Hoppa till innehåll

Regeringen vill förbättra och utöka Fpa-ersättningarna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2024 13.56
Pressmeddelande

Det föreslås att sjukförsäkringslagen ska ändras så att det är möjligt att få Fpa-ersättning för besök hos munhygienister och fysioterapeuter också utan remiss. Det föreslås också högre ersättningstaxor för gynekologbesök, tandvård och mentalvårdstjänster.

Syftet med förslagen är att tillgången till vård ska förbättras och att ersättningarna för vård och undersökningar inom den privata sjukvården ska riktas till sådana tjänster som är svårare att få inom den offentliga hälso- och sjukvården. Samtidigt strävar man efter att utveckla ersättningssystemet för den privata sjukvården med beaktande av systemet för hälso- och sjukvårdstjänster som helhet. 

Regeringen föreslår att man i fortsättningen ska få ersättning av Fpa också för den vård som ges och de undersökningar som görs på munhygienisters mottagningar utan remiss. Ersättning ska i fortsättningen fås utan tandläkarremiss högst 2 gånger per år.  Ersättning för fysioterapibesök utan läkarremiss ska fås för högst 4 besök per år. Dessutom ska ersättningstaxan för gynekologbesök höjas (ersättningstaxan ska vara cirka 70 euro). För höjningarna av ersättningstaxorna för tandvården och mentalvårdstjänsterna föreslås det temporär tilläggsfinansiering. Fpa fastställer de enskilda ersättningstaxorna med stöd av sjukförsäkringslagen. 

För att förbättra och utöka Fpa-ersättningarna föreslår regeringen genom den här propositionen sammanlagt cirka 33,6 miljoner euro för år 2025. Statens finansieringsandel ska utgöra cirka 17,2 miljoner euro. Under åren 2026 och 2027 beräknas de offentliga utgifterna öka med cirka 41 miljoner euro per år, och statens finansieringsandel av detta skulle vara cirka 21 miljoner euro per år. 

På grund av responsen från det samråd som ordnandes under beredningen av propositionen slopades förslaget om att höja ersättningstaxan för besök hos specialistläkare i ögonsjukdomar. Enligt representanterna för specialisterna inom ögonsjukdomar skulle förslagets negativa konsekvenser vara bland annat att det skulle öka belastningen på välfärdsområdena. Genom att slopa förslaget kan man rikta mera tilläggsfinansiering till höjningen av ersättningstaxorna för tandvården. 

Vid ramförhandlingarna i april 2024 beslutade regeringen att ändra förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården med syftet att minska ögonläkarnas arbetsbörda och utgifterna för de som behöver glasögon. Den utredning som behövs för beredningen av ändringarna i förordningen har inletts. 

Propositionen hänför sig till regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och till totalreformen av Fpa-ersättningarna. Syftena med propositionen är bland annat att flytta tyngdpunkten i tjänsterna till den förebyggande vården och den vård som ges i tidigt skede och att öka valfriheten. Genom förslagen kan man också fördela arbetet mellan de olika yrkesgrupperna på ett ändamålsenligare sätt och utnyttja det kunnande som de olika yrkesgrupperna har på ett bättre sätt än nu.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen och den kompletterande budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med dem.  

Ändringarna ska träda i kraft den 1 april 2025.

Mer information:

Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155
Hanna Tervahauta, specialsakkunnig, tfn 0295 163 418
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560   
E-postadresser i formatet [email protected]