Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Försvarsförvaltningen ökar möjligheten att distansarbeta: Merparten av personalen ska i framtiden kunna arbeta på distans

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2020 14.30 | Publicerad på svenska 24.11.2020 kl. 14.40
Pressmeddelande

Möjligheterna att utföra distansarbete utvidgas avsevärt både inom försvarsministeriet och Försvarsmakten.

I fortsättningen ska alla personer och personalgrupper vid försvarsministeriet kunna arbeta på distans. Inom Försvarsmakten är det möjligt och meningen att öka distansarbetet så att cirka 60 procent av Försvarsmaktens anställda i framtiden ska kunna arbeta på distans i stället för nuvarande 40 procent.

De riktlinjer som fastställts i samarbete med Försvarsmakten baserar sig på en av försvarsminister Antti Kaikkonen i november 2019 inledd utredning om utökat platsoberoende arbete inom försvarsförvaltningen samt på coronatidens erfarenheter inom försvarsförvaltningen.

Enligt utredningen har distansarbetet haft en positiv inverkan på personalens ork, på engagemanget i arbetet och på utförandet av arbetet i allmänhet. Man har också upplevt att det har främjat möjligheten att kombinera arbete och privatliv på ett utmärkt sätt.

- De utvidgade möjligheterna till distansarbete innebär att arbetstagaren har möjligheter till en flexiblare vardag och ett flexiblare boende och familjeliv. Coronatiden har visat att distansarbete också kan ha en positiv inverkan på arbetsgemenskapens prestationsförmåga, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

Vid försvarsministeriet har det den 1 november 2020 utarbetats en ny anvisning om distansarbete för personalen. Anvisningen ger alla anställda vid ministeriet omfattande distansarbetsrättigheter. Anvisningarna gäller också efter coronapandemin. Distansarbete kan utföras oberoende av plats (hemma, på sommarstugan, osv.) under förutsättning att platsen och förhållandena för utförandet av arbetet uppfyller försvarsministeriets krav i fråga om säkerhet och sekretess.

Enligt utredningen har man även inom Försvarsmakten goda möjligheter till distansarbete. Cirka 60 procent av Försvarsmaktens uppgifter är sådana där distansarbete kan utföras. Utgångspunkten är att distansarbete kan främjas vid alla förvaltningsenheter inom Försvarsmakten. Ledning av distansarbete kommer också i fortsättningen att utgöra en del av utbildningen av chefer vid Försvarsmakten. På basis av erfarenheterna uppdaterar Försvarsmakten under 2021 sina befintliga anvisningar för tiden efter pandemin.

- Även i framtiden baserar sig distansarbete på frivillighet, betonar försvarsminister Kaikkonen.

- Försvarsförvaltningen har naturligtvis också uppgifter som inte kan skötas på distans, till exempel uppgifter som gäller beredskap, underrättelse och lägesbilden, utbildning av beväringar och reservister samt stödjande av andra myndigheter och militär krishantering.

Inom försvarsförvaltningen följer man också i fortsättningen noga upp arbetstagarnas erfarenheter av distansarbete och utvärderar distansarbetets långtidseffekter för personalen, trivseln i arbetet och utförandet av arbetet.

Ytterligare information:

Försvarsministeriet: Jukka Juusti, kanslichef (kontakt via kommunikationsdirektör Niina Hyrsky, tfn 0295 140 120); Terhi Haapaniemi, specialmedarbetare (begäran om kommentarer från ministern), tfn 0295 140 018.

Försvarsmakten: Kim Mattsson, Huvudstabens kommandochef, brigadgeneral, tfn 0299 510 100; Jussi Viinamäki, sektordirektör, överstelöjtnant, 0299 510 110.

 
Tillbaka till toppen