Hoppa till innehåll

Kommittén för social trygghet har börjat bearbeta sitt slutbetänkande – arbetet fortsätter fram till slutet av 2026

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 15.30
Pressmeddelande
Kuvituskuva

Vid kommitténs sammanträde 10.10.2024 diskuterades skyldigheterna och incitamenten i anslutning till de sociala trygghetsförmånerna som grund för förslagen och riktlinjerna i kommitténs slutbetänkande.

Kommittén för social trygghet behandlar följande ämnen i sitt slutbetänkande: 

  • förmånernas lämplighet i människors livssituationer (i synnerhet arbetslöshet, sjukdom, arbetsoförmåga och tjänster som berör dessa) och skyldigheter i anslutning till förmånerna, 
  • bedömning av nivån på den sociala tryggheten, olika kombinationer av förmåner och förhållandet mellan grundskyddet och sistahandsskyddet och deras ställning i systemet för social trygghet,
  • individ- och familjebaserade förmåner, försörjningsskyldigheter och olika former av boende och familjer,
  • uppföljning av beredningen av det allmänna stödet.

Slutbetänkandet bearbetas utifrån diskussionen som förts i kommittén. Ämneshelheterna behandlas stegvis och slutbetänkandet godkänns när kommitténs alla förslag och riktlinjer är klara. Slutbetänkandet publiceras före utgången av 2026.

Temat för sammanträdet är skyldigheter och incitament i anslutning till de sociala trygghetsförmånerna

Kommittén diskuterade skyldigheterna och incitamenten i anslutning till de sociala trygghetsförmånerna som grund för förslagen och riktlinjerna i slutbetänkandet. Centrala frågor som skulle lösas var bland annat vad man kan förvänta sig att förmånstagare i olika livssituationer ska göra för att förbättra sin egen utkomst, sysselsättning och arbets- och funktionsförmåga samt hur systemet för social trygghet gör det möjligt att utnyttja den befintliga arbetsförmågan. I diskussionen fördjupade kommittémedlemmarna sig också i vilka skyldigheter och incitament människor borde ha i situationer med arbetslöshet, nedsatt arbetsförmåga och arbetsoförmåga samt vilka skyldigheter och incitament myndigheter och arbetsgivare borde ha för att stödja människornas sysselsättning och fortsatta arbete.

Som bakgrund till diskussionen presenterades vid sammanträdet en utredning av serviceinterventioner gjord av bedömnings- och utredningsgruppen under kommittén för social trygghet.

Kommitténs arbete är en del av reformen av den sociala tryggheten

Den sociala tryggheten förnyas under mandatperioden genom regeringsprojekt och arbetet i kommittén för social trygghet. Regeringsprojekten som förnyar den sociala tryggheten gäller bland annat en reform av grundskyddet enligt modellen för allmänt stöd, en reform av utkomststödet och en reform av det allmänna bostadsbidraget.

Målet med reformen av den sociala tryggheten är ett smidigare och enklare socialskyddssystem som uppmuntrar till arbete.

Kommittén för social trygghet håller sitt nästa sammanträde i november 2024. Temat för sammanträdet är förmånernas överensstämmelse med olika livssituationer.

Mer information

ordförande för kommittén för social trygghet, forskningsprofessor Pasi Moisio, tfn 029 524 7228, [email protected]
Liisa Siika-aho, första vice ordförande för kommittén för social trygghet, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]
Essi Rentola, andra vice ordförande för kommittén för social trygghet, direktör, tfn 0295 163 155, [email protected]
Anna Työrinoja, kommunikationsexpert, tfn 0295 163 615, [email protected]