Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen
Hur förbättrar förordningen om förpackningsavfall materialåtervinningen och återanvändningen av förpackningar?

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.6.2023 13.33 | Publicerad på svenska 31.7.2023 kl. 11.53
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat ett utlåtande till miljöministeriet om statsrådets skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag om förpackningar och förpackningsavfall. I en U-skrivelsen beskrivs tydligt det centrala innehållet i propositionen och de punkter som är problematiska för Finland. Konsekvenserna för företagen, konsumenterna och miljön bör dock preciseras.

Lagstiftningen om förpackningar och förpackningsavfall syftar till att minska de negativa miljöeffekter förpackningar och förpackningsavfall medför. Dessutom syftar förslaget till förordning till att minska uppkomsten av förpackningsavfall, främja återvinning av förpackningar på ett kostnadseffektivt sätt och öka användningen av återvunnet material i förpackningar.

Förslagets centrala innehåll har behandlats på ett bra sätt, och av U-skrivelsen framgår de risker eller osäkerhetsfaktorer som ingår i förordningsförslaget. Vid den fortsatta beredningen av ärendet kunde man dock närmare beskriva återvinningen av förpackningsavfall och nuläget för återanvändningen i Finland. Hur skulle förslaget till förordning i praktiken förbättra nuläget? 

Miljökonsekvenserna av förslaget till förordning bör bedömas mer ingående. Riktas de positiva miljöinverkningarna till exempel till att minska mängden förpackningsavfall, öka användningen av återvunnet material eller minska växthusgasutsläppen?

Enligt förordningsförslaget ska engångsförpackningar för mat och dryck förbjudas vid servering i restaurangers och kaféers egna lokaler från och med den 1 januari 2030. Vid den fortsatta beredningen av ärendet bör man bedöma konsekvenserna av förbudet mot mat- och dryckesengångsförpackningar för företag som använder förpackningar för engångsbruk.

Dessutom bör förslagets konsekvenser för tillverkarna av sådana här förpackningar bedömas.
Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat sitt utlåtande om statsrådets skrivelse (U 110/2022 rd) till riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om förpackningar och förpackningsavfall som miljöministeriet har lämnat till riksdagen. Utlåtandet är offentligt. 

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att U-skrivelsen ger en god uppfattning om bakgrunden till förordningsförslaget, dess mål och de punkter som är problematiska för Finland. I den fortsatta beredningen bör konsekvenserna för företagen, konsumenterna och miljön behandlas mer ingående.

Ytterligare information: Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som ger utlåtanden om utkast till regeringspropositioner och konsekvensbedömningarna i dem.