Utvecklingspolitiska kommissionen har bekantat sig med Tigrays humanitära läge och tagit del av resultaten av Finlands utvecklingssamarbete i Etiopien
Delegationen för utvecklingspolitiska kommissionen som består av riksdagsledamöter besökte Etiopien den 24–30 november för att bekanta sig med det humanitära läget i Tigray och resultaten av landprogrammet för Finlands utvecklingssamarbete. Delegationen leddes av Utvecklingspolitiska kommissionens vice ordförande, riksdagsledamot Jani Kokko (sdp). Även riksdagsledamöterna Inka Hopsu (gröna), Tuomas Kettunen (cent), Ari Koponen (sannf) och Sari Tanus (kd) var med på resan.
I delegationens program ingick ett besök i den nordliga delstaten Tigray. I regionen har pågått en konflikt som slutade i fredsförhandlingar för två år sedan. Freden är emellertid bräcklig. Konflikten som har beskrivits som årtusendets blodigaste har lett till en stor utbredd humanitär kris.
Delegationen besökte också ett skyddshus för kvinnor som erbjuder sjukvård, psykosocialt stöd och yrkeskurser för kvinnor som har blivit utsatta för sexuellt våld. I Tigrayregionen har sexuella övergrepp systematiskt använts som krigsvapen och enligt Tigrays kvinnoorganisation har cirka 126 000 kvinnor blivit utsatta för sexuellt våld. Skyddshuset får bidrag bland annat av Finlands Röda Kors, Internationella rödakorskommittén och FN:s befolkningsfond (UNFPA).
Ett av delegationens besöksmål var lägret för internflyktingar i Mekele. Där genomför Unicef och Rädda Barnen ett projekt som får stöd av Finland.
”Dessa barn har redan en gång förlorat allt. Vi fick se hur möjligheten att gå i skola inger framtidshopp mitt i en humanitär kris. Det är fint att Finland speciellt tar hänsyn till barn med funktionsnedsättning och andra barn som behöver särskilt stöd”, säger utvecklingspolitiska kommissionens vice ordförande Jani Kokko.
Ur ett helhetsperspektiv är Etiopiens humanitära läge väldigt komplext. Läget har också försämrats avsevärt under de senaste tio åren. Över 21 miljoner etiopier är i behov av humanitär hjälp. Av dem är 12 miljoner barn och 4,7 miljoner kvinnor. Över 4,4 miljoner internflyktingar bor i tillfälliga skydd eller lokalsamhällen runt om i landet på grund av bland annat konflikter, våld, klimatförändringar och epidemier. Etiopien tar emot tredje flest flyktingar i världen, bland annat från Sydsudan, Sudan och Somalia.
Det internationella biståndet tillgodoser inte ens närapå behovet. Endast en fjärdedel av finansieringen för FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd OCHA:s plan för Etiopien har täckts i år. Nästa år är det enligt Världslivsmedelsprogrammet WFP möjligt att tillgodose endast 40 procent av mathjälpsbehovet i Tigray.
Finlands utvecklingssamarbete fick beröm
Av de utvecklingsprojekt som Finland stödjer i Etiopien fick delegationen bekanta sig med markförvaltningsprojektet REILA och samarbetsprojektet inom vatten och sanitet COWASH. Delegationen besökte också resurscentret för inkluderande undervisning i staden Hawassa.
Projektens viktigaste resultat var enligt delegationen bland annat systemet för att registrera förvaltning av mark eftersom det främjar jämställdheten mellan könen genom att ge kvinnor rätt att förvalta mark. Det finns också potential att utvidga systemet till hela landet.
COWASH-samarbetet inom vatten och sanitet har lett till att sammanlagt cirka 5,5 miljoner människor har fått tillgång till rent dricksvatten. 80 procent av alla hälsoproblem uppstår på grund av dåligt vatten. I synnerhet på landsbygden kan det vara lång väg till vattenhämtningsställena, vilket belastar kvinnor och flickor och ökar risken för våld. När det gäller inkluderande undervisning har Finlands stöd använts för att utveckla undervisningen i teckenspråk och producera läromedel på teckenspråk.
I huvudstaden Addis Abeba besökte riksdagsledamöterna parlamentet och utrikesministeriet och träffade representanter för EU, kommittén för nationell dialog (National Dialogue Commission, NDC) och finländska civilsamhällesorganisationer.
Pressmeddelandet har redigerats 12.12: uppgifter om representanter för Finlands Röda Kors och ICRC har lagts till i bildtexten.
Mer information
-
Marikki Karhu, generalsekreterare för Utvecklingspolitiska kommissionen, tfn 050 525 8649, [email protected]
-
Utvecklingspolitiska kommissionen är det enda organ i Finland som gör systematiska och omfattande uppföljningar och utvärderingar av Finlands utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik. Statsrådet tillsätter Utvecklingspolitiska kommissionen för en regeringsperiod i taget. Kommissionens medlemmar företräder riksdagspartierna, intresseorganisationer, civilsamhällesorganisationer och universitet som ingår i nätverket UniPID.