Rådet för bedömning av lagstiftningen
Ändringen av utlänningslagen: Konsekvenserna för utländska arbetstagares ställning förblir oklara
I lagutkastet om utlänningslagen har man öppet fört fram såväl positiva som negativa konsekvenser för arbetstagare och arbetsgivare. Det är ställvis svårt att få en klar bild av propositionens helhet och mål. Det förblir till exempel oklart hur arbetstagarens ställning förändras i förhållande till nuläget.
I propositionen föreslås att det görs ändringar i utlänningslagen och i vissa lagar som har samband med den. En utländsk arbetstagare ska garanteras en viss tid för att söka nytt arbete om personens uppehållstillstånd är giltigt och den anställning som grundar sig på uppehållstillståndet upphör. Tiden för att söka arbete ska vara i kraft högst lika länge som uppehållstillståndet är i kraft, men emellertid högst tre eller sex månader beroende på hur länge personen har vistats i landet. Arbetsgivaren ska vara skyldig att underrätta Migrationsverket om anställningen upphör, och skyldigheten förenas med hot om sanktioner.
Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att lagutkastet delvis är otydligt skrivet. Det är ställvis svårt att få en klar bild av förslagets helhet och mål. Lagförslaget bör förtydligas med en kortfattad beskrivning av vad målet med lagförslaget är och vad det är i nuläget som förändras i och med förslaget. Lagförslaget bör innehålla en beskrivning av när det i första hand är fråga om att genomföra en skrivning i regeringsprogrammet, att delvis genomföra det reviderade direktivet om kombinerade tillstånd och till vilka delar det nationella handlingsutrymmet utnyttjas i propositionen.
Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att man får en god uppfattning om hur stora konsekvenserna är för de offentliga finanserna. Det är positivt att man i bedömningarna av de offentliga finanserna har utnyttjat den utredning som gjorts av Datarummet, som finns i anslutning till Statens ekonomiska forskningscentral. I uppskattningen beaktas osäkerhetsfaktorer och beskrivs hur uppskattningen har beräknats.
Det har inte gjorts en tillräckligt exakt bedömning av konsekvenserna för de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna i lagutkastet. Det förblir oklart hur förslaget påverkar jämlikheten för utländska arbetstagare. Propositionen innehåller två olika tidsfrister och delar in utländska arbetstagare i två olika kategorier. Lagförslaget bör innehålla en analys av om tre månader är en tillräckligt lång period för de mest utsatta arbetstagarna att söka jobb. Vilka faktorer kan få den föreslagna tidsfristen att fungera bättre respektive sämre?
Enligt förslaget blir arbetsgivaren skyldig att meddela Migrationsverket om anställningen upphör, och skyldigheten förenas med hot om sanktioner. Rådet anser att propositionen bör innehålla en beskrivning av hur en sanktion påförs samt preciseras hur sanktionen i praktiken påverkar arbetsgivarens verksamhet.
Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat sitt utlåtande om regeringens proposition med förslag till utlänningslag och till vissa lagar som har samband med den (projektnummer TEM086:00/2023), som arbets- och näringsministeriet lämnade till rådet för bedömning av lagstiftningen per e-post den 9 september 2024. Utlåtandet är offentligt.
Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition följer anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning på ett nöjaktigt sätt. Rådet rekommenderar att utkastet till proposition korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen.
Mer information: Annika Collin, ledande sakkunnig, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 589
Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202.
Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och om konsekvensbedömningarna i dem.