Projekt och rapporter
Kettu-teamet genomför forsknings- och försöksprojekt tillsammans med aktörer som känner till och forskar i förvaltningen i syfte att samla in viktig information om frågor av samhällelig betydelse.
Pågående projekt och utvecklingsarbete
Mental kristålighet
Den mentala kriståligheten kan stödjas på många olika sätt, exempelvis med hjälp av kommunikation. Forskning visar att man genom kommunikation kan lindra rädsla för stigmatisering som hänför sig till beredskap, stärka dess olika dimensioner och skapa klarhet i åtgärdsrekommendationer. En av prioriteringarna i Kettu-teamets verksamhet är att stärka den mentala kriståligheten som en del av den övergripande säkerheten.
Regionutveckling
I ett pågående projekt utreder Kettu-teamet möjligheterna för människor att flytta till glesbygden och skärgården och motiven bakom flyttbeslut. Teamet tar också fram ytterligare beteendevetenskaplig forskning kring ämnet.
Hållbar utveckling
I ett pågående projekt utreder Kettu-teamet sätt att effektivisera återvinningen av bioavfall. Projektet syftar till en effektiv sortering av bioavfall inom restaurangbranschen runt om i Finland. Kettu-teamet har deltagit i utvecklingen av klimat- och naturbarometern genom att göra en beteendekartläggning, en Medborgarpulsen-enkät och en mikronarrativ analys av människors inställning till klimatfrågor.
Ekonomi
I ett pågående projekt genomför Kettu-teamet en utredning i syfte att producera information om överskuldsättning ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Denna information kan utnyttjas till exempel för att förebygga överskuldsättning.
Informationspåverkan
Kettu-teamet deltar i ett projekt som har som mål att förbättra människors färdigheter att förstå riskerna med informationspåverkan. Teamet kartlägger sätt att förebygga olägenheter på bästa möjliga sätt ur ett beteendevetenskapligt perspektiv.
Utrikes- och säkerhetspolitik
I utrikesministeriets och försvarsministeriets pågående projekt utreder Kettu-teamet de ungas värderingar och attityder i fråga om utrikes- och säkerhetspolitiken.
Utvärdering av friktion i samband med tjänster
Statsrådets kansli och OECD genomför projektet ”Kitka-auditointi julkisen hallinnon digitaalisissa palveluissa 2024–2027” för att stärka olika berörda aktörers färdigheter att utvärdera friktion i samband med serviceprocesser, förbättra möjligheterna att genomföra de rekommendationer som utvärderingarna resulterar i och utföra utvärderingar för att förbättra digitala offentliga tjänsters användarorientering och effektivitet. Syftet med utvärderingen i flera steg är att identifiera, minska och förebygga extra friktion och psykisk belastning i samband med tjänster.
Rapporter
Kettu-teamet har utrett olika aktuella frågor som rör allmänheten ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Syftet med rapporterna är att ta fram information som stöd för beredningen och beslutsfattandet inom den offentliga förvaltningen.
- Promemoria: Beredskapskunskaper, gemenskap och tydliga handlingsrekommendationer ökar krisberedskapen
- Promemoria: Direkta åtgärder det effektivaste sättet att öka vaccinationstäckningen
- Promemoria: Att stärka bekämpningen av coronaviruset med beteendeförståelse – beredskap för och möjligheter till eget skydd
Kontaktinformation
Maarit Lassander, ledande sakkunnig
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160037 E-postadress: [email protected]
Emmi Korkalainen, specialsakkunnig
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160634 E-postadress: [email protected]
Maisa Aho, planerare
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160119 E-postadress: [email protected]
Henrietta Blom, planerare
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160201 E-postadress: [email protected]