Informationhantering av kulturmiljön

YM004:00/2024 Projekt

I projektet utvecklar man den kulturmiljöinformation som produceras inom olika förvaltningsområden. Målet är att kulturmiljöinformationen ska produceras så att den är interoperabel, kan utnyttjas i olika system och tjänster och bildar en gemensam helhet.

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer YM004:00/2024

Ärendenummer VN/1877/2024

Projektets arrangör miljöministeriet

Mandattid 3.1.2022 – 31.12.2028

Datum för tillsättande

Mål och resultat

Målet är att göra aktuell och utförlig kulturmiljöinformation tillgänglig för myndigheter, företag, sammanslutningar, beslutsfattare och allmänheten. Bevarandet av kulturhistoriska värden och landskapsvärden ökar mångfalden i medborgarnas livsmiljöer och påverkar människornas välbefinnande.

Sammandrag

I projektet utvecklar man den kulturmiljöinformation som produceras inom olika förvaltningsområden. Målet är att kulturmiljöinformationen ska produceras så att den är interoperabel, kan utnyttjas i olika system och tjänster och bildar en gemensam helhet.

Utgångspunkter

I flera tillstånds- och planeringsprocesser enligt markanvändnings- och bygglagen, vattenlagen, miljöskyddslagen och naturvårdslagen ska man granska åtgärdernas inriktning med tanke på kulturarvet och deras konsekvenser för kulturarvet. För närvarande finns det kulturmiljöinformation i cirka 30 olika informationsresurser och processer för informationsproduktion. Information om samma objekt produceras och uppdateras i flera olika processer. Att söka information ur många olika källor tar upp mycket av myndigheternas, kommunernas, företagens, sammanslutningarnas och allmänhetens tid, i synnerhet inom olika planerings- och tillståndsprocesser. Kommunernas byggnadstillsynsmyndigheter och planläggare anser att tillgången till och tillförlitligheten av informationen om byggnadsskydd är ett problem.

Miljöministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, Finlands miljöcentral och Museiverket utarbetade åren 2022–2023 en promemoria om visionen för informationshanteringen i anslutning till kulturmiljön. Arbetet med visionen är ett led i projektet för datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Enligt promemorian är målbilden att den kulturmiljöinformation som produceras inom olika förvaltningsområden ska vara interoperabel, kunna utnyttjas i olika system och tjänster och bilda en gemensam helhet. Miljöministeriet och undervisnings- och kulturministeriet förbinder sig att främja visionen och åtgärderna i anslutning till den. De åtgärder som främjar uppnåendet av målbilden beaktas i resultatstyrningen och i verksamhets- och ekonomiplaneringen.

För att målbilden ska uppnås är det viktigt att de informationsresurser för kulturmiljön som finns inom olika förvaltningsområden integreras i datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Av miljöförvaltningens kulturmiljöinformation bildar man en informationsresurs för kulturmiljön som blir en del av datasystemet för den byggda miljön. Systemen inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och andra centrala aktörers system utvecklas så att kulturmiljöinformationen i dem förs in i informationsresursen för kulturmiljön via gränssnitt. Genom utvecklingsarbetet genomför man statsrådets principbeslut om kulturarvsstrategin 2023–2030. Arbetet anknyter också till undervisnings- och kulturministeriets digitala kulturarvshelhet.

Ytterligare uppgifter

Mer om ämnet

Digital kulturmiljöinformation

MM Nyhet 13.2.2024 15.42