Hoppa till innehåll

Ville-Veikko Ahonen fortsätter som avdelningschef för avdelningen för styrningen av välfärdsområdena

finansministeriet
Utgivningsdatum 22.8.2024 13.25
Pressmeddelande
Ville-Veikko Ahonen.

Statsrådet har utnämnt filosofie magister Ville-veikko Ahonen till avdelningschef för finansministeriets avdelning för styrningen av välfärdsområdena. Ahonen har varit tillfällig avdelningschef vid avdelningen sedan början av februari.

”Det är viktigt både med tanke på tryggandet av basservicen för människor och på den offentliga ekonomins hållbarhet att välfärdsområdena lyckas. Jag upplever att reformen av regionerna kommit igång väl under de första verksamhetsåren. Staten spelar en viktig roll när det gäller att stödja regionerna och säkerställa de fördelar som eftersträvas med social- och hälsovårdsreformen. Det är en stor sak för mig att jag får fortsätta som chef för de styrningsuppgifter vid finansministeriet som gäller välfärdsområdena”, säger Ahonen.

Ahonen har varit tillfällig avdelningschef för avdelningen för styrningen av välfärdsområdena, som inrättades i början av februari. Dessförinnan har Ahonen arbetat med flera olika uppgifter vid finansministeriet, såsom förändringsledare för genomförandet av välfärdsområdena och som enhetschef vid kommun- och regionavdelningen.

Statsrådet fattade beslut om utnämningen den 22 augusti. Ahonen utnämndes till tjänster för perioden 1.9.2024–31.8.2029.

Avdelningen för styrningen av välfärdsområdena ansvarar för de lagstadgade styrningsuppgifter som hör till ministeriet, såsom fullmakter att uppta lån, eventuella tilläggsfinansieringsförfaranden samt utvärderingsförfaranden. Avdelningen svarar också för samordningen av styrningen av välfärdsområdena inom statsrådet. Avdelningen stöder regeringens, statsrådets och finansministeriets beslutsfattande genom att producera aktuell information och bedömningar om välfärdsområdenas verksamhet och ekonomi. Verksamheten vid avdelningen för styrning baserar sig på ett nära samspel med välfärdsområdena i olika delegationer och i områdenas nätverk.

Ytterligare information:
Susanna Huovinen, understatssekreterare för förvaltningspolitik, tfn 0295 530 199, susanna.huovinen(at)gov.fi

Hyvinvointialueet Ministeriet