Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen
Propositionen om brandskyddsanordningar är välberedd

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.11.2023 11.30 | Publicerad på svenska 21.12.2023 kl. 13.10
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat ett utlåtande till inrikesministeriet om regeringens proposition om brandskyddsanordningar. Konsekvenserna för företag och myndigheter behandlas grundligt i propositionen. Rådet föreslår endast några mindre preciseringar i utkastet till proposition.

I propositionen föreslås att det stiftas en ny lag om vissa brandskyddsanordningar. I lagen ska det föreskrivas om krav på brandlarmanläggningar och automatiska släckanläggningar, om arbeten för installation, underhåll och besiktning av anläggningarna och om produktkrav som gäller till exempel handbrandsläckare och brandvarnare. Lagen föreslås också innehålla bestämmelser om verksamhetsutövarnas skyldigheter, myndigheternas uppgifter och Säkerhets- och kemikalieverkets befogenheter.

Propositionen ger en god uppfattning om förslagens ekonomiska konsekvenser och om konsekvenserna för ordnandet av företagens verksamhet och för nya företags etablering i branschen. Konsekvenserna för företag har bedömts med hjälp av räknaren för bedömning av regleringsbördan. Också konsekvenserna för myndigheternas verksamhet behandlas grundligt.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att propositionen kan struktureras så att konsekvensbedömningarna blir tydligare och mer komprimerade. Konsekvenserna för miljön kan i mån av möjlighet konkretiseras. I propositionen bör det dessutom preciseras hur sannolikt förslagen kommer att minska antalet fellarm som kommer via brandlarmanläggningar som är kopplade till nödcentralen.

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat sitt utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om vissa brandskyddsanordningar och till lagar som har samband med den (projektnummer SM036:00/2017). Inrikesministeriet lämnade propositionsutkastet till rådet den 14 november 2023.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition uppfyller kraven i anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning på ett berömvärt sätt. Rådet föreslår endast några mindre tillägg till utkastet till regeringens proposition.

Ytterligare information: Birgitta Hämäläinen, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 676, och Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och konsekvensbedömningarna i dem.