Hoppa till innehåll

EU minskar sitt beroende av rysk energi så snabbt som möjligt

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.3.2022 21.19 | Publicerad på svenska 28.3.2022 kl. 11.17
Pressmeddelande 207/2022
Pääministeri Marin median haastateltavana Brysselissä
Pääministeri Marin median haastateltavana Brysselissä

Under den andra dagen av Europeiska rådets möte, den 25 mars, fokuserade EU-ländernas stats- och regeringschefer på energifrågor och unionens säkerhets- och försvarspolitik.

EU kommer så snabbt som möjligt att minska sitt beroende av import av gas, olja och kol från Ryssland. Europeiska kommissionen ska lägga fram en övergripande och ambitiös plan för detta före utgången av maj månad. Energipriserna har höjts ytterligare till följd av Rysslands militära aggression mot Ukraina. Europeiska rådet diskuterade sätt att hjälpa de mest utsatta medborgarna och sätt att stödja de europeiska företagen utifrån de alternativ som kommissionen berett.

Europeiska rådet anser att man i enlighet med kommissionens förslag så snart som möjligt bör börja fylla på gaslagren i hela unionen inför nästa vinter. Enligt kommissionens förslag ska gas reserveras också för de länder som inte har egna lager, såsom Finland. EU-länderna kan också ordna gemensamma inköp av gas, flytande naturgas och vätgas.

Europeiska rådet gav rådet och kommissionen i uppdrag att snarast tillsammans med aktörerna på energiområdet kartlägga åtgärder som kan bidra till att sänka gaspriset och ta itu med dess spridningseffekter på elmarknaderna. Av kommissionen begärs också förslag som effektivt inverkar på de höga elpriserna och tryggar en fungerande inre marknad. Lösningarna ska också upprätthålla incitamenten för den gröna omställningen och trygga försörjningsberedskapen. De får inte heller orsaka oproportionerliga budgetkostnader.

Europeiska rådet diskuterade också säkerhetsläget i Europa, som förändrades på ett avgörande sätt för en månad sedan då Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Europeiska rådet fortsatte diskussionen om att stärka unionens säkerhet och försvar utifrån det som diskuterades vid toppmötet i Versailles den 10–11 mars. Stats- och regeringscheferna ställde sig bakom den strategiska kompassen, som utrikes- och försvarsministrarna godkände den 21 mars. Den strategiska kompassen är en ambitiös handlingsplan för en starkare europeisk säkerhets- och försvarspolitik senast 2030.

I enlighet med Versaillesförklaringen uppmanar Europeiska rådet också till att främja arbetet med att bygga upp en stabilare ekonomisk bas. Det är viktigt att minska strategiska beroenden, till exempel vad gäller kritiska råvaror. Enligt Europeiska rådet är det viktigt att säkerställa den inre marknadens funktion även i kristider.

​​​​​​​Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 041 501 3092, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli