Statsrådets allmänna sammanträden samt ministerutskottens, ministerarbetsgruppernas och regeringens övriga möten är inte offentliga. Föredragningar för republikens president är inte heller offentliga. Syftet med detta är att de överläggningar och informationsutbyten som äger rum under beredningen av ett ärende ska kunna ske i förtroende. Vanligen lämnas det inte ut någon information om de diskussioner som förts under sammanträden och möten ens när ett ärende har slutbehandlats. Konfidentialiteten i samband med sammanträden och möten innebär att det inte är tillåtet att berätta för utomstående om handlingar som gäller ett ärende som är under beredning och om uppgifter som fåtts under beredningens gång.
Ett sammanträde eller möte kan konstateras vara offentligt till vissa delar. Offentligheten kan genomföras genom att ett sammanträde eller möte hålls öppet för allmänheten eller för inbjudna, till exempel representanter för media. Till exempel har det varit praxis att hålla statsrådets allmänna sammanträde öppet för media när en minister avlägger ed eller avger försäkran innan ministeruppdraget inleds.
Med myndighetshandling avses en handling som innehas av en myndighet och som har upprättats av myndigheten eller av någon som är anställd hos en myndighet eller som har inkommit till en myndighet för behandling av ett visst ärende eller i övrigt inkommit i samband med ett ärende som hör till myndighetens verksamhetsområde eller uppgifter. Även elektroniska handlingar och andra upptagningar räknas som handlingar. En handling räknas också som en myndighetshandling när den har upprättats på uppdrag av en myndighet.
Enligt offentlighetslagen betraktas som myndighet även nämnder, delegationer, kommittéer, kommissioner, arbetsgrupper, förrättningsmän samt andra därmed jämförbara organ som med stöd av en lag, en förordning eller ett beslut fattat av en myndighet har tillsatts för att självständigt utföra en uppgift.
I 5 § i offentlighetslagen finns en förteckning över handlingar som inte betraktas som myndighetshandlingar. Sådana handlingar är till exempel anteckningar och handlingar för internt arbete. Enligt offentlighetslagen avses med handlingar för internt arbete handlingar som har upprättats för förhandlingar, kontakter och något annat därmed jämförbart internt myndighetsarbete mellan personer som arbetar inom en myndighet samt mellan myndigheter och enskilda eller sammanslutningar som verkar för myndighetens räkning tillämpas lagen endast om handlingarna innehåller sådana uppgifter att de enligt arkivlagstiftningen skall överföras till ett arkiv. Handlingar för internt arbete är till exempel e-postdiskussioner där preliminära och inofficiella kommentarer, synpunkter och förslag till avgöranden i anslutning till beredningen av ett ärende framförs. Även olika meddelanden som ersätter diskussioner är handlingar för internt arbete.
Ett brev eller någon annan handling som skickats till ministern eller dennes medarbetare omfattas av offentlighetslagens tillämpningsområde under samma förutsättningar som en handling som skickats direkt till en tjänsteman. Om handlingen hänför sig till ministeriets verksamhetsområde och uppgifter ska den i princip betraktas som en myndighetshandling.
Ministern och hans medarbetare får handlingar i uppgifter som hänför sig till politisk verksamhet också utan att handlingarna hänför sig till ifrågavarande ministeriums ansvarsområde och uppgifter. Enligt förarbetet till offentlighetslagen omfattar lagens tillämpningsområde inte privata brev och elektroniska meddelanden som skickats till en tjänsteman, handlingar med anknytning till en tjänstemans uppgifter utanför myndigheten samt exempelvis brev från väljare och material som en minister fått i egenskap av medlem i ett partiorgan, eftersom det är fråga om handlingar som saknar anknytning till en myndighets verksamhetsområde och uppgifter.
På offentligheten och sekretessen för statsrådets handlingar tillämpas offentlighetslagen. Myndighetshandlingar kan med tanke på deras offentlighet och sekretess grupperas enligt följande:
- offentliga handlingar (1 och 9 § i offentlighetslagen), ur vilka uppgifter alltid ska lämnas ut,
- handlingar som är offentliga enligt prövning (offentlighetslagen 6 och 7 §) och som hänför sig till ärenden som är under beredning och i fråga om vilka utlämnandet av uppgifter är beroende av myndighetens prövning (handlingar som ännu inte är offentliga),
- sekretessbelagda handlingar (22 och 24 § i offentlighetslagen) som inte får lämnas ut så att sekretessbelagda uppgifter avslöjas.
Denna indelning påverkar överlåtelsen och behandlingen av en uppgift eller handling.
Myndighetshandlingar är offentliga, om inte något annat föreskrivs i lag. Handlingar som inte ovillkorligen omfattas av rätten till information är sekretessbelagda handlingar (22–24 § i offentlighetslagen) och handlingar som håller på att upprättas (6 och 7 § i offentlighetslagen). En handlings offentlighet innebär att var och en har rätt att ta del av handlingen och att en myndighet på begäran ska lämna ut en kopia av eller utdrag ur handlingen eller ge tillgång till handlingen så att den kan läsas och kopieras hos myndigheten.
Huvudregeln är att beslut om utlämnande av en myndighetshandling fattas av den myndighet som innehar handlingen. En myndighet kan överföra ett ärende som gäller tillgång till information för att avgöras av den myndighet som har upprättat handlingen eller som i sin helhet ska behandla ärendet. Om det av en myndighet begärs en handling som hör till säkerhetsklass IV eller högre och som upprättats av en annan myndighet, ska myndigheten överföra begäran om information till den myndighet som upprättat handlingen för avgörande.
Enligt offentlighetslagen lämnas en uppgift om innehållet i en handling ut av en sådan anställd hos myndigheten som av denna har förordnats att handha detta uppdrag eller som det på grund av den anställdas ställning och uppgifter annars hör till. Begäran om information ska behandlas utan dröjsmål och uppgifter ur en offentlig handling ska lämnas ut så snart som möjligt, i regel senast inom två veckor. Om myndigheten vägrar att lämna ut begärda uppgifter i handlingen, ska beslutet motiveras och den som begärt uppgifterna får söka ändring genom besvär hos förvaltningsdomstolen.
Offentlighetslagen innehåller bestämmelser om när en handling vanligen blir offentlig. Om uppgifter begärs ur en handling innan den blivit offentlig är utlämnandet av uppgifterna beroende av myndighetens prövning. Vid prövningen ska offentlighetslagens tolkningsbestämmelser beaktas. I dessa bestämmelser betonas syftet med offentlighetsprincipen, offentlighetens primära natur och den snäva tolkningen av begränsningarna av rätten till information. En sekretessbelagd handling får dock inte lämnas ut enligt prövning.
Bestämmelser om sekretessbelagda handlingar finns i 22 och 24 § i offentlighetslagen. Vissa sekretessbelagda uppgifter kan behöva säkerhetsklassificeras. En sekretessbelagd myndighetshandling eller en kopia av en sådan handling får inte företes för eller lämnas ut till utomstående. Skyldigheten att hålla en handling hemlig upphör när utlämnandet av uppgifter ur handlingen inte längre orsakar sådan skada som avses i sekretessbestämmelsen, när handlingens sekretesstid har förflutit eller när den myndighet som förordnat om sekretess återkallar sitt förordnande. Om utlämnande av sekretessbelagda uppgifter föreskrivs i offentlighetslagen (26–30 §) och i specialbestämmelser på olika områden. När endast en del av en handling är sekretessbelagd, skall uppgifter i den offentliga delen lämnas ut, om det är möjligt så att den sekretessbelagda delen inte röjs.
Offentlighetslagen innehåller även bestämmelser om tystnadsplikt och förbud mot utnyttjande (23 §). Enligt dessa bestämmelser är det förbjudet att röja sekretessbelagda uppgifter i en handling för en utomstående eller använda dem för att skaffa sig själv fördel eller för att skada någon annan. Dessa skyldigheter gäller alla som är anställda hos en myndighet och de fortsätter att gälla även efter det att anställningsförhållandet avslutats, såvida inte sekretessplikten har upphört.
Anteckning och behandling av sekretessbelagda och säkerhetsklassificerade handlingar
Bestämmelser om grunderna för sekretess för uppgifter och handlingar finns i 24 § 1 mom. i offentlighetslagen. Även andra lagar innehåller sekretessbestämmelser.
Anteckningarna om sekretess och säkerhetsklassificering styr vilka krav på informationssäkerhet som ska iakttas vid behandlingen av uppgifter.
Om en sekretessbelagd handling inte hör till de handlingar som ska säkerhetsklassificeras, antecknas handlingen som sekretessbelagd. På sekretessbelagda handlingar ska det i enlighet med offentlighetslagen antecknas ”SALASSA PIDETTÄVÄ” eller på svenska ”SEKRETESSBELAGD”.
Dessutom ska en statsförvaltningsmyndighet med stöd av 18 § i informationshanteringslagen göra en anteckning om säkerhetsklass på en handling om handlingen eller informationen i den är sekretessbelagd enligt 24 § 1 mom. 2, 5 eller 7–11 punkten i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet och om obehörigt avslöjande eller obehörig användning av handlingen kan orsaka skada för försvaret, för förberedelser inför undantagsförhållanden, för internationella relationer, för brottsbekämpningen, för den allmänna säkerheten eller för stats- och samhällsekonomins funktion, eller på något annat jämförbart sätt för Finlands säkerhet.
Bestämmelser om anteckningen om säkerhetsklassificering och om informationssäkerhetsåtgärder som gäller behandlingen av säkerhetsklassificerade handlingar finns i statsrådets förordning om säkerhetsklassificering av handlingar inom statsförvaltningen.
I en säkerhetsklassificerad sekretessbelagd handling görs en anteckning om säkerhetsklassificeringen:
- i en handling i säkerhetsklass I (TL I) med anteckningen ”ERITTÄIN SALAINEN” eller på svenska ”YTTERST HEMLIG”,
- i en handling i säkerhetsklass II (TL II) med anteckningen ”SALAINEN” eller på svenska ”HEMLIG”,
- i en handling i säkerhetsklass III (TL III) med anteckningen ”LUOTTAMUKSELLINEN” eller på svenska ”KONFIDENTIELL”,
- i en handling i säkerhetsklass IV (TL IV) med anteckningen ”KÄYTTÖ RAJOITETTU” eller på svenska ”BEGRÄNSAD TILLGÅNG”.
Om samma handling innehåller både sekretessbelagd och säkerhetsklassificerad information, kan handlingen ha två anteckningar (stämpel).
Sekretessbelagda handlingar och handlingar i säkerhetsklass IV (TL IV) kan i regel behandlas på arbetsstationer som används vid ministerierna (till exempel Valtti-arbetsstationer). Uppgifter i de högre säkerhetsklasserna (TL III–TL II) ska i regel behandlas i pappersform eller på separata arbetsstationer som anvisats separat för ändamålet. En sekretessbelagd icke-säkerhetsklassificerad handling behandlas med beaktande av dess informationsinnehåll i regel enligt behandlingsreglerna för säkerhetsklass IV (TL IV), men behandlingen av sekretessbelagda uppgifter kan till och med förutsätta behandlingsregler för säkerhetsklass II (TL II) utifrån en riskbedömning. Vid riskbedömningen beaktas eventuell skada som obehörigt röjande eller obehörig användning av informationen orsakar.
Internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet och särskilt känsligt informationsmaterial
Förpliktelser som gäller sekretess, anteckning om säkerhetsklass och hantering av handlingar och uppgifterna i dem kan även följa direkt av internationella förbindelser som gäller informationssäkerhet. Denna typ av information, som i lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet benämns ”särskilt känsligt informationsmaterial”, ska hanteras i enlighet med internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet.
Internationellt säkerhetsklassificerat informationsmaterial är handlingar och sådant material, samt uppgifter som ingår i dem, som har lämnats till Finland och som överlåtaren har försett med en säkerhetsklassmärkning enligt en internationell förpliktelse som gäller informationssäkerhet. På internationellt säkerhetsklassificerat material tillämpas specialbestämmelsen om ovillkorlig sekretessplikt i lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet och för sådant material gäller inte offentlighetslagens fallspecifika sekretessbedömning. Internationellt säkerhetsklassificerat material är följaktligen sekretessbelagt, om inte annat följer av fördrag eller bestämmelser som gäller materialet i fråga.
EU:s och Natos säkerhetsklassificerade handlingar jämställs med den nationella klassificeringen enligt tabellen nedan. Kraven på behandling jämställs dock inte direkt i enlighet med detta, eftersom behandlingen av internationellt informationsmaterial är förknippad med ytterligare krav. Dessutom har EU och Nato distributionsbegränsade handlingar (EU LIMITE och NATO UNCLASSIFIED) som inte är säkerhetsklassificerade. Dessa handlingar kan behandlas enligt need to know-principen (personen har på grund av sin arbetsuppgift ett motiverat behov av att behandla den sekretessbelagda informationen). En distributionsbegränsad handling ska antecknas som sekretessbelagd om handlingen innehåller uppgifter som enligt offentlighetslagen är sekretessbelagda.
Tabell 4. Säkerhetsklassanteckningarnas motsvarigheter i Finland, EU och NATO | Säkerhetsklass I (TL I) | Säkerhetsklass II (TL II) | Säkerhetsklass III (TL III) | Säkerhetsklass IV (TL IV) |
---|
Finland | ERITTÄIN SALAINEN/YTTERST HEMLIG | SALAINEN/HEMLIG | LUOTTAMUKSELLINEN/KONFIDENTIELL | KÄYTTÖ RAJOITETTU/BEGRÄNSAD TILLGÅNG |
---|
EU | TRÈS SECRET UE / EU TOP SECRET | SECRET UE / EU SECRET | CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL | RESTREINT UE / EU RESTRICTED |
---|
Nato | COSMIC TOP SECRET | NATO SECRET | NATO CONFIDENTIAL | NATO RESTRICTED |
---|
En part har större rätt att få uppgifter ur en myndighetshandling än allmänheten. Part är den som är sökande eller anför besvär i ett ärende som behandlas av en myndighet eller den vars fördel, rätt eller skyldighet ärendet i övrigt gäller. En part har rätt att ta del även av sekretessbelagda handlingar om de kan eller har kunnat påverka behandlingen.
En promemoria som fogats till ett ärende som avgörs av statsrådet liksom beslutet är handlingar som en part har rätt att få en kopia av eller ett utdrag ur även till de delar handlingarna innehåller sekretessbelagd information.
På handlingar med anknytning till EU-verksamhet vilka innehas av en finsk myndighet tillämpas den nationella informationshanterings- och offentlighetslagstiftningen. På EU:s säkerhetsklassificerade uppgifter tillämpas också lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet.
EU:s bestämmelser om offentlighet och datasäkerhet påverkar bedömningen av handlingarnas offentlighet. Den viktigaste bestämmelsen om offentligheten i fråga om EU-institutionernas handlingar är öppenhetsförordningen, som tillämpas på handlingar som är i Europaparlamentets, rådets och Europeiska kommissionens besittning (till exempel handlingar som sänds till medlemsstaternas organ). Handlingarna är i regel tillgängliga för allmänheten. Öppenhetsförordningen innehåller dock ett flertal grunder för undantag.
I EU-institutionernas säkerhetsbestämmelser beskrivs förfaranden för att skydda säkerhetsklassificerade EU-uppgifter i syfte att säkerställa informationssäkerheten. Säkerhetsklassificerade EU-handlingar innehåller information som vid obehörigt utlämnande kan skada EU:s eller medlemsstaternas intressen. Säkerhetsklasserna är TRÈS SECRET UE/EU TOP SECRET (förkortat TS-UE/EU-TS), SECRET UE/EU SECRET (förkortat S-UE/EU-S), CONFIDENTIEL UE/CONFIDENTIAL EU (förkortat C-EU/EU-C) och RESTREINT UE/EU RESTRICTED (förkortat R-UE/EU-R). Medlemsstaterna ska följa Europeiska unionens råds säkerhetsbestämmelser som bland annat gäller behandlingen av dessa handlingar.
EU:s säkerhetsklassificerade uppgifter får lämnas ut endast till sådana personer som har ett av den nationella myndigheten godkänt behov av uppgifterna i fråga. Personen ska göra sig förtrogen med de skyldigheter enligt säkerhetsklassen som gäller skyddet av den säkerhetsklassificerade informationen. Om en person behandlar (inklusive läser) information i säkerhetsklass EU CONFIDENTIAL eller högre, ska han eller hon ha ett internationellt intyg över säkerhetsutredning av person (Personnel Security Clearance Certificate, PSCC eller PSC-intyg) som utfärdats av den nationella säkerhetsmyndigheten. Behandlingen och förvaringen av säkerhetsklassificerad information i säkerhetsklass EU CONFIDENTIAL och EU SECRET ska ske inom godkända administrativa utrymmen och säkerhetsklassificerad information i säkerhetsklass EU SECRET ska förvaras i ett godkänt säkerhetsutrymme samt i ett godkänt säkerhetsskåp eller ett larmförsett valv.
Finlands nationella säkerhetsmyndighet (National Security Authority, NSA), som är en enhet vid utrikesministeriet, har gett instruktioner om behandling av internationellt säkerhetsklassificerat informationsmaterial.
För behandling av internationellt säkerhetsklassificerat informationsmaterial i säkerhetsklasserna EU CONFIDENTIAL och EU SECRET krävs i enlighet med bestämmelserna en av arbetsgivaren beviljad skriftlig rätt att behandla uppgifter i klassen i fråga. Statsrådets kansli sörjer för ansökan om behövliga tillstånd och beslutar om rätt att behandla uppgifter för ministrarna, de statssekreterare som har utnämnts för en ministers mandatperiod och ministerns specialmedarbetare.
Statsrådet ger riksdagen information om EU-ärenden både skriftligt och muntligt, men överlämnar EU-organens handlingar till riksdagen endast på uttrycklig begäran. (Se 8.2 Riksdagens rätt att få information). Handlingar som riksdagen får tillgång till blir offentliga, såvida inte riksdagen i enlighet med 50 § 3 mom. grundlagen beslutar att på begäran av statsrådet besluta att iaktta sekretess vid behandlingen av ett ärende. Statsrådet ska motivera sin begäran och pröva de aktuella inskränkningarna. Riksdagen ska informeras när sekretess inte längre behöver iakttas. Bestämmelser om sekretess finns också i riksdagens arbetsordning.
Natos säkerhetsregler grundar sig på en dokumenthelhet som kallas Nato Security Policy (NSP). Sådan Nato-information är offentlig som inte är säkerhetsklassificerad och som ett Nato-organ eller en Nato-myndighet med ansvar för ärendet offentliggör.
Finland har i fördrag förbundit sig att vidta åtgärder för informationssäkerhet för att skydda sådan säkerhetsklassificerad information som en fördragspart i enlighet med fördraget har överlåtit till Finland. Lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet har stiftats för att uppfylla de här förpliktelserna på ett allmänt plan. På hanteringen av internationellt säkerhetsklassificerat informationsmaterial tillämpas de allmänna förpliktelser som gäller god informationshantering i lagstiftningen samt skyldigheterna i informationshanteringslagen som gäller ordnandet av informationshanteringen. Utöver dessa tillämpas förordningen om säkerhetsklassificering av handlingar inom statsförvaltningen.
Icke-säkerhetsklassificerad information, som är avsedd för internt bruk i Nato, märks med distributionsbegränsningen NATO UNCLASSIFIED (NU). Sådana uppgifter får lämnas ut endast till personer som har ett av myndigheten godkänt behov i anslutning till arbetsuppgiften. Inga särskilda krav ställs på de utrymmen där eller de informationssystem med vilka en handling behandlas. Offentligheten hos en sådan handling som innehas av en myndighet bedöms med stöd av offentlighetslagen och dess sekretess kan grunda sig till exempel på 24 § 1 mom. 2 punkten i offentlighetslagen.
Natos säkerhetsklassificerade information avser vilken information eller vilket material som helst som har säkerhetsklassificeras av Nato (NATO RESTRICTED (NR), NATO CONFIDENTIAL (NC), NATO SECRET (NS), COSMIC TOP SECRET (CTS)) som, om den röjs utan grund, kan orsaka skada av varierande grad för Natos eller något av dess medlemsländers intressen.
När det gäller Nato-information ansvarar den som upprättat handlingen för säkerhetsklassificeringen. Klassificeringen av säkerhetsklassificerad Nato-information kan sänkas eller informationen offentliggöras endast med skriftligt förhandstillstånd av den som har upprättat handlingen.
Natos säkerhetsklassificerade uppgifter får lämnas ut endast till sådana personer som har ett av den nationella myndigheten godkänt behov av uppgifterna i fråga. Innan informationen överlåts ska den personen sätta sig in i de förpliktelser som gäller för skydd av säkerhetsklassificerad Nato-information. Om en person behandlar (inklusive läser) Nato-information i säkerhetsklass NATO CONFIDENTIAL eller högre, ska han eller hon ha ett internationellt intyg över säkerhetsutredning av person (Personnel Security Clearance Certificate, PSCC eller PSC-intyg) som utfärdats av den nationella säkerhetsmyndigheten. Behandlingen och förvaringen av säkerhetsklassificerad Nato-information ska ske inom godkända administrativa utrymmen och behandlingen av säkerhetsklassificerad information i säkerhetsklass NATO CONFIDENTIAL eller högre ska ske i ett godkänt säkerhetsutrymme samt förvaringen i ett godkänt säkerhetsskåp eller ett larmförsett valv.
Finlands nationella säkerhetsmyndighet (National Security Authority, NSA), som är en enhet vid utrikesministeriet, har gett instruktioner om behandling av internationellt säkerhetsklassificerat informationsmaterial.
För behandling av internationellt säkerhetsklassificerat informationsmaterial i säkerhetsklasserna NATO CONFIDENTIAL och NATO SECRET krävs i enlighet med bestämmelserna en av arbetsgivaren beviljad skriftlig rätt att behandla uppgifter i klassen i fråga. Statsrådets kansli sörjer för ansökan om behövliga tillstånd och beslutar om rätt att behandla uppgifter för ministrarna, de statssekreterare som har utnämnts för en ministers mandatperiod och ministerns specialmedarbetare.
På informationshantering, offentlighet, sekretess och säkerhetsklassificering som hänför sig till nationella handlingar som gäller Natoärenden och som beretts och behandlats i Finland eller hos en finsk myndighet tillämpas informationshanteringslagen, offentlighetslagen och den nationella säkerhetsklassificeringen. Ministeriet ska till exempel utan dröjsmål registrera en handling som inkommit till det eller som det upprättat i det ärenderegister som statsrådets kansli upprätthåller i egenskap av statsrådets informationshanteringsenhet oberoende av uppgifternas offentlighet eller sekretess. Statsrådets informationshanteringsenhet ska föra ett ärenderegister över de ärenden som statsrådet och dess ministerier behandlar och har behandlat. I registret införs uppgifter om ärendet, ärendebehandlingen och handlingarna.
Statsrådet ger också skriftligen och muntlig information om Natoärenden till riksdagen. Riksdagens rätt att få information påverkas inte av att information är sekretessbelagd. Bestämmelser om behandlingen av sekretessbelagda handlingar i riksdagens utskott och om tystnadsplikten för utskottets medlemmar finns i 50 § 2 och 3 mom. i grundlagen samt i 43 a–c § i riksdagens arbetsordning. Bestämmelserna om behandlingen av säkerhetsklassificerad Nato-information ska dock beaktas vid behandlingen av uppgifterna.
Budgetförslag som har gjorts upp vid ministerierna och vid ämbetsverk och inrättningar som hör till deras förvaltningsområden blir enligt 6 § 1 mom. 4 punkten i offentlighetslagen offentliga när finansministeriet har undertecknat sitt första ställningstagande till budgetförslaget, vanligen i augusti, om det inte i offentlighetslagen eller i någon annan lag föreskrivs något annat om deras offentlighet eller sekretess eller om någon annan begränsning av rätten att ta del av dem. Finansministeriets förslag liksom ministeriernas förslag publiceras på internet. När regeringen har överlämnat budgetpropositionen till riksdagen blir de förslag som ministerierna skickat till finansministeriet samt övriga förslag som gjorts upp i samband med budgetberedningen och som ingår i budgeten offentliga.
Ministerutskottens handlingar
Ministerutskotten är organ som tillsätts för den interna beredningen inom statsrådet för beredning av politiska linjeval och ståndpunktspreciseringar samt för beredning av statsrådets ärenden. I regel blir de ärenden som behandlas i ministerutskotten offentliga när de har avgjorts slutligt antingen vid statsrådets allmänna sammanträde eller i ministeriet, om inte något annat följer av sekretessbestämmelserna. Handlingarnas offentlighet ska avgöras från fall till fall beroende på deras karaktär, innehåll och behandlingsskede.
Handlingar som innehas av utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet är sekretessbelagda, om inte utskottet beslutar något annat (24 § 1 mom. 1 punkten i offentlighetslagen).
EU-ministerutskottets föredragningslista är offentlig redan före mötet. EU-ministerutskottets protokoll blir offentliga när de har undertecknats eller bekräftats på motsvarande sätt. Det kan vara nödvändigt att upprätta ett icke-offentligt separat protokoll över en viss ärendepunkt, om det av protokollet annars skulle framgå sekretessbelagd information eller information om det centrala innehållet i en handling som ännu är under beredning.
Finansutskottets, finanspolitiska ministerutskottets och extra ministerutskotts föredragningslistor och protokoll blir offentliga senast när det ärende som behandlats i utskottet är slutbehandlat vid det allmänna sammanträdet eller i ministeriet.
En tjänsteman ska i ärendehanteringssystemet VAHVA eller i något annat ärenderegister som upprätthålls av statsrådets informationshanteringsenhet spara promemorior eller andra handlingar som en tjänsteman har upprättat för utskottet i egenskap av sakkunnig. Offentligheten ska bedömas i enlighet med offentlighetslagen. Enligt huvudregeln blir beredningshandlingarna offentliga när ärendet har avgjorts vid statsrådets allmänna sammanträde eller vid ministeriet.
För information om ministerutskotten och utskottens kommunikation se 2.4.2.2 och 5.2.
Handlingar från ministerarbetsgrupper, regeringens överläggningar och aftonskolor
Utöver ministerutskotten är ministerarbetsgrupperna och hela regeringens överläggningar, aftonskolorna samt budgetförhandlingarna och JTS-förhandlingarna statsrådets politiska beredningsorgan. De föredragningslistor, protokoll och anteckningar över mötenas förlopp som upprättas av dessa organ är inte myndighetshandlingar, och ska inte föras in direkt i ministeriets arkiv med stöd av arkivlagstiftningen. Föredragningslistor, protokoll och mötesanteckningar från ministerarbetsgrupper, regeringens överläggningar och aftonskolor är emellertid viktiga för kontinuiteten i statsrådets verksamhet och för historieforskningen. Statsrådets kansli meddelar för varje regeringsperiod föreskrifter om hanteringen och arkiveringen av regeringens material.
En tjänsteman ska i ärendehanteringssystemet VAHVA eller i något annat ärenderegister som upprätthålls av statsrådets informationshanteringsenhet spara promemorior eller andra handlingar som han eller hon har upprättat för en ministerarbetsgrupp, regeringsöverläggning eller aftonskola i egenskap av sakkunnig. Offentligheten ska bedömas i enlighet med offentlighetslagen. Enligt huvudregeln blir beredningshandlingarna offentliga när ärendet har avgjorts vid statsrådets allmänna sammanträde eller vid ministeriet.
Upprättande, förmedling, registrering, gallring, förvaring, arkivering och förstöring av handlingar samt deras offentlighet styrs av informationshanterings-, offentlighets- och arkivlagstiftningen.
Statsrådets kansli svarar för styrningen, utvecklandet och samordningen av statsrådets och ministeriernas dokumentförvaltning. Dessutom sköter statsrådets kansli dokumentförvaltningsuppgifter på ministeriernas vägnar och svarar för statsrådets och ministeriernas arkivbildning. Statsrådets kansli är den informationshanteringsenhet för statsrådet och ministerierna i enlighet med informationshanteringslagen och ansvarar i detta avseende för informationshanteringen. Statsrådets informationshanteringsenhet ska föra ett ärenderegister över de ärenden som statsrådet och dess ministerier behandlar och har behandlat. I registret införs uppgifter om ärendet, ärendebehandlingen och handlingarna.
Ministeriet ska utan dröjsmål registrera en handling som inkommit till det eller som det upprättat i det ärenderegister som statsrådets kansli upprätthåller i egenskap av statsrådets informationshanteringsenhet. Med registrering avses att de ärenden som behandlas vid ministeriet och de dokumentuppgifter som hänför sig till dem samt behandlingsskedena antecknas i ett register (diarium). Ärendena och handlingarna ska registreras utan dröjsmål när de anlänt till ministeriet, när ärendet anhängiggörs av ministeriet eller när en handling som upprättats efter avslutat tjänstearbete har fått sin slutliga form och är klar till exempel för föredragning, underskrift eller försändelse.
Även handlingar som tillkommit eller mottagits av ministrar, de statssekreterare som utnämnts för en ministers mandatperiod och ministerns specialmedarbetare och som är myndighetshandlingar ska registreras på behörigt sätt och rättidigt. Handlingar som uppkommit eller mottagits vid skötseln av ministrarnas, statssekreterarnas och specialmedarbetarnas uppdrag och som inte ska arkiveras som myndighetshandlingar ska sparas i regeringens material i ärendehanteringssystemet VAHVA. Se 12.4.3.5 Arkivering av regeringens andra handlingar än myndighetshandlingar.
Det viktigaste registret är statsrådets gemensamma ärendehanteringssystem VAHVA, i vilket behandlas offentliga och sekretessbelagda uppgifter som hör högst till säkerhetsklass IV (TL IV) eller uppgifter som till sina behandlingskrav är jämförbara med dessa. I systemets avsnitt om EU-beredning behandlas det nationella materialet och EU-organens material i anslutning till beredningen av EU-ärenden.
Vid statsrådets allmänna sammanträden, vid föredragningar för republikens president och vid behandlingen i finansutskottet utnyttjas elektroniska förfaranden för behandling av handlingar där registreringen och ärendehanteringen sker.
För registreringen av handlingar som kommer till ministeriet för behandling i ärendehanteringssystemet svarar statsrådets förvaltningsenhet, till vilken även en handling som anlänt direkt till en tjänsteman ska sändas för registrering.
Handlingarna upprättas, undertecknas och distribueras i första hand i ärendehanteringssystemet. För undertecknandet behövs ett giltigt personligt certifikatkort som beviljats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Bifallsförfarandena sköts med hjälp av systemets kontroll- eller godkännandefunktion.
Sekretessbelagda handlingar som kommer till ministeriet eller som beretts vid ministeriet och som ska behandlas på samma sätt som handlingar med högre säkerhetsklassificering (till exempel sekretessbelagda handlingar som hänför sig till ägarstyrning), handlingar med högre säkerhetsklassificering (TL III och TL II) samt internationella handlingar med högre säkerhetsklassificering (EU-C, EU-S, NC och NS) registreras i separata register.
Vid ministerierna används de separata anordningar som säkerhetsklassificeringen förutsätter för upprättandet av ovan nämnda handlingar. Handlingarna undertecknas i pappersform, de upprättade handlingarna registreras vid statsrådets informationshanteringsenhet och statsrådets informationshanteringsenhet ansvarar för distributionen av handlingarna tillsammans med kommunikationscentralen vid utrikesministeriet. Handlingarna distribueras med hjälp av mottagningskvittens.
I myndighetsverksamheten ska man se till att handlingarna förvaras och arkiveras och de får inte förstöras på eget initiativ. Ärendehanteringssystemet fungerar som ett elektroniskt arkiv för handlingar som högst hör till säkerhetsklass IV (TL IV). Högre säkerhetsklassificerade handlingar arkiveras i pappersform vid statsrådets förvaltningsenhet.
Sekretessbelagda uppgifter kan vid statsrådet behandlas endast av en person för vars del följande minimikrav uppfylls:
- Personen har på grund av sin arbetsuppgift ett motiverat behov av att behandla den sekretessbelagda informationen.
- Personen känner till skyldigheterna som hänför sig till behandling av handlingar.
- Personen har genom utbildning och på annat sätt förvärvat tillräcklig praktisk kompetens för behandling av sekretessbelagda handlingar.
- Personen har genomgått en säkerhetsutredning i enlighet med statsrådets kanslis separata säkerhetsriktlinjer (VN/5177/2019-VNK-33, 5.2.2020).
- Behandling av internationell information med högre säkerhetsklassificering (EU och NATO CONFIDENTIAL, SECRET eller TOP SECRET/COSMIC TOP SECRET) förutsätter att personen har ett intyg över säkerhetsutredning av person (PSC-intyg).
- Personen har rätt att behandla uppgifter i säkerhetsklassen i fråga som arbetsgivaren skriftligen beviljat personen.
Ministeriet svarar för beviljandet av rätten att behandla sekretessbelagda uppgifter för sin egen personal. Ministrarna och de statssekreterare som utnämnts för en ministers mandatperiod och ministerns specialmedarbetare beviljas behandlingsrätt av statsrådets kansli. Om sekretessbelagd information lämnas ut utanför statsförvaltningen ska man också säkerställa att den säkerhetsklassificerade handlingen skyddas på behörigt sätt och att mottagaren har rätt till den säkerhetsklassificerade informationen.
Behandlingen av handlingar som innehåller personuppgifter begränsas till sådana personer som i sitt arbete behöver behandla dem.
Vid behandlingen av all sekretessbelagd och säkerhetsklassificerad information i eller utanför statsrådets utrymmen ska det säkerställas att utomstående inte på ett obehörigt sätt kan se, höra eller på annat sätt få kännedom om de uppgifter som behandlas. Handlingarna ska behandlas med beaktande av sekretessen och med iakttagande av kraven på hantering enligt säkerhetsklassen, även när det gäller informationssystem och terminalutrustning. Handlingar ska hanteras och förvaras i utrymmen som uppfyller kraven för säkerhetsklassen i fråga. Handlingar ska hanteras med informationssystem enligt säkerhetsklassen och handlingarna ska överföras elektroniskt eller med andra godkända metoder. Myndighetens handlingar ska i enlighet med informationshanteringslagen registreras i ärenderegistret vid statsrådets informationshanteringsenhet. Ministerierna följer principen om rent bord och ren skärm, vilket innebär att arbetsstationen låses när man lämnar arbetsrummet och känsliga handlingar flyttas till ett förvaringsutrymme som motsvarar informationens säkerhetsklassificering. Längre förvaring sker i godkända förvaringsutrymmen.
Vid ministerierna följs statsrådets gemensamma anvisningar om informationssäkerhet.
Vid hanteringen av handlingar som innehåller personuppgifter måste även bestämmelserna om dataskydd beaktas. Personuppgifter är alla uppgifter om en identifierad eller identifierbar person (t.ex. namn, personbeteckning, bild och lokaliseringsuppgifter). Behandlingen av personuppgifter omfattar en personuppgifts hela livscykel, från insamling till förstörelse. Bestämmelser om skydd för personuppgifter finns i EU:s allmänna dataskyddsförordning samt i den nationella dataskyddslagen och nationella speciallagar. Personuppgifter ska behandlas på ett lagligt, korrekt och öppet sätt i förhållande till den registrerade:
- De ska samlas in och behandlas för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål.
- De ska vara adekvata, relevanta och inte för omfattande i förhållande till de ändamål för vilka de behandlas (”uppgiftsminimering”).
- De ska vara riktiga och om nödvändigt uppdaterade. Personuppgifter som är felaktiga i förhållande till de ändamål för vilka de behandlas ska raderas eller rättas utan dröjsmål.
- De ska behandlas på ett konfidentiellt och säkert sätt.
- De ska förvaras i en form som möjliggör identifiering av den registrerade enbart så länge det är nödvändigt för behandlingens syfte.
De registrerade har rättigheter i samband med behandlingen av personuppgifter, bland annat rätt att få tillgång till de uppgifter som gäller dem själva, rätt att kräva att felaktiga uppgifter korrigeras och rätt att begränsa behandlingen av de egna uppgifterna. De registrerade ska informeras om behandlingen av personuppgifter. Dataskyddsincidenter ska anmälas i beställnings- och hanteringssystemet för statsrådets gemensamma tjänster (Virkku). I alla frågor som gäller dataskydd kan man vända sig till ministeriets dataskyddsombud.
I offentlighetslagen har offentligheten i myndigheternas verksamhet och skyddet för personuppgifter samordnats. Enligt offentlighetslagen är även personuppgifter i myndigheternas handlingar och register offentliga, om de inte omfattas av en lagstadgad grund för att hemlighållas.
På begäran ska tillgång alltid ges till personuppgifter som inte är sekretessbelagda. Det finns emellertid särskilda bestämmelser om utlämnande av personuppgifter ur en myndighets personregister i form av en kopia eller utskrift eller i elektronisk form.
Sekretessbelagda personuppgifter ska behandlas på samma sätt som andra sekretessbelagda uppgifter. Sekretessbelagda personuppgifter kan till exempel förekomma i medborgarbrev (t.ex. uppgifter om personens hälsa, ras eller religiösa övertygelse).
Regeringens handlingar
En regerings arkiv bildas av de handlingar som utarbetats och mottagits inom ramen för ministrarnas, de statssekreterare som utnämnts för en ministers mandatperiod och ministrarnas specialmedarbetares arbetsuppgifter och som inte är myndighetshandlingar i ifrågavarande ministeriums ansvarsområde. Till regeringens arkiv hör också handlingar från regeringens överläggningar och aftonskolor samt från ministerarbetsgrupperna och statssekreterarmötena.
I en regerings arkiv ingår däremot inte handlingar som hör till en minister i egenskap av till exempel privatperson, partiordförande eller riksdagsledamot.
Ansvar för registrering av andra handlingar än myndighetshandlingar och principer för behandling av dem
Handlingar som hör till regeringens arkiv införs i ärendehanteringssystemet VAHVA, som också fungerar som elektroniskt arkiv för regeringens material. Lagringen av material i systemet ska vara kontinuerlig. Material som lagrats på detta sätt betjänar till exempel ministrarnas medarbetare i realtid.
Specialmedarbetarna, ministerarbetsgruppernas sekreterare samt ministerns och statssekreterarens assistenter ansvarar var och en för att handlingarna förs in i ärendehanteringssystemet. Det räcker att offentliga handlingar eller handlingar som högst hör till säkerhetsklass IV (TL IV) lagras i systemet och det behövs inga separata åtgärder för att lämna ut eller arkivera materialet. Separata anvisningar ges om hanteringen av säkerhetsklassificerade handlingar (TL III och TL II) och sekretessbelagda handlingar som till sina krav kan jämställas med dessa och de förvaras på papper.
Ministrarnas, statssekreterarnas och specialmedarbetarnas handlingar införs i ärendehanteringssystemet som egna helheter i enlighet med de enhetliga principerna i regeringarnas informationsstyrningsplan.
Lagringen av ministerarbetsgruppernas material i ärendehanteringssystemet styrs likaså av regeringarnas informationsstyrningsplan. Den sekreterare för ministerarbetsgruppen som ansvarar för att föra arbetsgruppens protokoll ansvarar för att materialet införs i systemet. Statsrådets kansli svarar för registreringen av handlingar från styrelsens överläggningar, aftonskolorna och statssekreterarmötena. Behandlingen av handlingar med högre säkerhetsklassificering (TL III och TL II) och sekretessbelagda handlingar som till sina krav kan jämställas med dessa sker enligt skilda anvisningar och de förvaras i pappersformat. Handlingar som delats ut till mötesdeltagarna är i regel kopior som inte behöver förvaras.
Närmare föreskrifter om hanteringen och arkiveringen av regeringens material finns i statsrådets kanslis föreskrifter. Handlingar som ska lagras i ärendehanteringssystemets elektroniska arkiv och förvaringstiderna för dem framgår av den informationsstyrningsplan som bifogas statsrådets kanslis föreskrift om hantering och arkivering av regeringens material.
Användning av regeringens handlingar
Regeringens handlingar omfattas av forskningstillstånd. Tillståndsansökan ska lämnas in skriftligen till statsrådets kansli. I ansökan ska det anges vilken forskning handlingarna kommer att användas för. Den som beviljas forskningstillstånd förbinder sig att följa bestämmelserna i offentlighetslagen och dataskyddslagen. Av forskaren förutsätts att uppgifterna inte används till att skada eller förnedra någon.
Medborgarbreven till ministern hör på basis av sitt innehåll antingen till regeringarnas material eller till myndighetens material. Om ministern tar emot ett brev vars innehåll hänför sig till det ministeriums ansvarsområde och uppgifter som ministern leder, registreras medborgarbrevet som en myndighetshandling i ärendehanteringssystemet VAHVA. Om innehållet i ett brev inte hänför sig till vederbörande ansvarsområdet för ministers ministerium och det inte har sänts till myndigheten för behandling av ett ärende, utan gäller ministerns verksamhet i allmänhet som medlem av statsrådet (brev som skickats till en förtroendevald på grund av hans eller hennes ställning), ska brevet i systemet lagras bland medborgarbreven i regeringarnas material.
Översättning av handlingar som sänds från statsrådet till riksdagen till nationalspråken
Grundlagen förutsätter att regeringen lämnar de handlingar som behövs i riksdagen till riksdagen för behandling på finska och svenska.
Vid planeringen av tidtabellen för lagstiftningsprojekt och andra projekt ska tillräckligt med tid reserveras för översättning. Detta gäller också beredningens slutskede, då de politiska riktlinjerna samordnas med tjänsteberedningen och de slutliga ändringarna skickas för översättning före föredragningen i statsrådet.
Riksdagshandlingar som sänds från statsrådet till riksdagen och som i sin helhet översätts till svenska och som förutsätter en samtidig översättning till svenska är
- regeringspropositioner,
- statsrådets redogörelser,
- meddelanden och skrivelser,
- statsministerns meddelanden,
- regeringens berättelser,
- U-skrivelser,
- svar på interpellationer,
- svar på skriftliga spörsmål.
Om ett ärende inte tas upp till behandling i riksdagen (plenum, utskottsbehandling osv.), utan delges riksdagen, kan man komma överens med riksdagen om att skicka en svensk översättning senare.
Om det inte har reserverats tillräckligt med tid såsom avses i bestämmelsen för översättningen av regeringens proposition och alla översättningsresurser redan är i bruk, måste propositionen vänta på att en översättare frigörs. Om en proposition av grundad anledning inte kan vänta på sin tur, ska ministeriet vid behov ställa sina propositioner som lämnats in för översättning i prioritetsordning.
Om statsrådets översättnings- och språktjänster har statsrådets kansli meddelat en föreskrift (VN/11226/2022). Information om de tidsfrister som krävs för översättning av handlingar av olika längd finns i statsrådets kanslis föreskrift om översättning av regeringspropositioner samt statsrådets och ministeriernas övriga handlingar till svenska (VN/14763/2022).
Se även 7.1.6 Översättning och laggranskning av lagförslag.
Ärenden som särskilt gäller landets svenskspråkiga befolkning och Åland
Om en regeringsproposition eller ett betänkande är enligt ministeriets prövning av avsevärd betydelse för landets svenskspråkiga befolkning, översätts den i sin helhet till svenska för dem som avger utlåtanden. En proposition eller ett betänkande som enbart gäller landskapet Åland eller som är av särskilt stor betydelse för landskapet ska i sin helhet översättas för remissförfarandet (se handboken Hörande vid författningsberedning).
Ärenden som gäller samerna och sameområdet
Enligt grundlagen har samerna som ursprungsbefolkning rätt att bevara och utveckla sitt språk och sin kultur. Bestämmelser om rätten att använda samiska finns framför allt i samiska språklagen. Den samiska språklagen gäller alla tre samiska språk som används i Finland (nordsamiska, enaresamiska, skoltsamiska). Till samiska översätts
- lagar och andra författningar som särskilt gäller samerna, fördrag, andra handlingar som publiceras i Finlands författningssamling samt föreskrifter, anvisningar och beslut som publiceras i ministeriets föreskriftssamling,
- författningsförslag som beretts av ministerierna som gäller samernas näringar inom sameområdet (till exempel jakt, fiske, renskötsel),
- ministeriets meddelanden, meddelanden eller blanketter jämte ifyllnadsanvisningar, om de huvudsakligen gäller samerna eller om det annars finns särskilda skäl att använda samiska (se handboken Hörande vid författningsberedning, kapitel 4.5),
- administrativa reformer som beretts av ministerierna och som påverkar tillgodoseendet av samernas språkliga rättigheter samt dokument som gäller genomförandet av reformerna (till exempel social- och hälsovårdstjänster).
Eftersom det finns få översättningstjänster för de samiska språken ska man reservera tillräckligt med tid för översättningen.
Flerspråkig kommunikation, översättningar till engelska och andra främmande språk
Vid tvåspråkiga myndigheter ska myndigheterna enligt språklagen använda både finska och svenska i all information som riktas till allmänheten. Meddelanden som hänför sig till statsrådets kommunikation publiceras på båda nationalspråken och i regel också på engelska. Ministrarnas utlandsresor (inklusive exportfrämjande resor) samt internationella evenemang och besök är också ofta förknippade med översättningsbehov och den tid som behövs för översättningen bör beaktas i all planering.
Av regeringens propositioner kan delar översättas till engelska när det finns ett motiverat behov av dem. Dessutom översätts de texter till engelska som förutsätts av internationella avtal och förpliktelser som är bindande för Finland samt av annat internationellt samarbete. Detsamma gäller översättningar till ryska.
Vid behov skaffas översättningar även för andra språk för statsrådets behov.
Tolkning
Språkexperterna vid statsrådets kansli erbjuder konsekutivtolkning i språkparen finska–ryska och ryska–finska. Konsekutivtolkning erbjuds för ministeriets, dvs. mötets finländska parts behov.
Om ministeriet behöver konsekutivtolkning till andra språk än ryska eller simultantolkning till vilket språk som helst, upphandlar ministeriet själv dessa tolkningar. Ministerierna betalar själva tolkningen, som upphandlas av utomstående tolkar.
Översättningstjänster utanför tjänstetid
Utanför tjänstetid sköts endast regeringens och ministrarnas brådskande och funktionellt viktiga meddelanden samt texter som innehåller information som är väsentlig med tanke på individens liv, hälsa och säkerhet samt egendom och miljön och som det är nödvändigt att genast informera om på svenska och vid behov även på engelska.