Arbetslivet förbättras genom en ny åtgärdsplan med riktlinjer för arbetsmiljön och välbefinnandet i arbetet
Ett bra arbetsliv är en av hörnstenarna i samhället. Arbetshälsan och arbetsskyddet är viktiga förutsättningar för ett bra arbetsliv. Målen och prioriteringarna i fråga om arbetshälsa och arbetsskydd fastställs i Finland i policyn för arbetsmiljö och välbefinnande i arbetet till år 2030 – Säkra och sunda arbetsförhållanden samt arbetsförmåga för alla.
Riktlinjerna konkretiserar social- och hälsovårdsministeriets strategi och ingår också i den nationella verksamhetspolicy i arbetshälso- och arbetsskyddsfrågor som krävs enligt den internationella arbetsorganisationen ILO:s konventioner.
Social- och hälsovårdsministeriet utarbetade riktlinjerna år 2019 i samarbete med arbetsmarknadens centralorganisationer och övriga centrala arbetslivsaktörer.
Nu har riktlinjerna uppdaterats så att de motsvarar de förändringar som skett i arbetslivet. Samarbetet har också resulterat i en åtgärdsplan för åren 2024–2027.
Arbetsplatserna har en nyckelroll för att förbättra arbetslivet
I Finland har det gjorts långsiktiga satsningar på arbetarskydd och sunda arbetsförhållanden, med det är viktigt att arbetet fortsätter. Det är fortfarande viktigt att vidta åtgärder som minskar olycksfallen i arbetet, yrkessjukdomarna och andra arbetsrelaterade sjukdomar och den psykiska och fysiska belastningen.
De teman som prioriteras i åtgärdsplanen är bland annat hanteringen av risker i arbetet, identifierandet och stärkandet av arbetstagarnas resurser, hanteringen av den psykosociala belastningen, förebyggandet av våld, trakasserier och osakligt bemötande i arbetet och utvecklandet av samarbetet med företagshälsovården.
I detta arbete har arbetsplatserna en nyckelroll. Det är också viktigt att arbetsplatserna får det stöd de behöver i utvecklandet av arbetsskyddet och arbetshälsan. För att uppfylla målen enligt riktlinjerna för arbetsmiljön och välbefinnandet i arbetet är det viktigt att samarbetet fungerar bra både på arbetsplatserna och mellan de instanser som stöder arbetsplatserna.
När säkerheten och hälsan är tryggad i arbetet har arbetslivet en positiv effekt på människans välbefinnande, produktiviteten, konkurrenskraften och samhällsekonomin.
Mer information:
Piia Mattila, specialsakkunnig, tfn 0295 163 476, [email protected]
Liisa Hakala, tfn 0295 163 566, [email protected]
Genomförandeplan för åren 2024–2027