Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Lainsäädännön arviointineuvosto
Rådet för bedömning av lagstiftningen: Av utkastet till proposition framgår inte vilket mervärde Klimatfondens statsunderstödsverksamhet medför

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.6.2022 10.34 | Publicerad på svenska 10.8.2022 kl. 13.48
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat ett utlåtande om arbets- och näringsministeriets proposition om Klimatfondens statsunderstödsverksamhet. Baserat på propositionen bör avsikten med Klimatfondens statliga stöd och fondens verksamhet förtydligas.

I propositionen föreslås att Klimatfonden ska ha möjlighet att utnyttja statligt stöd för investeringar och finansiering. Genom att utnyttja statligt stöd blir det möjligt att stödja projekt som inte skulle genomföras utan Klimatfondens medverkan, eller skulle genomföras i mindre skala eller vid en senare tidpunkt. Genom propositionen påskyndas uppnåendet av regeringens mål om koldioxidneutralitet 2035.

Propositionen ger en uppfattning om målet med lagen och om statsunderstödsverksamheten, men utkastet är oklart i fråga om fondens praktiska åtgärder och förhållande till existerande aktörer.

Rådet för utvärdering av lagstiftningen anser att propositionen bör innehålla en tydligare beskrivning av vilka luckor det finns på marknaden i fråga om bekämpning av klimatförändringen och varför statligt stöd från Klimatfonden behövs för att fylla dessa luckor. Propositionen bör behandla på vilket sätt Klimatfondens verksamhet är annorlunda jämfört med andra finländska offentliga finansiärer. Med andra ord, vilket mervärde kan Klimatfonden medföra genom sin möjlighet att bevilja statligt stöd? Klimatfondens betydelse för utnyttjandet av EU-finansiering bör också förtydligas.

De objekt som är föremål för statligt stöd från Klimatfonden har beskrivits på en väldigt allmän nivå i propositionsutkastet. Propositionen bör innehålla en noggrannare beskrivning av stödobjekten och av de projekt som kan beviljas stöd. Beskrivningen av de objekt som finansieras är så vag att det kan orsaka svårigheter i tolkningen och övervakningen av om de statliga stöden används på behörigt sätt.

Propositionen ger intryck av att Klimatfonden står utanför budgetekonomin. Detta bör behandlas i propositionen och det bör göras en bedömning av vilka konsekvenser detta har.
Utlåtandet av rådet för bedömning av lagstiftningen hänför sig till utkastet till regeringens proposition om Klimatfonden Ab (TEM092:00/2021).

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition är bristfälligt med tanke på kraven i anvisningen om konsekvensbedömning av lagförslag. Utkastet till proposition bör korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan regeringens proposition lämnas till riksdagen.

Mer information: Leila Kostiainen, ordförande för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0400 805 417, och Meri Virolainen, bedömningsråd, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202.

 
Tillbaka till toppen