Hoppa till innehåll

Reformen av arbets- och näringstjänsterna 2024: Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande stakade ut riktlinjerna för bildandet av sysselsättningsområden

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2024 10.44
Pressmeddelande

Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande behandlade den 15 februari 2024 situationen i de fyra områden som omfattas av statsrådets beslutsförfarande.

Beslutsförfarandet gäller bildandet av Mellersta Österbottens sysselsättningsområde, anslutningen av Valkeakoski stad till Tammerforsregionens sysselsättningsområde, anslutningen av Kaskö stad till Österbottens sysselsättningsområde och bildandet av Sydösterbottens sysselsättningsområde. 

Statsrådets beslutsförfarande pågår, eftersom man i dessa områden eller kommuner inte har kunnat komma överens om sysselsättningsområden som uppfyller förutsättningarna i lagstiftningen.

Arbets- och näringsministeriet har hört kommunerna i de ovannämnda områdena om utkasten till beslut och beaktat de utlåtanden som erhållits på basis av hörandet. 

Statsrådet fattar beslut om bildandet av ett sysselsättningsområde eller om kommunens anslutning till ett sysselsättningsområde vid statsrådets sammanträde i februari 2024. Information om ärendet ges i samband med sammanträdet.

Arbets- och näringstjänsterna överförs till kommunerna den 1 januari 2025. Målet med reformen är en servicestruktur som på bästa möjliga sätt främjar snabb sysselsättning och ökar arbets- och näringstjänsternas effektivitet, tillgänglighet, resultat och mångsidighet. I reformen beaktas lika tillgång till tjänsterna.

Mer information
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321 (frågor till arbetsministern)
Jenni Wessman, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7034
 

Tillbaka till toppen