Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Youtubern Mmiisas sammanställde ungdomarnas önskningar inför 2030

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.11.2020 15.00 | Publicerad på svenska 20.11.2020 kl. 15.13
Nyhet

Youtuberns andra video om hållbar utveckling jämför tankar hos unga från när och fjärran och visar hur Finland främjar Agenda 2030-målen ute i världen.

De som följer Miisas kanaler på sociala medier debatterade särskilt ojämlikheten och klimatförändringen.

Videon läggs ut den 20 november, samma dag som vi firar internationella barndagen, en av milstolparna för FN-samarbetet. Också målen för hållbar utveckling är en historisk bedrift för världsorganisationen: 2015 utarbetades en plan för alla stater om vilken framtid vi ska sträva efter fram till 2030.

I samarbete med utrikesministeriet frågade youtubern Mmiisas, dvs. Miisa Rotola-Pukkila, i september sina följare på sociala medier vad de har för önskemål för världens framtid. På en video som publiceras i dag berättar hon vad hon har fått för svar. Även unga från Nepal, Etiopien och Tanzania får uttrycka sina framtidsönskningar.

Liknande önskemål i Finland och ute i världen

Det som lyftes fram bland FN:s 17 mål för hållbar utveckling var minskad ojämlikhet, klimatåtgärder och andra miljömål samt jämställdhet mellan könen.

”Det intressanta var att också unga i andra delar världen till stor del lyfte fram samma teman som mina egna följare i Finland”, funderar Miisa.

”Visserligen skiljer sig omfattningen på fenomenen. I Finland kan klimatuppvärmningen märkas som milda vintrar, medan en ung man från Nepal skrev att följden är fler naturkatastrofer, såsom översvämningar eller jordskred.”

Finland främjar Agenda 2030-målen genom utvecklingssamarbete

FN:s handlingsprogram Agenda 2030 siktar på att avskaffa fattigdom och trygga välfärd på ett sätt som är hållbart för miljön. Programmet förpliktigar alla världens länder att främja hållbar utveckling både i hemlandet och globalt. Ute i världen främjar Finland FN:s mål i synnerhet genom utvecklingssamarbete.

I områden där variationer i klimatet ytterligare försvårar utkomsten och idkande av jordbruk stöder Finland anpassningen till klimatförändringen. Över hundra länder drar nytta av de varningssystem som Finland bistått med och 150 länder av programverktyg som kan övervaka skogarnas tillstånd. Ojämlikheten har minskat tack vare många projekt som stöder ställningen för personer med funktionsnedsättning, såsom reformen av skolsystemet i Etiopien, samt främjandet av jämställdheten mellan könen.

”Ibland kan nyheterna från världen få framtiden att te sig osäker i våra egna tankar, men sådana här gemensamma planer inger hopp, det görs hela tiden mycket för att förbättra saker. Det var fint att också få läsa brev där skribenten lovade att även själv arbeta för en bättre framtid.”

Miisa publicerade den första delen av den tvådelade videoserien den 18 september.

Videona kan ses på Mmiisas Youtube-kanal (på finska).

Läs mer: Utrikesministeriet: Agenda 2030

 

 
Tillbaka till toppen