Hoppa till innehåll

Konkurrenskraften och kriståligheten på agendan för ministerrådets hälsomöte

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.12.2024 14.02 | Publicerad på svenska 9.12.2024 kl. 8.42
Pressmeddelande
-

Ministrarna med ansvar för hälso- och sjukvård ska diskutera kriståligheten och EU:s rapport om konkurrenskraft på mötet i Bryssel den 3 december 2024. På Finlands initiativ diskuteras också frågan om hälso- och sjukvårdssektorns roll i beredskapsunionen. Finland företräds vid mötet av ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

Finland har som mål att Europeiska unionen ska vara globalt stark och handlingskraftig och att unionen ska arbeta för medlemsstaternas säkerhet, välfärd och ekonomiska intressen. Enligt ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen är omvärldens stöd för hälso- och sjukvårdssektorns utveckling en central bidragande faktor till EU:s konkurrenskraft.

En omvärld som uppmuntrar till forskning, utveckling och innovation är av avgörande betydelse för EU:s konkurrenskraft. Kunskap, ny teknologi och möjliggörande lagstiftning spelar en viktig roll, säger Grahn-Laasonen.

Med tanke på EU:s konkurrenskraft är det enligt minister Grahn-Laasonen också viktigt att kritiskt bedöma de globala beroendeförhållandena.

– Också resiliensens och kristålighetens olika dimensioner behöver diskuteras. Till exempel de kritiska material som behövs för att utveckla läkemedel och vacciner är i många fall beroende av produktionskedjor utanför EU. Vi måste noggrant bedöma riskerna med dessa produktionskedjor och stärka Europas egen produktion, säger Grahn-Laasonen.

På Finlands initiativ behandlar man på mötet också hälso- och sjukvårdssektorns betydelse för Europas beredskapsunion. Minister Grahn-Laasonen lyfter fram Finlands roll i arbetet med att bygga upp beredskapsunionen.

– Finland har haft en viktig roll när det gäller att stärka EU:s övergripande säkerhet genom beredskapsunionen. För att kunna göra en mer omfattande analys av beredskapen är det viktigt att också beakta hälsan, och hälsosäkerheten borde ingå som en central del i beredskapsunionens kommande strategi, säger minister Grahn-Laasonen.

Reformen av läkemedelslagstiftningen framskrider

EU-ordförandelandet Ungern presenterar på mötet framstegsrapporten om hur förhandlingarna om läkemedelspaketet ska framskrida under ordförandeskapet. EU:s reform av läkemedelslagstiftningen bygger på målet om att säkerställa läkemedlens kvalitet, säkerhet och effekt och att förenhetliga den inre marknaden. Genom förslagen strävar man bland annat efter att säkerställa tillgången till läkemedel till rimliga priser och förbättra leveranssäkerheten. Läkemedelspaketet finns dock inte med på mötesagendan, och det fattas inga beslut om det.

Under mötet ska rådet också behandla godkännandet av rekommendationen om rök- och aerosolfria miljöer och slutsatserna om hjärt- och kärlhälsan och organdonationer och organtransplantationer.

Mer information 

Kaisa Lähdepuro, specialsakkunnig, tfn +358 295 163 419 
Ville Korhonen, rådet för internationella ärenden, tfn +358 295 163 010 
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn +358 295 163 109
E-postadresserna har formen [email protected]