Hoppa till innehåll

EU-ministerutskottet diskuterade användningen av den ryska centralbankens immobiliserade tillgångar till stöd för Ukraina

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.10.2024 9.39 | Publicerad på svenska 4.10.2024 kl. 15.13
Pressmeddelande
I foto Finlands och EUs flaggor

EU-ministerutskottet fastställde Finlands ståndpunkter i fråga om användningen av den ryska centralbankens immobiliserade tillgångar till stöd för Ukraina, inrättandet av en samarbetsmekanism för Ukraina-lån och beviljandet av makroekonomiskt stöd till Ukraina.

Finland stöder Europeiska kommissionens förslag om att inrätta en samarbetsmekanism för Ukraina-lån och bevilja exceptionellt makroekonomiskt stöd till Ukraina för att tillgodose Ukrainas brådskande behov av ytterligare finansiering. Finland anser det vara viktigt att förutom EU-länderna också partnerländer, i synnerhet G7-länder, deltar i den samarbetsmekanism för Ukraina-lån som nu inrättas.

Europeiska unionens råd behandlar förslag till fortsatta åtgärder när det gäller att använda de extraordinära intäkterna från Rysslands immobiliserade tillgångar. Avsikten är att erbjuda Ukraina ytterligare finansiering i form av lån som förvaltas och återbetalas med hjälp av dessa extraordinära intäkter. Som en del av EU:s sanktioner mot Ryssland har den ryska centralbankens tillgångar som innehas av finansinstitut i EU-medlemsländerna frysts från och med februari 2022.

Den 20 september 2024 lade kommissionen fram ett förslag om att inrätta en samarbetsmekanism för Ukraina-lån och bevilja exceptionellt makroekonomiskt stöd till Ukraina. Kommissionens mål är att Ukraina ska få finansieringsstöd i form av lån till ett belopp på sammanlagt 35 miljarder euro före utgången av 2024.

I enlighet med regeringsprogrammet förbinder sig Finland starkt till att stödja Ukraina och återuppbyggnaden av landet, och förhåller sig öppet till olika finansieringslösningar för att stödja Ukraina.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Eurogruppen den 7 oktober och Ekofinrådet den 8 oktober
  • Rådet för rättsliga och inrikes frågor den 10–11 oktober
  • Informellt möte mellan ministrarna med ansvar för sysselsättnings- och socialpolitik den 9–10 oktober

Ekofinrådet ska diskutera de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands anfallskrig. I samband med detta behandlas kommissionens förslag om att använda de extraordinära intäkterna från den ryska centralbankens immobiliserade tillgångar till stöd för Ukraina.

På eurogruppens agenda står förberedelser inför internationella möten och en lägesrapport om den digitala euron i ett föränderligt betalningsekosystem. Eurogruppen sammanträder i utvidgad sammansättning för att diskutera slutförandet av arbetet med euroområdets konkurrenskraft, lägesrapporten om kapitalmarknadsunionen samt förberedelserna inför eurotoppmötet i oktober.

Avsikten är att rådet för inrikes frågor ska godkänna rådets partiella allmänna riktlinje om förslaget till förordning om förebyggande och bekämpning av sexuella övergrepp mot barn (s.k. CSAM-förordningen). Dessutom diskuterar rådet det övergripande läget i Schengenområdet med särskild fokus på att öka motståndskraften vid EU:s yttre gränser. Ministrarna ska också diskutera sätt att effektivisera EU:s återvändandepolitik. När det gäller rättsliga frågor behandlas bland annat bekämpningen av organiserad brottslighet och narkotikahandel.

I Budapest ordnas ett informellt möte mellan ministrarna med ansvar för sysselsättnings- och socialpolitik. På mötets agenda står problemen med tillgången på kompetent arbetskraft samt delaktigheten och sysselsättningsmöjligheterna för personer med funktionsnedsättning.

Mer information: Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 433 4533, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Lauri Heikkinen, specialsakkunnig i kommunikation, tfn 0295 160 034, statsrådets kansli

EU-ministerutskottets föredragningslistor och de offentliga handlingar som behandlas i ministerutskottet publiceras på statsrådets kanslis finskspråkiga webbsida