Finansminister Riikka Purra:
Kommer EU:s förfarande vid alltför stort underskott att inledas i Finland i ljuset av den senaste prognosen?
Finland korrigerar sitt alltför stora underskott utan EU:s förfarande, säger finansminister Riikka Purra. Minister Purra framhåller att anpassningsåtgärderna fortsättningsvis bör genomföras fullt ut.
Måndagen den 23 september offentliggjorde finansministeriets ekonomiska avdelning en ny oberoende ekonomisk prognos.
”Siffrorna i fråga om underskottet i den offentliga sektorn har försvagats genomgående. Förra årets underskott låg ännu på under 3 procent av bruttonationalprodukten, men endast med en hårfin marginal. I år stiger underskottet redan till 3,7 procent och det kommer att ligga över tröskelvärdet även nästa år.”
På sommaren bedömde kommissionen att Finland fyller underskottskriterierna, men konstaterade också att situationen bedöms på nytt på hösten. Kommissionens bedömning av Finlands ekonomiska situation kommer sannolikt i slutet av november.
Enligt minister Purra granskar kommissionen då om underskottströskeln överskridits endast i ringa omfattning, undantagsvis och övergående. Enligt finansministeriets bedömning är situationen ett undantag och övergående.
Statsrådets finanspolitiska ministerutskott godkände ett utkast till Finlands plan på medellång sikt 2025–2028 måndagen den 23 september. Statsrådet godkänner planen den 10 oktober, varefter den lämnas till EU.
”Det bör observeras att regeringen enligt utkastet planerar ett underskott på 2,9 procent nästa år. I år förblir underskottet enligt prognosen emellertid inte tillräckligt litet”, säger Purra.
Finland korrigerar sitt alltför stora underskott utan EU-förfarandet
Med beaktande av kommissionens beslut i somras, bland annat i fråga om Spanien, konstaterar minister Purra att det inte i detta läge är lönsamt för Finland att inleda EU-förfarandet vid alltför stort underskott, trots att Finlands underskott inte är obetydligt.
”Anpassningen som skulle krävas av Finland i samband med EU-förfarandet förverkligas utan särskilda åtgärder.”
”På våren vidtog regeringen, utifrån det läge som rådde då, tilläggsåtgärder för att undgå förfarandet. Åtgärderna var omfattande även i EU-perspektiv, grovt uppskattat 4,5 miljarder euro, det vill säga 1,6 procent av bruttonationalprodukten”, framhåller Purra.
”Vi tror inte att EU kan kräva mer omfattande åtgärder av oss nästa år. Dessutom bör man beakta att försvarsinvesteringarna som det beslutats om redan tidigare, i hög grad genomförs nästa år. I alla övriga utgifter är alltså anpassningen betydande”.
”Det är i vilket fall som helst EU som avgör om förfarandet inleds eller ej.”
Planen på medellång sikt ändrar inte regeringens ekonomiska politik
Enligt minister Purra är de åtgärder som regeringen beslutat om för denna regeringsperiod betydande, och de förbättrar betydligt den offentliga ekonomins tillstånd. Detta uttryckte även kommissionen då Finlands plan på medellång sikt bereddes på tjänstemannanivå under sommaren. Fastän det i planen föreslås att Finland ska anhålla om att få anpassningsperioden förlängd till sju år, görs planen upp för perioden 2025–2028. Planen ändrar inte regeringens finanspolitiska linje och det ingår inga nya åtgärder.
”Samtidigt är det emellertid klart att den anpassning av den offentliga ekonomin som vi redan gjort inte kommer att räcka till. Anpassningsbehovet är mycket stort om vi ska få skuldsättningen att minska på ett hållbart sätt. Den regering som tar över efter riksdagsvalet 2027 gör upp en ny plan på medellång sikt. Det torde stå klart för alla att det kommer att behövas omfattande anpassningsåtgärder även då.”
Mer information:
Marketta Henriksson, chef för EU-sekretariatet, tfn 0295 530 441, marketta.henriksson(at)gov.fi
Jari Mäkäräinen, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 213, jari.makarainen(at)gov.fi
Pressmeddelanden om planen på medellång sikt (Statsrådets kansli pressmeddelande 23.9.)