Hoppa till innehåll

Finlands delegation för arktiska frågor får ny ordförande

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.3.2019 16.39 | Publicerad på svenska 11.3.2019 kl. 11.15
Nyhet

Statssekreterare Paula Lehtomäki, som varit ordförande för Finlands delegation för arktiska frågor sedan 2017, kommer att ta farväl av statsrådets kansli. Lehtomäki tillträder uppdraget som Nordiska ministerrådets generalsekreterare i mars.

Detta innebär att Finlands delegation för arktiska frågor får en ny ordförande. Vesa Vihriälä tar över uppdraget som statssekreterare och blir därmed också delegationens ordförande i stället för Lehtomäki.

Delegationen för arktiska frågor är ett organ som tillsatts av statsrådets kansli. Delegationen för samman de viktigaste finländska aktörerna i fråga om Arktis. Delegationen har bland annat till uppgift att stödja och stärka Finlands politik för Arktis och att öka kännedomen om Arktisfrågor. Delegationens mandatperiod fortsätter till utgången av oktober 2019.

Internationella kvinnodagen firades fredagen den 8 mars, och med tanke på det är det skäl att komma ihåg att Arktisfrågor också har att göra med jämställdhet. Statssekreterare Lehtomäki höll öppningsanförandet vid evenemanget Women of the Arctic, som Arktis universitet UArctic ordnade i augusti 2018. En video på Women of the Arctics webbplats ger en överblick över stämningen vid evenemanget.

Organisationen Women of the Arctic är en i Finland registrerad förening som har som mål att öka kännedomen om och fästa uppmärksamhet vid kvinnors ställning och genusfrågor i den arktiska regionen.