Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Riksdagsvalet söndagen den 2 april 2023

16.3.2023 10.44

Riksdagsvalet förrättas den 2 april 2023. I valet väljer röstberättigade finska medborgare 200 riksdagsledamöter för en fyra år lång valperiod.

Varje finsk medborgare som senast på valdagen fyller 18 år får rösta i riksdagsvalet. I riksdagsvalet kan du rösta antingen på valdagen söndagen den 2 april eller under förhandsröstningen den 22–28 mars.

Aktuellt

Statsminister Marin deltar i Europeiska rådets möte och ett eurotoppmöte i Bryssel

21.3.2023 11.48
SRK
Statsminister Sanna Marin
Statsminister Sanna Marin deltar i Europeiska rådets möte och ett eurotoppmöte i Bryssel den 23–24 mars. Europeiska rådet ska diskutera frågor som gäller Ukraina, konkurrenskraft, den inre marknaden och ekonomi samt energi. Mötet inleds med att stats- och regeringscheferna träffar FN:s generalsekreterare António Guterres.

EU-ministerutskottet fastställde ståndpunkterna inför Europeiska rådets möte med Ukraina och Europas konkurrenskraft som tema

22.3.2023 12.29
SRK
Suomen ja EU:n lippu
Onsdagen den 22 mars fastställde statsrådets EU-ministerutskott ståndpunkterna inför Europeiska rådets möte, eurotoppmötet och energirådets möte samt ståndpunkterna i fråga om förslaget till förordning om gränsvärden för koldioxidutsläpp från nya tunga fordon.

Finland donerar reningsanordningar för avloppsvatten till Ukraina

22.3.2023 9.30
MM
Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM har beställt en inventering av anordningarna vid avloppsreningsverket i Finno i Esbo med avsikt att donera anordningar till Ukraina för att användas av vattenverken där. Miljöministeriet stöder donationen av anordningar.

Lagen ändras för att förbättra hälso- och sjukvårdspersonalens tillgång till uppgifter-na i registret över smittsamma sjukdomar

21.3.2023 14.58
SHM
Lagen om smittsamma sjukdomar ska ändras så att alla de yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som arbetar med att bekämpa smittsamma sjukdomar kan få uppgifter från det register över smittsamma sjukdomar som förs av Institutet för hälsa och välfärd. Nu kan endast smittskyddsläkare få dessa uppgifter. Lagändringen är för närvarande på remiss.

Toppmötet för Barentsregionens samiska urbefolkning i Bryssel

22.3.2023 9.14
UM
Sametinget på finsk sida samt det finska ordförandeskapet i Barents Euro-Arktiska Rådet (2021–2023) i samarbete med Europaparlamentet, kommer att anordna ett toppmöte för den samiska urbefolkningen i Bryssel den 22–24 mars 2023.

Bilder

Nyhetsbilder publiceras på statsrådets Flickr-konto.

I statsrådets materialbank finns bilder av ministrar, tjänstemän och statsrådets lokaler.

Webbsändningar

Direktsändningar från regeringens presskonferenser och andra evenemang kan ses på statsrådets Youtube-kanal.

Se även

Riksdagsvalet 2023

Riksdagsvalet 2023

Riksdagsvalet 2023 ordnas söndagen den 2 april 2023. Förhandsröstning ordnas i Finland 22–28 mars 2023 och utomlands 22–25 mars 2023.

Information till nästa regering

Information till nästa regering

Ministerierna har tagit fram så kallade tjänstemannainlägg om nyckelfrågorna för nästa regeringsperiod. Inläggen är ett kunskapsunderlag till stöd för de kommande valdebatterna och regeringsförhandlingarna.

Statens budget 2023

Statens budget 2023

Statsbudgeten är en årlig plan för statsfinanserna och statens finansförvaltning. I statsbudgeten ingår statens anslag och inkomster för det följande året.

Statsrådet

Statsrådet

Med statsrådet avses Finlands regering, som består av statsministern och ett behövligt antal andra ministrar. Med statsrådet avses också det beslutsorgan som består av statsrådets allmänna sammanträde och ministerierna.

Information om statsrådet

Den sittande regeringen

Den sittande regeringen

Den 10 december 2019 utnämnde republikens president det självständiga Finlands 76:e regering, som leds av statsminister Sanna Marin. Regeringen består av Finlands Socialdemokratiska Parti, Centern i Finland, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet i Finland. I Marins regering ingår 19 ministrar.

Statsminister Marins regering

Finlands regeringar

Finlands regeringar

Du kan söka bland Finlands regeringar, regeringarnas sammansättningar och regeringsprogram under hela självständighetstiden, från och med 1917.

Regeringarna och ministrarna från och med 1917

Tillbaka till toppen