Hoppa till innehåll

Beredningen av totalreformen av utkomststödet inleds

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.1.2024 13.12 | Publicerad på svenska 16.1.2024 kl. 13.13
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet tillsatte i januari 2024 en arbetsgrupp som ska bereda en totalreform av lagen om utkomststöd enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.

I enlighet med regeringsprogrammet ska regeringen genomföra en totalreform av utkomststödet där större tonvikt läggs på individens förmåga att klara sig självständigt, det långvariga beroendet av utkomststöd minskas och utkomststödet ges tydligare konturer av penningförmån som hör till grundskyddet, som beviljas i sista hand och som kräver prövning.

Arbetsgruppen ska bereda ett utkast till en regeringsproposition med förslag till de ändringar som ska göras i lagen om utkomststöd och i annan lagstiftning i nära anknytning till den. Syftet med ändringsförslagen är att stärka utkomststödets karaktär av en förmån som beviljas i sista hand och temporärt för att förebygga marginalisering.

Arbetsgruppens mandatperiod går ut den 31 december 2024. Arbetsgruppens förslag om åtgärderna ska vara klart till halvtidsöverläggningen så att regeringspropositionen kan överlämnas till riksdagen hösten 2025. Syftet med reformen är att halvera behovet av utkomststöd och att öka sysselsättningen och stärka den offentliga ekonomin i enlighet med regeringsprogrammet.

Reformen av lagen om utkomststöd ingår i reformen av den sociala tryggheten

Under regeringsperioden reformeras den sociala tryggheten genom olika regeringsprojekt och genom det arbete som görs i kommittén för social trygghet. Regeringens projekt inom reformen av den sociala tryggheten består bland annat i att pröva en modell med ett allmänt stöd inom grundskyddet och att se över utkomststödet och det allmänna bostadsbidraget.

Målet för reformen av den sociala tryggheten är ett smidigare och enklare system för social trygghet, och ett system som bättre uppmuntrar att arbeta.

Mer information

Teresa Salminen, specialmedarbetare, tfn 0295 163109, [email protected]
Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]

Orpos regeringsprogram Sosiaaliturvauudistus Välfärd skapas genom arbete