EU-ministerutskottet diskuterade EU:s försvarssamarbete och ekonomiska säkerhet
EU-ministerutskottet behandlade vid sitt möte fredagen den 1 mars frågor som gäller säkerhets- och försvarspolitik och ekonomisk säkerhet. EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför tre möten i Europeiska unionens råd.
EU-ministerutskottet godkände Finlands årliga nationella färdplan för genomförandet av det permanenta strukturerade samarbetet (Pesco), det vill säga EU-ländernas samarbete inom försvarssektorn. I färdplanen rapporterar Finland om hur landet har främjat sina åtaganden 2023 och lägger fram planer för 2024 och 2025. Finland är medlem i 8 Pesco-projekt och observatör i 15 projekt. Dessutom är Finland samordnare för ett projekt. Som en del av planen avger länderna vartannat år en politisk förklaring om utvecklingen av sina nationella åtgärder. Finland betonar i sin förklaring behovet av att stärka och fördjupa EU:s försvar på ett övergripande sätt och av att i allt högre grad beakta synergier och förenligheten med Natos mål. Finland konstaterar att Natomedlemskapet har förändrat landets försvarspolitik på ett grundläggande sätt. Det erbjuder nya möjligheter inom det permanenta strukturerade samarbetet.
EU-ministerutskottet godkände också en E-skrivelse med en mer omfattande bedömning av det permanenta strukturerade samarbetet. Pesco-länderna ska tillsammans bedöma den Pesco-period som löper ut 2025 under detta och nästa år och ge strategisk vägledning inför nästa period. Enligt Finland är det viktigt att intensifiera samarbetet särskilt i fråga om försvarsindustrin och produktutveckling, militär rörlighet, beredskap inför hybrid- och cyberhot samt gemensamma snabbinsatsstyrkor. Finland anser att man i den kommande bedömningen bör beakta att säkerhetsläget har försämrats avsevärt, och i synnerhet hur hotet från Ryssland kommer att utvecklas på kort och lång sikt. I enlighet med regeringsprogrammet stöder Finland ett fördjupat europeiskt försvarssamarbete.
EU-ministerutskottet behandlade också Europeiska kommissionens meddelande från januari om fem initiativ för att stärka EU:s ekonomiska säkerhet. Enligt Finland är det viktigt att EU utvecklar strategin för ekonomisk säkerhet med fokus på konkurrensen mellan stormakterna, de geopolitiska dragkamperna och den förändrade omvärlden. Det är viktigt att utveckla EU:s ekonomiska säkerhet utifrån unionens egna premisser och samtidigt bygga upp samarbete med likasinnade partner. Finland anser att den ekonomiska säkerheten ska grunda sig på utveckling av EU:s egna starka sidor och på stärkande av den strategiska konkurrenskraften.
EU-ministerutskottet fastställde Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:
- rådet för rättsliga och inrikes frågor den 4–5 mars
- rådet för transport, telekommunikation och energi (energiministrarna) den 4 mars
- konkurrenskraftsrådet (inre marknaden och industri) den 7 mars
På inrikesministrarnas dagordning står bedömning av läget i Schengenområdet och av den så kallade Frontex-förordningen om gräns- och kustbevakning i Europa. Ministrarna ska också diskutera migrationens yttre dimension samt hur konflikten i Mellanöstern och Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkar EU:s inre säkerhet.
Justitieministrarna ska diskutera organiserad brottslighet samt bekämpning och förebyggande av människosmuggling. På agendan står också rättsliga åtgärder för att straffa Ryssland för dess brott under anfallskriget mot Ukraina.
Energirådet försöker nå en politisk överenskommelse om kommissionens förslag till rådets rekommendation om fortsatta samordnade åtgärder för att minska efterfrågan på gas. Ministrarna ska också diskutera försörjningstrygghet och förberedelserna inför nästa vinter. Dessutom ska de diskutera flexibilitet som ett viktigt verktyg för energiomställningen.
Konkurrenskraftsrådet, som sammanträder i en sammansättning av ministrar med ansvar för inre marknaden och industri, diskuterar förslaget till förordning om bekämpande av sena betalningar vid affärstransaktioner. Dessutom diskuterar ministrarna läget på den inre marknaden samt årsrapporten om den inre marknaden och dess konkurrenskraft.
Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
EU-ministerutskottets föredragningslistor och de offentliga handlingar som behandlas i ministerutskottet publiceras på statsrådets kanslis finskspråkiga webbsida.