Hoppa till innehåll

Statsrådet utfärdade en förordning om avgifter till regionförvaltningsverken år 2024

finansministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2023 14.57
Pressmeddelande

Det har utfärdats en ny statsrådets förordning om avgifter till regionförvaltningsverken. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2024 och gäller till och med den 31 december 2024. Avgiftsförordningen gäller sådana avgifter till regionförvaltningsverken som en kund hos verket betalar för de tillstånd hen ansökt om eller för någon annan motsvarande offentligrättslig prestation.

Förordningen om regionförvaltningsverkens avgifter 2024 avviker från den tidigare avgiftsförordningen särskilt i fråga om de avgifter som gäller social- och hälsovården. De tidigare avgifterna för tillstånds- och anmälningsprestationer ersätts med avgifter för prestationer som gäller registrering och förhandsinspektion inom social- och hälsovården. Ändringen beror på lagen om tillsynen över social- och hälsovården, som träder i kraft vid ingången av 2024. Även beteckningarna och avgifterna för prestationer inom djurskyddet ändras på grund av den lag om djurvälfärd som träder i kraft vid ingången av 2024.

Regionförvaltningsverkens avgifter för prestationer höjs delvis på grund av den höjda kostnadsnivån och delvis på grund av att täckningen för vissa avgifter för sådana grupper av prestationer som prissätts enligt självkostnadsvärdet har varit för lågt i förhållande till kostnaderna för att producera prestationerna. 

Ytterligare information: 
Elina Isoksela, lagstiftningsråd, tfn 0295 530 116, elina.isoksela(at)gov.fi