Hoppa till innehåll

Personer med funktionsnedsättning ska bättre kunna delta i klimat- och miljöåtgärder – ”Det handlar om att tillgodose de mänskliga rättigheterna”

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.4.2024 9.38 | Publicerad på svenska 17.4.2024 kl. 15.00
Nyhet

Funktionsrättsorganisationerna borde delta mer i klimat- och miljöförhandlingar för att verkliga förändringar ska åstadkommas visar utrikesministeriets färska utredning. Utredningen om hur personer med funktionsnedsättning deltar i klimat- och miljöåtgärder finansieras av utrikesministeriet och genomförs av de finländska universitetens nätverk för utvecklingssamarbete UniPID. Utredningen presenterades den 9 april 2024.

”Personer med funktionsnedsättning utgör 16 procent av världens befolkning. Deltagandet i klimat- och miljöåtgärder handlar inte bara om social rättvisa, utan om att tillgodose mänskliga rättigheter”, betonade Antiguas och Barbudas FN-ambassadör Walton Webson, som öppnade utgivningstillställningen.

Ambassadör Webson har bland annat inrättat vängruppen Friends of Vision, som ska främja ögonhälsan i FN som en del av arbetet för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Webson är känd som förespråkare av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och av små stater som är sårbara då det gäller klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald.

Utredarna Niko Humalisto och Virpi Mesiäislehto berättade om hur utredningen genomförts och om dess resultat. Mesiäislehto deltog över video från Tanzania. Verkliga förändringar kan åstadkommas bland annat genom att stärka funktionsrättsorganisationernas institutionella deltagande i klimat- och miljöförhandlingar. Det är också viktigt att inkludera personer med funktionsnedsättning i nationella planer för klimatet och den biologiska mångfalden.

”En förändring på systemnivå tar tid, men det är viktigt att framskrida med små steg. Det behövs dock gemensamt engagemang och politisk vilja för att nå resultat”, betonade Humalisto.

Utöver finansiering behövs medvetenhet och förespråkare

I en paneldiskussion framfördes olika synpunkter av Tuomas Tuure, samordnare för organisationen Abilis påverkansarbete, Satu Santala, generaldirektör för Nordiska utvecklingsfonden och Kerstin Stendahl, Finlands klimat- och miljöambassadör. Alla var eniga om behovet av att ytterligare öka medvetenheten, lyfta fram frågan och främja rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

”Abilis har försökt producera en kritisk massa experter, eftersom det utan sakkunskap inte är möjligt för personer med funktionsnedsättning att själva delta i det arbete som gäller dem. Finansiärer vill i allmänhet ha projekt. Det är svårare att hitta finansiärer som vill stödja en ökning av sakkunskap och information”, beskrev Tuure.

I publiken fick idén om ledarskap hos personer med funktionsnedsättning och funktionsrättsorganisationer mycket understöd. En deltagare underströk att personer med funktionsnedsättning inte är sårbara, utan de är resurser.

Speakers of the panel discussion on disability inclusion.
I en paneldiskussion deltog klimatambassadören Kerstin Stendahl, generaldirektör av NDF Satu Santala och representat till Abilis Tuomas Tuure. Det är också forskare Niko Humalisto, ambassadör för funktionsrättsfrågor Petri Puhakka och professor Hisayo Katsui på bildet. Bild: Kaapo Haapanen / UM

Evenemanget avslutades av Hisayo Katsui som är professor i funktionshinderforskning vid Helsingfors universitet. Han gladde sig åt den stora publik som tillströmmat.

”När jag inledde min karriär för 25 år sedan skulle detta ämne inte ha samlat så här många. Även om mycket återstår att göra, har mycket redan uppnåtts”, påpekade Katsui och konstaterade att detta ger en god grund för det fortsatta arbetet.

Sammanlagt närmare 100 representanter för förvaltningen, intresseorganisationerna och universiteten deltog i tillställningen på plats i miljöministeriets banksal och via distansförbindelser från olika delar av världen. Evenemanget arrangerades tillsammans med utrikesministeriet av de finländska universitetens nätverk för utvecklingssamarbete UniPID, Helsingfors universitet, Finska Missionssällskapet, Abilis-stiftelsen och Fida. Petri Puhakka, ambassadör för internationella funktionshinderfrågor, var moderator.