Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om ordnande av arbetskraftsservice och lagen om utkomstskydd för arbetslösa

TEM025:00/2024 Lagstiftningsprojekt

Inom projektet bereds ändringar i lagstiftningen för att genomföra de föresatser i regeringsprogrammet som gäller serviceprocessen inom arbetskraftsservicen och riksdagens uttalande. Inom projektet bereds den lagstiftning som behövs också för att genomföra regeringsprogrammets riktlinje om den privata arbetsförmedlingens tillgång till information och riksdagens uttalande.

(Texten har översatts med en översättningsmaskin)

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer TEM025:00/2024

Ärendenummer VN/8915/2024

Projektets arrangör arbets- och näringsministeriet

Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds

Mandattid 15.3.2024 –

Datum för tillsättande

Förhållande till regeringsprogrammet

Orpo

Luku 4 Välfärd skapas genom arbete

Alaluku 4.2 Utveckling av arbetslivet och välbefinnande i arbetet

Alaluku 4.3 Social trygghet som uppmuntrar till arbete

Lagberedning

RP med förslag till lagstiftning om utveckling av serviceprocessen och arbetsförmedlingstjänsterna för arbetssökande
  • 1

    Under beredning

    Godkänd i planen för sessionsperioden 11.2.2025
  • 2

    Nuvarande nivå: Uppskattad föredragningsvecka

    Uppskattning av ny föredragningsvecka 38/2025
  • 3

    Överlämnad till riksdagen

  • 4

    Författningen har antagits

Det föreslås att bestämmelserna om serviceprocessen för arbetssökande samt serviceplattformen och jobbsökarprofilerna ändras. Målet är att lätta upp bestämmelserna om serviceprocessen. Ett ytterligare mål är att öka privata arbetsförmedlingsföretags möjligheter att få uppgifter om arbetssökande för att främja snabbare sysselsättning av arbetssökande. I lagen om utkomstskydd för arbetslösa görs de ändringar som följer av ändringen av lagen om ordnande av arbetskraftsservice samt ändringar bland annat i skyldigheten för unga som saknar utbildning att söka studieplatser. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2026. (maskinöversatt)

Ansvarig ministerArbetsminister Satonen

KontaktpersonToni Ruokonen, arbets- och näringsministeriet

Ytterligare uppgifter

  • Budgetlag: genom lagförslaget påverkas statens inkomster eller anvisas anslag till syften som föreskrivs i lag.

  • Behandling: Delegationen för kommunal ekonomi och förvaltning

Lagstiftningsplan för höstsessionen 2025

Kontaktperson
Anna Aaltonen, Johtava asiantuntija
tel. +358 295 047 097
fornamn.efternamn@gov.fi

Kontaktperson
Toni Ruokonen, Erityisasiantuntija
tel. +358 295 047 213
fornamn.efternamn@gov.fi

Mål och resultat

Inom projektet bereds en regeringsproposition. Syftet med propositionen är att förbättra sysselsättningen. Ett ytterligare mål är att underlätta serviceprocessen för arbetssökande så att individuellt stöd för jobbsökning och sysselsättning kan riktas på ett mer ändamålsenligt och kundorienterat sätt än för närvarande. Målet är också att utvidga utnyttjandet av digitalisering i serviceprocessen. Syftet med publiceringen av en mer omfattande jobbsökarprofil-LIEN är att förbättra matchningen mellan arbetsmöjligheter och arbetstagare och därigenom främja sysselsättningen.

Sammandrag

Inom projektet bereds ändringar i lagstiftningen för att genomföra de föresatser i regeringsprogrammet som gäller serviceprocessen inom arbetskraftsservicen och riksdagens uttalande. Inom projektet bereds den lagstiftning som behövs också för att genomföra regeringsprogrammets riktlinje om den privata arbetsförmedlingens tillgång till information och riksdagens uttalande.

(Texten har översatts med en översättningsmaskin)

Utgångspunkter

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering är regeringens mål en sysselsättningsgrad på 80 procent före 2031. Strävan är också att öka antalet utförda arbetstimmar. Målet för regeringsperioden 2023–2027 är att genomföra reformer för att höja sysselsättningen med minst 100 000 sysselsatta. För att uppnå målen genomför regeringen en omfattande helhet av reformer, av vilka en är att fortsätta reformen av arbetskraftsservicen.

Enligt regeringsprogrammet ska den lagstadgade serviceprocessen för arbetskraftsservicen lättas upp i syfte att reformera arbetskraftsservicen så att begränsade resurser kan användas på ett mer ändamålsenligt och kundorienterat sätt. Man satsar på inledande kartläggning och personligt möte. Tjänstemannen ges större prövningsrätt och åläggs att individuellt främja sysselsättningen. Digitaliseringens möjligheter utnyttjas i de individuella tjänsterna.

I anslutning till arbetsmarknadsstödet förutsätts det i regeringsprogrammet att en omfattande inledande kartläggning tryggas för en person som blivit arbetslös, varefter personen tar emot individuella och sysselsättningsfrämjande tjänster inklusive skyldigheter. I synnerhet unga personer under 30 år hänvisas snabbt till sysselsättningstjänsterna. Samtidigt sörjer man för tillräckliga tjänster och personliga möten. En person som får en överenskommen arbetslöshetsförmån kan alltid förutsättas söka heltidsarbete eller delta i arbets- och näringstjänsternas verksamhet vid sidan av deltidsarbete.

Riksdagens uttalanden om hur lagstiftningen om serviceprocessen för arbetssökande fungerar och om den privata arbetsförmedlingens tillgång till information gäller också. I sitt svar på regeringens proposition med förslag till reform av servicesedeln för arbetssökande (RSv 212/2021 rd – RP 167/2021 rd) förutsatte delegationen att regeringen noggrant följer upp reformens konsekvenser för sysselsättningsutvecklingen, hur servicen lyckas och hur kommunförsöken framskrider samt hur resurserna räcker till och hur de fördelas, med särskild uppmärksamhet på hur väl den detaljerade regleringen fungerar samt lämnar arbets- och jämställdhetsutskottet en utredning om ovannämnda omständigheter före utgången av 2023. Riksdagen förutsatte att regeringen vid behov vidtar åtgärder för att revidera lagstiftningen. För det andra förutsatte riksdagen att regeringen vidtar åtgärder för att förbättra förståelsen och förutsägbarheten i bestämmelserna om arbetskraftsservice och utkomstskydd för arbetslösa samt lämnar en utredning i ärendet till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet före utgången av 2023.

Riksdagens svar på den helhet som gäller överföringen av ansvaret för att ordna arbetskraftsservice innehåller dessutom ett uttalande enligt vilket riksdagen förutsätter att regeringen som ett led i genomförandet av omorganiseringen av den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen inleder åtgärder som gör det möjligt för personalserviceföretagen att söka experter och erbjuda arbetslösa arbetssökande inom den offentliga arbetskraftsservicen möjligheter till arbete (RSv 332/2022 rd – RP 207/2022 rd).

I den proposition som bereds inom ramen för projektet föreslås de lagändringar som behövs för att genomföra ovannämnda föresatser i regeringsprogrammet och riksdagens uttalanden så att lagändringarna främjar uppnåendet av regeringens sysselsättningsmål.