Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Coronaviruset

Coronavirusfallen fortsätter att öka, intensivvården belastad

2.12.2021 11.34

Antalet nya coronavirusfall i Finland fortsätter att öka. Vecka 47 konstaterades över 8 000 nya coronafall. Det är över 500 fler fall än under föregående vecka. Under de två senaste veckorna (15–28.11) rapporterades 279 nya smittfall i Finland per hundratusen invånare. 

Videoupptagning av presskonferensen den 2.12. | Yle Arenan

Föredragning för republikens president 3.12.2021
Republikens president förlänade 62 titlar

3.12.2021 11.52
SRK

Republikens president förlänade 62 titlar fredagen den 3 december. Presidenten förlänade verkställande direktören Lasse Aho titeln bergsråd. Artisten Eino Grön förlänades titeln kulturråd.

Titlar som förlänats av republikens president den 3 december 2021
Beslutsmaterialet från presidentföredragningen


Sjöekipaget lyses upp i blått och vitt på Finlands självständighetsdag

3.12.2021 13.14
UM
Foto: Kimmo Räisänen
Statsrådet låter belysa utrikesministeriets huvudbyggnad Sjöekipaget i blått och vitt på Finlands 104:e självständighetsdag. Sjöekipagets nyrenoverade, moderna lokaler togs åter i bruk i september.

Sveriges statsminister besöker Helsingfors

3.12.2021 15.44
SRK
Sveriges statsminister Magdalena Andersson besöker Finland onsdagen den 8 december på inbjudan av statsminister Sanna Marin. Under sitt besök träffar statsminister Andersson också republikens president Sauli Niinistö.

Staten ersätter kommunernas kostnader för covid-19 till fullo också i fortsättningen

2.12.2021 15.57
SHM
Regeringen har förbundit sig att ersätta alla direkta kostnader som hänför sig till covid-19, som till exempel kostnader för testning, så länge epidemiläget och genomförandet av coronastrategin förutsätter det.

Covidintyg eller test krävs i fortsättningen av alla resenärer som anländer till Finland

3.12.2021 11.26
SHM
I fortsättningen kan det förutsättas att alla resenärer som är födda 2005 eller tidigare och som anländer till Finland har ett covidintyg eller att de testas för covid-19, om intyg saknas. Statsrådet har utfärdat en förordning genom vilken statsrådets förordning om undantag från skyldigheten att visa upp covid-19-intyg och delta i covid-19-test upphävs.

Enligt regeringens rekommendation ska distansarbete fortsätta i områden med samhällsspridning tills vidare

2.12.2021 13.50
FM SHM
Statsrådet rekommenderar att arbetsplatserna i områden med samhällsspridning övergår till distansarbete om det på grund av arbetsuppgifterna är möjligt. Rekommendationen gäller tills vidare. Statsrådet fattade ett principbeslut om distansarbete den 2 december.

Begränsningarna för områdena med samhällsspridning tas i bruk i flera områden

2.12.2021 13.56
SHM
Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronaepidemin. Med anledning av samhällsspridningen tas begränsningarna för förplägnadsrörelser i bruk i landskapet Mellersta Finland och i Rovaniemi stad.

Den nya nationalspråksstrategin tryggar språkens livskraft genom konkreta åtgärder

2.12.2021 13.56
JM
Nationalspråksstrategin godkändes idag som statsrådets principbeslut. Avsikten är att trygga allas rätt att få service på de två nationalspråken finska och svenska och förbättra språkklimatet genom den nya nationalspråksstrategin.

Se även

Statens budget 2022

Statens budget 2022

Statsrådet har överlämnat regeringens proposition om statsbudgeten för 2022 till riksdagen. 

I budgetpropositionen föreslås anslag på 64,8 miljarder euro. Inkomsterna beräknas uppgå till 57,9 miljarder euro. Budgetpropositionen har ett underskott på 6,9 miljarder euro.

Budgeten 2022

Regeringens lagstiftningsplan

Regeringens lagstiftningsplan

Lagstiftningsplanen ger en aktuell översikt av läget för beredningen av regeringspropositioner och en uppskattning av när statsrådet ska behandla ett lagförslag och fatta beslut om att lämna det till riksdagen.

Lagstiftningsplanen

Regeringsprogrammet

Regeringsprogrammet

Regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering den 10 december 2019.

Regeringsprogrammet

Statsrådet

Statsrådet

Med statsrådet avses Finlands regering, som består av statsministern och ett behövligt antal andra ministrar. Med statsrådet avses också det beslutsorgan som består av statsrådets allmänna sammanträde och ministerierna.

Information om statsrådet

Den sittande regeringen

Den sittande regeringen

Den 10 december 2019 utnämnde republikens president det självständiga Finlands 76:e regering, som leds av statsminister Sanna Marin. Regeringen består av Finlands Socialdemokratiska Parti, Centern i Finland, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet i Finland. I Marins regering ingår 19 ministrar.

Statsminister Marins regering

Finlands regeringar

Finlands regeringar

Du kan söka bland Finlands regeringar, regeringarnas sammansättningar och regeringsprogram under hela självständighetstiden, från och med 1917. Här hittar du också information om Finlands nuvarande och tidigare ministrar.

Regeringarna och ministrarna från och med 1917

Tillbaka till toppen