. En del små och medelstora företag får inte bankfinansiering ens med Finnveras borgen, vilket för sin del kan begränsa deras tillväxt. Vi försöker i första hand hitta en finansieringslösning genom borgen tillsammans med bankerna. Vi erbjuder vid behov också direkta lån för att möjliggöra tillväxt för livskraftiga företag”, fortsätter Ketola. 

SMF-företagsbarometern beskriver små och medelstora företags verksamhet och ekonomiska verksamhetsmiljö. Den publiceras två gånger om året av Företagarna i Finland, Finnvera och arbets- och näringsministeriet. Enkäten i SMF-företagsbarometern besvarades denna gång av cirka 4 550 företag. Företagen svarade på enkäten från mitten av december 2024 till och med mitten av januari 2025. 

Mer information:
Lars Aikala, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 401 6410, [email protected]
Juhana Brotherus, chefsekonom, Företagarna i Finland, tfn 050 384 9479, [email protected]  
Juha Ketola, affärsverksamhetsdirektör, Finnvera, tfn 029 460 2658, [email protected]
Katri Lehtonen, utvecklingschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 526 2515, [email protected]