Hoppa till innehåll

Migrationen, EU:s klausul om ömsesidigt bistånd samt hybridhot som tema i EU-ministerutskottet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.1.2016 13.58 | Publicerad på svenska 28.1.2016 kl. 12.27
Pressmeddelande 28/2016

EU-ministerutskottet behandlade vid sitt möte den 27 januari migrationen, tillämpningen av EU:s klausul om ömsesidigt bistånd, svar på hybridhot, villkoren för visumfrihet för Ukraina och förslaget till EU:s gemensamma insättningsgaranti.

EU-ministerutskottet fick i samband med förberedelserna inför Europeiska rådets möte, som hålls i februari, en lägesöversikt över migrationsfrågorna. Kontrollen över migrationen är en mångfasetterad och omfattande helhet, som bör hanteras genom europeiska lösningar samtidigt som man säkerställer att varje medlemsstat tar sitt ansvar och genomför fattade beslut. EU-ministerutskottet diskuterade föregripande inflytande över kommissionens framtida förslag till lagstiftning om migration.

Ministerutskottet fick en utredning om tillämpningen av EU:s klausul om ömsesidigt bistånd när det gäller den begäran som Frankrike riktade till medlemsstaterna med anledning av terrorattackerna i Paris i november. Frankrike har fört bilaterala diskussioner om biståndets innehåll med medlemsstaterna. Hänvisningen till klausulen om ömsesidigt bistånd kan bedömas ha stärkt medlemsstaternas solidaritet och EU som säkerhetsgemenskap. I Finland har man påskyndat revideringen av lagstiftningen om lämnande och mottagande av internationellt bistånd.

EU-ministerutskottet drog upp en linje om att utreda inrättandet av ett centrum som fokuserar på hybridhot och motaktioner för att stödja Europeiska unionen. Tillämpningen av hybridmetoder har ökat särskilt inom EU:s närområden bland såväl statliga som icke statliga aktörer. Hybridhot är avsiktliga åtgärder för att åstadkomma osäkerhet, instabilitet och skada för det land eller den internationella aktör som är föremål för åtgärderna.

Vid mötet gavs det riktlinjer för Finlands ståndpunkt till de pågående visumfrihetsförhandlingarna mellan EU och Ukraina. Finland anser att visumfrihet med de östliga partnerskapsländerna bör eftersträvas sedan när länderna uppfyller de förutsättningar som visumfriheten kräver. Finland framhäver att man ska hålla fast vid genomförandet av reformer och korruptionsmotverkande åtgärder.

Dessutom diskuterade EU-ministerutskottet Europeiska kommissionens förslag om att inrätta ett gemensamt insättningsgarantisystem.

Ytterligare upplysningar: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315 och Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, statsrådets kansli

Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 28.1.2016