Hoppa till innehåll

Samarbete inom hälsosäkerhet omfattar också djursjukdomar

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 29.6.2015 12.02
Nyhet

Människans och djurens hälsa är direkt förbundna till varandra. Biohot, olika smittsamma sjukdomar och djursjukdomar följer inte statsgränserna, och hälsosäkerhet är inte endast en angelägenhet för hälsosektorn. Biohoten kan vara naturliga eller ha orsakats uppsåtligen, och därför kräver hanteringen och en effektiv bekämpning av globala biohot ett omfattande myndighetssamarbete som överskrider förvaltningsgränserna.

Djursjukomar och smittsama sjukdomar som sprids mellan djur och människor, dvs. zoonoser, behandlas vid ett styrgruppsmöte för det internationella partnerskapet för främjandet av hälsosäkerhet Global Health Security Agenda, i Paris den 29 juni. Mötet ordnas i samband med Världshälsoorganisationen för djurhälsa OIE:s konferens om biologiska hot. Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Päivi Sillanaukee och jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio är ordförande vid styrgruppens möte.

Nya smittsamma sjukdomar som smittar mellan djur och människa har under de senaste åren medfört stora internationella säkerhetshot. Det senaste exemplet är coronaviruset MERS, som förorsakar en allvarlig lunginflammation. Viruset, som först upptäcktes på Arabiska halvön, har under den senaste månaden förorsakat en mycket omfattande regional epidemi i Sydkorea. Hittills har mer än 180 människor insjuknat och 29 avlidit i epidemin. Tusentals som utsatts för sjukdomen har satts i karantän eller isolerats.

Det går inte att bygga upp hälsosäkerhet endast utifrån hälsosektorn, utan samarbetet mellan de olika sektorerna bör stärkas. Det väsentliga är samarbetet mellan säkerhets-, jordbruks-, försvars och utvecklingsförvaltningen samt mellan inrikes- och utrikesförvaltningen. Att främja internationella organisationers deltagande i hälsosäkerhet är också av högsta prioritet. Viktigt samarbete inom människo-, djur- och miljöhälsa pågår redan nu t.ex. inom ramen för One Health, där både människors och djurs hälsa granskas ur ett brett perspektiv.

GHSA-programmet är ett samarbetsforum för totalt 44 länder och centrala internationella organisationer. Det har som syfte att förbättra den nationella beredskapen och säkerhetssystemens funktion när det gäller att bekämpa smittsamma sjukdomar. Även frivilligorganisationerna har en roll i programmet när det gäller att bekämpa olika gränsöverskridande biohot och smittsamma sjukdomar. Frivilligorganisationernas verksamhet på gräsrotsnivå i samband med ebolaepidemin i Västafrika har visat hur viktigt det är att förstå de lokala förhållanden vid hanteringen av omfattande epidemier.

I GHSA-programmet deltar Världshälsoorganisationen WHO, Världshälsoorganisationen för djurhälsa OIE, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, Världsbanken, Interpol och Europeiska kommissionen. Programmet stöder införandet av Världshälsoorganisationen WHO:s internationella hälsoreglemente och Världshälsoorganisationen för djurhälsa OIE:s veterinärmedicinska standarder i medlemsstaterna. Finland är styrgruppens ordförande 2015.

Ytterligare information:

Outi Kuivasniemi, råd för internationella frågor, SHM, tfn +358 2951 63117, [email protected]

Marjatta Rahkio, veterinärråd, (JSM), tfn +358 50569 0522, [email protected]