Preliminär överenskommelse i Europeiska unionen om att minska miljökonsekvenserna av textil- och livsmedelsavfall

miljöministeriet
Utgivningsdatum 19.2.2025 14.15 | Publicerad på svenska 19.2.2025 kl. 14.52
Pressmeddelande

Europeiska unionens medlemsstater, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen nådde i dag en preliminär överenskommelse om en ändring av ramdirektivet om avfall, där man har fastställt bindande mål för minskning av livsmedelsavfallet fram till 2030 och fastslagit att ett producentansvarssystem för textilier ska införas i medlemsstaterna.

Tillverkare och importörer av textilier åläggs producentansvar, de ska alltså stå för kostnaderna för separat insamling, sortering, återanvändning och materialåtervinning av produkterna. Producentansvaret gäller de flesta hushållstextilier, accessoarer och skodon samt likadana produkter i företag. Ett av syftena med producentansvaret för textilier är att förlänga textiliernas livslängd och öka den hållbara konsumtionen av textilier och skodon. Den möjlighet att rikta producentansvarsavgifterna enligt textiliernas livslängd och hållbarhet som Finland främjade vid förhandlingarna har också hållits kvar.

”Finland har i EU understött en strängare reglering av ultrasnabbt mode. Förhandlingsresultatet är vad Finland har hoppats på: medlemsstaterna kan vid genomförandet av direktivet besluta att producenterna av snabbt och ultrasnabbt mode ska betala högre producentansvarsavgifter. Med tanke på miljön är det ohållbart att kläder av allt sämre kvalitet produceras och konsumeras i allt större mängder och allt snabbare”, säger miljö- och klimatminister Sari Multala.

Producentansvaret för textilier gäller alla textiltillverkare och textilimportörer på lika villkor. Jämfört med större företag ges mikroföretag en ett år längre övergångsperiod för att fullgöra producentansvarsskyldigheten. Detta minskar mikroföretagens administrativa börda.

Medlemsstaterna åläggs rättsligt bindande mål för att minska livsmedelsavfallet. Fram till 2030 ska livsmedelsavfallet minskas med 10 procent inom livsmedelsindustrin och med 30 procent per invånare inom detaljhandeln, restauranger och måltidstjänster samt i hushållen jämfört med medeltalet 2021–2023.

Kommissionen måste se över och utvärdera de nya skyldigheterna i ramdirektivet om avfall: bland annat finansieringen av det utvidgade producentansvaret (senast 2029) samt primärproduktionens roll i uppkomsten av livsmedelsavfall, inverkan av förändringarna i produktionsmängderna på minskningen av livsmedelsavfallet och eventuella uppdaterade mål för minskning av så kallat tidigare ätbart livsmedelsavfall, det vill säga matsvinn, för 2030 och 2035 (senast 2027).

Överenskommelsen om den färdigt förhandlade ändringen av ramdirektivet om avfall måste ännu godkännas i Europaparlamentet och medlemsstaternas ministerråd. Efter att ändringen av ramdirektivet om avfall formellt har antagits och offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning har medlemsstaterna 20 månader på sig att införliva direktivet i sin nationella lagstiftning.

EU genererar 12,6 miljoner ton textilavfall per år. Mängden avfall av enbart kläder och skodon uppgår till 5,2 miljoner ton, vilket är 12 kg avfall per person och år. I Finland uppkommer cirka 116 kilogram livsmedelsavfall per person, vilket är något mindre än EU-genomsnittet på 132 kilogram. Största delen av livsmedelsavfallet uppkommer i hushållen (45 %). Den näst största producenten av livsmedelsavfall är livsmedelsindustrin (25 % av livsmedelsavfallet).

Mer information:

Sirje Stén
konsultativ tjänsteman
[email protected]
tfn 0295 250 276