Hoppa till innehåll

Utrikesminister Valtonens öppningstal på Nordens dags tillställning 22.3.2024

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.3.2024 11.29 | Publicerad på svenska 22.3.2024 kl. 11.40
Tal

Utrikesminister Elina Valtonens tal på Nordens dags tillställning 22.3.2024, Norden – starkare tillsammans.

Bästa åhörare, 

Jag är mycket glad över att idag ha möjligheten att tala till er på Nordens dag. Det är i år 62 år sedan Helsingforsavtalet undertecknades och vi uppmärksammar det nordiska samarbetet genom att fira tillsammans. 

Norden och nordiskt samarbete är mycket viktigt för Finland. Vi har betonat detta i vårt regeringsprogram. De nordiska länderna är våra närmaste grannar och vänner. Våra samhällen är lika och präglas historiskt av likadana värderingar. Samarbetet är djupt och brett och omfattar mycket mer än bara utrikes-och säkerhetspolitiken. 

I dagens läge är det dock säkerheten som betonas mycket och Finlands säkerhet förstärks i och med vårt starka nordiska samarbete. Nästa år kommer Finland att ta över ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet samt nordiska utrikesministrarnas samarbete.

Förra veckan blev Sverige äntligen medlem i Nato. Det var en bra dag för Sverige, en bra dag för Finland, en bra dag för Nato- och en bra dag för Norden. Sverige är Finlands närmaste partner inom säkerhets- och försvarspolitiken, och vi ser fram emot ett ännu tätare bilateralt samarbete som Nato-allierade.  

I och med Sveriges medlemskap är nu hela Norden i Nato. Vi är alla i samma allians för första gången i modern tid. Vi kan samarbeta utan begränsningar – det gör oss och vårt område ännu starkare och ännu mera stabilt.   

De nordiska länderna har ett stort gemensamt intresse att arbeta tillsammans för att stärka Östersjöområdets säkerhet. 

Finlands och Sveriges Nato-medlemskap gör att säkerhetsfrågorna gällande Östersjön och den arktiska regionen blivit ännu mer sammankopplade. 

I och med Rysslands anfallskrig är säkerheten i Europa utsatt för det allvarligaste hotet på årtionden. Det ryska anfallskriget bryter mot folkrätten, principerna i FN-stadgan och den europeiska säkerhetsordningen. 

De tappra och ihärdiga ukrainarna fortsätter sin kamp. Ukrainas behov av utländsk hjälp är mycket stor. Som alla vet hörs nu mycket spekulation om hur starkt västervärlden fortsätter stöda Ukraina. Finland, som alla de nordiska länderna, anser att Ukraina måste få starkt och långvarigt stöd.  De nordiska länderna fortsätter sitt militära, ekonomiska och humanitära stöd till Ukraina. Vi kommer att stå vid Ukrainas sida så länge det behövs. Det är viktigt att vi tillsammans gör vad vi kan för att få ut detta budskap. 


Inom EU har vi jobbat hårt för sanktioner mot Ryssland. Norge och Island har även anslutit sig till dem. Men vi måste göra ännu mer för att sätta press på Ryssland och vi skulle vilja inleda förhandlingar om det följande sanktionspaketet inom EU så snart som möjligt. Vi bör också skapa en ny sanktionsregim för att bemöta den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland efter Aleksei Navalnyis död i fångenskap. Ryssland är ansvarigt för hans död.  Detta är ett budskap som har varit lika från alla de nordiska länderna. 

Jag skulle också vilja notera situationen vid gränsen mellan Finland och Ryssland, där Ryssland använder tredjelandsmedborgare som hybridverktyg mot Finland. Ryssland strävar efter att hota Finlands nationella säkerhet och flytta vårt fokus bort från att stödja Ukraina. Ryska aktioner vid vår östra gräns riktar sig inte bara mot Finland, utan även mot de nordiska länderna samt EU och Nato. 

Bästa åhörare, 

Även om det säkerhetspolitiska läget förändrats avsevärt, är det viktigt att komma ihåg att grunden för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik även i fortsättningen utgörs av rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna, jämlikhet och demokrati. Dessa är principer som delas av alla de nordiska länderna. Vi försvarar  dem tillsammans och prioriterar den regelbaserade internationella ordningen. 

Vi måste göra mer för att se till att andra länder i världen  fortsätter att inse behovet av att följa principerna om fred och säkerhet enligt FN-stadgan. Ryssland försöker sprida desinformation och felaktiga narrativ om kriget och dess orsaker och konsekvenser, särskilt utanför Europa. I Finland och inom den nordiska kretsen har vi satsat på att att bekämpa Rysslands felaktiga narrativ. 

Förenta Nationerna är en viktig plattform för att stödja Ukraina och främja ansvarsskyldighet för internationella brott som begås i och mot Ukraina.

De nordiska länderna samarbetar nära inom Förenta Nationerna. Globalt fördjupade skiljelinjer är ett stort problem. De gör det svårare att svara på globala utmaningar. Vi kan tillsammans som nordiska länder söka att överbygga skiljelinjerna. Vi måste lyssna på våra globala partners oro och bygga partnerskap. Detta är en sak vi nordiska utrikesministrar ofta talat om. 

Vad gäller den allvarliga och sorgliga situationen i Mellanöstern är det Finlands, och säkert alla nordiska länders, prioritet att omedelbart få till stånd ett humanitärt eldupphör. Detta är nödvändigt för att få tillräckligt med livsnödvändig hjälp till Gaza och för att befria gisslan som hålls där. 

Allt för många människor har omkommit sedan våldsamheterna bröt ut den sjunde oktober. Situationen visar ännu en gång att konflikten mellan Israel och Palestina måste lösas. De nordiska länderna har haft en viktig och konstruktiv roll i tidigare försök att främja en två- statslösning, vilket är det enda realistiska alternativet för hållbar fred. Finland är redo att göra sin egen del, nationellt, som en del av EU och via det nordiska samarbetet, så att vi kan lösa den här konflikten som pågått alltför länge. 

Jag vill avsluta med att säga att det nordiska samarbetets värde är mycket högt. Det är ett samarbete mellan likasinnade länder med djup tillit till varandra. Jag ser fram emot att få fortsätta detta inom de kommande åren!

Tillbaka till toppen