Hoppa till innehåll

Utvärderingsrapport: Fortsatta åtgärder har en nyckelroll för regionstadsprojekt

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 25.6.2024 14.20
Nyhet

Målet med regionstadsprojekten har varit att främja tillgången på kompetent arbetskraft och utbildning, förbättra sysselsättnings- och näringstjänsterna, stärka företagsnätverk och etablera utvecklade verksamhetsmodeller. I utvärderingen granskades projektens effekter och mervärdet av nätverksbaserad verksamhet i utvecklingen av regionstäderna 2019–2023.

Utvärderingarna gjordes av en helhet på tio projekt som finansierades 2019–2023. Till dessa hör åtta nätverksprojekt som genomfördes i regionstäderna och som syftar till att främja tillgången på kompetent arbetskraft och utveckla regionstäderna samt två tematiska nätverksprojekt inom teman för innovationsekosystem och cirkulär ekonomi.

Projektens ambitiösa mål har tillgodosett ett klart behov. Projekten har inlett målinriktad verksamhet, men målen på hög nivå har inte uppnåtts helt. Projekten har dock lyckats skapa metakunskaper och verksamhetsmodeller som är centrala förutsättningar för att målen ska nås. Enligt utvärderingen har projekten skapat en början i rätt riktning och som en del av en längre utvecklingscykel är det möjligt att uppnå långsiktiga effekter.

En genomförandemodell, där finansieringsansvaret koncentrerades till en aktör, har fungerat bra och stött uppbyggnaden av nätverkssamarbetet. Modellen förebyggde överlappningar och stödde skapandet av nya slags kopplingar mellan regionstäderna. Verksamhetsmodellen för regionstädernas nätverksprojekt och de metoder som den använder kan utnyttjas också i andra åtgärder för region- och stadsutveckling.

Det har varit utmanande att engagera företag i projekten, eftersom projekten inte alltid i tillräcklig utsträckning tillgodosåg företagens behov. Utifrån utvärderingen bör samarbetet i fortsättningen utvecklas så att det blir mer företagsorienterat och tillgodoser konkreta behov. Långsiktigt samarbete, hållbara resurser och planering som utgår från företagens behov har en nyckelroll när det gäller att engagera företagen.

Möjligheter till mer omfattande samarbete

Regionstadsprojekten har skapat en grund för ett långsiktigt utvecklingsarbete och stärkt regionstädernas roll på nationell nivå. Regionstäderna bör ta ansvar för fortsatta åtgärder och utreda hur verksamheten kan fortsätta inom ramen för det nuvarande samarbetet och den nuvarande finansieringen. Resultaten från projekten ska förankras i den normala verksamheten för att en långsiktig effekt ska uppnås.

Det vore bra att utvidga samarbetet också över landskapsgränserna efter behov. En större skara aktörer främjar ett mångsidigt utnyttjande av företagsnätverken och finansieringsmöjligheterna i regionstäderna. Lärdomarna från regionstadsprojekten bör utnyttjas också i större reformer, såsom reformen av arbets- och näringstjänsterna.

Utvärderingen genomfördes med hjälp av ett tillvägagångssätt för utvecklande utvärdering där flera metoder användes. Det omfattade en materialöversikt, inledande intervjuer, en webbenkät samt fördjupade individuella intervjuer och gruppintervjuer. Gaia Consulting genomförde utvärderingen mellan februari 2024 och maj 2024. Syftet med utvärderingen var att utreda mervärdet av nätverksbaserade projekt för regionstäder och företagsverksamhet samt att bedöma verksamhetens förmåga att svara på utmaningarna i regionstäderna.

Mer information:
Jarmo Palm, arbetsmarknadsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7014
Susanna Sepponen, äldre affärschef, Gaia Consulting, tfn 040 138 0067
Kirsi Pulkkinen, ledande expert, Gaia Consulting, tfn 040 520 6374