Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Orpos regering: Syftet med de beslut som fattats är att förhindra okontrollerad nedgång i ekonomin

16.4.2024 16.50

Statsminister Petteri Orpos regering har enats om en plan för de offentliga finanserna 2025–2028. Regeringen har fattat beslut som ska förbättra hållbarheten i de offentliga finanserna och skapa förutsättningar för att stoppa skuldsättningen.

Regeringen höll en presskonferens om resultatet av sina ramförhandlingar den 16 april. I presskonferensen om förhandlingsresultatet deltog statsminister Petteri Orpo, finansminister Riikka Purra, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Presskonferensen | Statsrådets videotjänst

Aktuellt

Statsminister Orpo och kommissionens ordförande von der Leyen besökte Finlands östgräns

19.4.2024 12.37
SRK
Statsminister Orpo och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitter i helikopterns kabin.
Statsminister Petteri Orpo och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte gränsövergångsstället i Imatra för att få mer information om situationen vid Finlands östgräns. Efter besöket i Imatra hade Orpo och von der Leyen ett enskilt möte på Villmanstrands rådhus, där de fortsatte de diskussioner som de inlett dagen innan på flyget från Bryssel till Villmanstrand efter Europeiska rådets möte.

Regeringen föreslår skärpningar i invandringen

18.4.2024 14.15
IM
Den 18 april lämnade statsrådet flera propositioner om invandring till riksdagen. Propositionerna gäller skärpning av det internationella skyddet, förhindrande av kringgående av inresebestämmelserna, införande av ett gränsförfarande och minskning av mottagningspenningen. Dessutom överlämnades propositionen om boendetid i medborgarskapslagen till riksdagen.

Republikens president förlänade 99 titlar

19.4.2024 11.35
SRK
Republikens president förlänade 99 titlar fredagen den 19 april. Presidenten förlänade Matti Vanhanen, som tidigare varit riksdagens talman och statsminister, titeln statsråd. Tidigare verkställande direktören Veli-Matti Mattila förlänades titeln bergsråd. Tidigare riksdagsledamöterna Toimi Kankaanniemi och Anssi Joutsenlahti förlänades titeln riksdagsråd.

Regeringen föreslår att serviceprocessen för jobbsökning lättas upp samt flexibilitet i överföringen av arbetskraftsservice till kommunerna

18.4.2024 14.03
ANM
Regeringen lämnade den 18 april 2024 en proposition till riksdagen. Syftet med propositionen är att i enlighet med regeringsprogrammet utöka sakkunnigas prövningsrätt i serviceprocessen för arbetssökande. Regeringen föreslår dessutom smidigare ändringar i fråga om ordnandet av arbetskraftsservice som överförs till kommunerna.

Statsrådets webbplats förnyas

18.4.2024 8.36
SRK
Webbplatsen valtioneuvosto.fi förnyas onsdagen den 24 april. Målet är en enhetligare användarupplevelse och visuell profil. Dessutom är syftet att förbättra webbplatsens användbarhet särskilt med mobila enheter. I samband med förnyelsen tas också den separata webbplatsen för statsrådets kansli ur bruk.

Bilder

Nyhetsbilder publiceras på statsrådets Flickr-konto.

I statsrådets materialbank finns bilder av ministrar, tjänstemän och statsrådets lokaler.

Webbsändningar

Direktsändningar från regeringens presskonferenser och andra evenemang kan ses på statsrådets videotjänst.

Se även

Statsrådet

Statsrådet

Med statsrådet avses Finlands regering, som består av statsministern och ett behövligt antal andra ministrar. Med statsrådet avses också det beslutsorgan som består av statsrådets allmänna sammanträde och ministerierna.

Information om statsrådet

Den sittande regeringen

Den sittande regeringen

Den 20 juni 2023 utnämnde republikens president det självständiga Finlands 77:e regering, som leds av statsminister Petteri Orpo. Regeringen består av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet i Finland och Kristdemokraterna i Finland.

Statsminister Orpos regering

Finlands regeringar

Finlands regeringar

Du kan söka bland Finlands regeringar, regeringarnas sammansättningar och regeringsprogram under hela självständighetstiden, från och med 1917.

Regeringarna och ministrarna

Tillbaka till toppen