Statsministerns upplysning om regeringens åtgärder med anledning av förändringarna i den internationella handelspolitiken och det ekonomiska läget

Statsministern Petteri Orpos upplysning om regeringens åtgärder med anledning av förändringarna i den internationella handelspolitiken och det ekonomiska läget. Det talade ordet gäller.
Ärade talman,
Den fria och stabila handelspolitiken har gett Finland, Europa och hela världen tillväxt, välfärd och stabilitet.
Den har varit en viktig faktor för tillkomsten av arbetstillfällen och nya innovationer, för investeringar och för samhällenas välstånd.
Nu hotas denna utveckling av en oroväckande vändning.
Förenta staternas tullavgifter, som trätt i kraft i dag, försätter hela Europa och världsekonomin i en ny, osäker tid.
Deras direkta konsekvenser syns redan i börskurserna världen över.
Tullarna har en mycket stor inverkan också på Finlands ekonomi.
Finland är beroende av internationell handel.
Det är viktigt att vi för en ingående diskussion om frågan här i riksdagen.
Europeiska unionen är världens största inre marknad och en stark kraft i den globala handelspolitiken. Vi behöver tillsammans med Europeiska unionen finna lösningar som gör att både finländare och européer kan tro på framtiden.
Vi behöver säkerställa att våra företag även i fortsättningen verkar i en stabil miljö och att vi fortsättningsvis har en stark ekonomi.
Ärade talman,
I handelskrig finns det inga vinnare. Däremot förlorar vissa mer än andra.
Priset för handelskrig betalas av företagen, arbetstagarna och konsumenterna.
Förenta staterna är Finlands tredje största exportland – i fjol gick nästan 10 procent av hela vår export över Atlanten.
Jag vill understryka att vi ännu inte befinner oss i något handelskrig. Det står ändå klart att den internationella handelspolitiken tillspetsas vid en väldigt utmanande tidpunkt.
I Finland pågår omfattande industriella investeringsprojekt med högt mervärde som gäller miljarder euro och tiotusentals arbetstillfällen.
Inom Europeiska unionen har man börjat avveckla onödig reglering och lätta på företagens administrativa börda.
Även vi här i Finland har vidtagit målmedvetna tillväxtåtgärder och äntligen fått ekonomin att återhämta sig.
Ärade talman,
Enligt experter har tullarna betydande konsekvenser för den ekonomiska tillväxten.
Till exempel har Finlands Bank och Näringslivets forskningsinstitut bedömt att både tullarna och osäkerheten i den internationella handeln kan bromsa upp den ekonomiska tillväxten avsevärt.
Det skulle vara till skada för vår ekonomi just nu, när vi har stärkt förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och lyckats vända utvecklingen mot det bättre.
Samtidigt visar situationen hur viktigt det är med ekonomisk hållbarhet. Om inte regeringen redan hade vidtagit målmedvetna åtgärder skulle vi befinna oss i ett ännu svårare läge.
Jag hoppas att alla senast nu inser vikten av de åtgärder vi har vidtagit för att främja den ekonomiska tillväxten.
Vi har förbättrat arbetskraftens rörlighet och tillgången på kunnig arbetskraft genom historiska arbetsmarknadsreformer.
Vi har gjort systemet för inkomstöverföring mer sporrande samtidigt som beskattningen av arbete har lindrats.
Det har blivit lönsammare att ta emot arbete.
Vi gör historiska satsningar på forskning och utveckling: vi utbildar tusen nya doktorer och förbättrar företagens incitament till forsknings- och utvecklingsverksamhet.
Vi tvekar inte att riva hinder för investeringar, och när det gäller tillstånd går vi in för principen om ett enda serviceställe.
Regeringen avvecklar minst 300 normer som utgör hinder för människor och investeringar, och vi minskar den nationella reglering som går längre än EU:s normer.
Tack vare dessa åtgärder befinner vi oss i en starkare position när vi möter den ökande osäkerheten.
Stora investeringar får stöd bland annat genom ett omfattande investeringsincitament – skattegottgörelser för omställningen till ren energi.
Flaskhalsarna i energinätet undanröjs, så att stamnätet inte blir ett hinder för investeringar någonstans i Finland. Produktionen av ren energi främjas genom flera åtgärder.
Finland är även i fortsättningen en stabil och god investeringsmiljö för såväl datacentraler, rent stål och batteriinvesteringar som försvarsindustrin – för alla investeringar.
Vi vill föra en dialog med aktörerna. Den operativa investeringsgruppen har inrättats i detta syfte, så att staten kan ge ett så gott stöd som möjligt till investeringar av nationell betydelse.
Ärade talman,
Förenta staternas meddelande om höjda tullar var ett slags spelöppning.
Det ligger i vår ekonomis och våra företags intresse att den internationella handeln och leveranskedjorna fungerar väl och på ett förutsägbart sätt. Endast en sund ekonomi kan vara ett medel för välfärd för finländarna.
Konsekvenserna av Förenta staternas tullbeslut drabbar inte endast Finland.
Tullarna gör inte bara handeln långsammare – de äventyrar också funktionen, försörjningsberedskapen och säkerheten inom de internationella produktionskedjorna.
Det finns redan tecken på global eskalation, i och med att Kina har meddelat om omfattande mottullar mot Förenta staterna.
Nu måste EU agera målmedvetet och enat. Finlands linje är klar. Vi agerar genom Europeiska unionen.
Efter Förenta staternas meddelande om tullarna uttryckte jag genast vårt starka stöd för kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och för Europeiska unionens gemensamma åtgärder.
Ärade talman,
Vi i Finland måste ta hand om våra företag och arbetstagare och vår ekonomi.
Läget inom vår offentliga ekonomi är fortfarande väldigt svårt.
Det vi kan göra är att fortsätta arbeta målmedvetet för att sanera Finlands ekonomi – också vid den kommande halvtidsöversynen.
Tillsammans med Europeiska unionen, som också svarar för handelspolitiken, gör vi allt för att finna en förnuftig lösning på situationen med Förenta staterna.
Vi kan ännu undvika ett handelskrig.
Europeiska unionen har både vilja och beredskap att fortsätta förhandla med Förenta staterna så länge det behövs, men om vi inte når någon lösning är unionen också beredd att ta till motåtgärder.
Syftet med motåtgärderna är inte att öka spänningarna, utan att föra Förenta staterna till förhandlingsbordet.
Det är viktigt för Finland att motåtgärderna är exakta och noga övervägda. De bör främja lösningar, inte leda till större motsättningar.
Det viktigaste är att agera klokt och på ett gemensamt överenskommet sätt som skyddar Europas intressen och stöder fortsatta förhandlingar.
Ärade talman,
Vårt gemensamma mål står klart: vi försvarar öppna marknader, fri handel och internationellt samarbete.
Handelsrelationerna mellan EU och Förenta staterna är de mest omfattande i världen. De har tjänat bägge parter i årtionden och har skapat arbetstillfällen, främjat tillväxten och stärkt västländerna.
Ingen vill att dessa relationer slås i spillror. De amerikanska företagen vill sälja sina produkter och tjänster till européerna.
I stället för protektionism bör vi eftersträva än mer omfattande frihandel – det om någonting är förnuftigt.
Vi vill fortsätta ha ett konstruktivt partnerskap med Förenta staterna. Därför är det viktigt att vi i Europa förbereder oss, påverkar och agerar tillsammans.
Handelsministrarnas extra möte i måndags var ett gott exempel på Europeiska unionens beslutsamhet.
De nya mottullar som offentliggörs senare i dag är ett konkret exempel på hur Europeiska unionen inte driver vind för våg i handelspolitiken.
Samtidigt är det av största vikt att vi i regeringen fortsätter arbeta för att Finlands ekonomi bättre ska kunna hantera risker och osäkerheter.
Vi bör upprätthålla hoppet och tron på en bättre framtid – även om världen nu möter många utmaningar samtidigt, håller vi finländare och européer ihop.