Informationhantering av kulturmiljön
YM004:00/2024 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
I projektet utvecklar man den kulturmiljöinformation som produceras inom olika förvaltningsområden. Målet är att kulturmiljöinformationen ska produceras så att den är interoperabel, kan utnyttjas i olika system och tjänster och bildar en gemensam helhet.
Projektets framskridande
Kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tahtotila
3.1.2022 – 7.6.2023 Annan etapp
Ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Museovirasto laativat vuosina 2022–2023 kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tahtotilaa koskevan muistion. Tahtotilatyö on osa rakennetun ympäristön tietojärjestelmää koskevaa hanketta (Ryhti). Muistion mukaan tavoitetilana on, että eri hallinnonaloilla tuotettava kulttuuriympäristötieto tuotetaan yhteentoimivasti, on hyödynnettävissä eri järjestelmissä ja palveluissa sekä muodostaa yhteisen kokonaisuuden. Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö sitoutuvat edistämään tahtotilaa ja siihen liittyviä toimenpiteitä. Tavoitetilan toteutumista edistävät toimenpiteet otetaan huomioon tulosohjauksessa sekä toiminta- ja taloussuunnittelussa.
Dokument
-
Kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tahtotila 7.6.2023 PDF
15.1.2024 Miljöministeriet
Kulttuuriympäristön tietovarannon määrittelytyön esiselvitykset
2.1.2023 – 30.11.2023 Upphandling
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän vuonna 2023 alkanut toteutus jakaantuu alueidenkäytön suunnitelmien ja rakennusten tietovarantoihin sekä näiden tiedonkäsittely- ja välitysratkaisuihin. Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän kehittämisen tiekartan mukaisesti tavoitteena on tutkia kulttuuriympäristötietoja koskevan tietovarannon rakentamista osaksi kokonaisuutta.
Tämä kulttuuriympäristön tietovarannon määrittelytyön esiselvitystyö koostuu seuraavista vaiheista: nyky- ja tavoitetilan prosessien kuvaaminen ja dokumentointi, käyttötapausten tunnistaminen ja kuvaaminen, nyky- ja tavoitetilan kustannushyötyanalyysit yhteenvetoineen, tietovarannon ylläpito ja tukiorganisaation mallin ja vastuiden määrittely.
Dokument
-
Kulttuuriympäristön tietovarannot kansallisessa Ryhti järjestelmässä esiselvitys 30.11.2023 PDF
15.1.2024 Miljöministeriet
Kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tiekartta
15.6.2023 – 31.12.2023 Arbetsgrupp
Tavoitetilan toteuttamiseen tarvittavan tiekartan laatimista ja toimenpiteiden koordinointia varten on asetettu määräaikainen kulttuuriympäristön yhteentoimivuuden tiedonhallinnan työryhmä. Työryhmä toimikausi on 15.6.2023–31.12.2023. Työryhmä laati tämän kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tiekartan, joka on suunnitelma tavoitetilan toteuttamiseksi.
Dokument
-
Kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tiekartta 15.1.2024 PDF
15.1.2024 Miljöministeriet
Projektets basuppgifter Pågår
Projektets nummer YM004:00/2024
Ärendenummer VN/1877/2024
Projektets arrangör miljöministeriet
Mandattid 3.1.2022 – 31.12.2028
Datum för tillsättande
Mål och resultat
Målet är att göra aktuell och utförlig kulturmiljöinformation tillgänglig för myndigheter, företag, sammanslutningar, beslutsfattare och allmänheten. Bevarandet av kulturhistoriska värden och landskapsvärden ökar mångfalden i medborgarnas livsmiljöer och påverkar människornas välbefinnande.
Sammandrag
I projektet utvecklar man den kulturmiljöinformation som produceras inom olika förvaltningsområden. Målet är att kulturmiljöinformationen ska produceras så att den är interoperabel, kan utnyttjas i olika system och tjänster och bildar en gemensam helhet.
Utgångspunkter
I flera tillstånds- och planeringsprocesser enligt markanvändnings- och bygglagen, vattenlagen, miljöskyddslagen och naturvårdslagen ska man granska åtgärdernas inriktning med tanke på kulturarvet och deras konsekvenser för kulturarvet. För närvarande finns det kulturmiljöinformation i cirka 30 olika informationsresurser och processer för informationsproduktion. Information om samma objekt produceras och uppdateras i flera olika processer. Att söka information ur många olika källor tar upp mycket av myndigheternas, kommunernas, företagens, sammanslutningarnas och allmänhetens tid, i synnerhet inom olika planerings- och tillståndsprocesser. Kommunernas byggnadstillsynsmyndigheter och planläggare anser att tillgången till och tillförlitligheten av informationen om byggnadsskydd är ett problem.
Miljöministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, Finlands miljöcentral och Museiverket utarbetade åren 2022–2023 en promemoria om visionen för informationshanteringen i anslutning till kulturmiljön. Arbetet med visionen är ett led i projektet för datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Enligt promemorian är målbilden att den kulturmiljöinformation som produceras inom olika förvaltningsområden ska vara interoperabel, kunna utnyttjas i olika system och tjänster och bilda en gemensam helhet. Miljöministeriet och undervisnings- och kulturministeriet förbinder sig att främja visionen och åtgärderna i anslutning till den. De åtgärder som främjar uppnåendet av målbilden beaktas i resultatstyrningen och i verksamhets- och ekonomiplaneringen.
För att målbilden ska uppnås är det viktigt att de informationsresurser för kulturmiljön som finns inom olika förvaltningsområden integreras i datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Av miljöförvaltningens kulturmiljöinformation bildar man en informationsresurs för kulturmiljön som blir en del av datasystemet för den byggda miljön. Systemen inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och andra centrala aktörers system utvecklas så att kulturmiljöinformationen i dem förs in i informationsresursen för kulturmiljön via gränssnitt. Genom utvecklingsarbetet genomför man statsrådets principbeslut om kulturarvsstrategin 2023–2030. Arbetet anknyter också till undervisnings- och kulturministeriets digitala kulturarvshelhet.
Ytterligare uppgifter
Bättre tillgång till kulturmiljöinformation gör tillstånds-, tillsyns-, planläggnings- och remissprocesserna smidigare. Uppgifterna behöver inte sökas från olika källor och kulturhistoriska värden, skydd och begränsningar av användningen kommer inte som en överraskning. Dessutom förbättras transparensen i myndigheternas verksamhet och bedömningen av beslutsfattandet och besluten underlättas. Tack vare utvecklingen undviker man situationer där redan befintlig information tas fram på nytt. I informationssöknings- och informationshanteringsuppgifter sparar man personalresurser. Förseningarna och begärandena om information minskar. Myndigheternas remissarbete blir också snabbare och deras handläggningstider förkortas.
Aktuell och utförlig information medför ekonomisk nytta för bygg- och infrastrukturprojekt och för utredningar och planeringsarbeten. Planeringstid sparas och fördröjningarna under arbetet minskar i och med informationens höga kvalitet och förbättrade tillgänglighet. Ekonomisk nytta uppnås inom affärsverksamheten genom uppkomsten av nya tjänster och utvecklingen av befintliga tjänster. Kulturmiljöinformationen medför nytta till exempel för turism- och evenemangsproduktionsbranschen och fastighetsförmedlingsbranschen.
Det har utarbetats en färdplan för utvecklingen av informationshanteringen i anslutning till kulturmiljön. Åren 2024–2025 fortsätter interoperabilitetsarbetet i anslutning till kulturmiljöinformation, och den befintliga informationen harmoniseras så att den blir interoperabel med datasystemet för den byggda miljön.
Hankkeen toteuttaminen
-
Kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tahtotila 7.6.2023 PDF
15.1.2024 Miljöministeriet
-
Kulttuuriympäristön tietovarannot kansallisessa Ryhti järjestelmässä esiselvitys 30.11.2023 PDF
15.1.2024 Miljöministeriet
-
Kulttuuriympäristön tiedonhallinnan tiekartta 15.1.2024 PDF
15.1.2024 Miljöministeriet
Ogrupperade
Person
Roll, Mandattid
Korhonen, Reko
Erityisasiantuntija
miljöministeriet
Roll: Ansvarig person
3.1.2022 –
Mer om ämnet
Digital kulturmiljöinformation
Tiedot tuottaa ministeriöiden Hankeikkuna - valtioneuvoston sisäinen hankehallinnan palvelu. Toivomme palautetta osoitteeseen info.hankeikkuna(at)gov.fi.
Hankeikkunan avoin rajapinta
api.hankeikkuna.fi