Hoppa till innehåll

Regeringens proposition om stöd för barnfamiljers köpkraft har överlämnats till riksdagen 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.10.2022 13.40
Pressmeddelande 241/2022

För att stödja barnfamiljer föreslås det för år 2023 en temporär höjning av barnförhöjningen inom utkomstskyddet för arbetslösa, barnbidragets ensamförsörjartillägg, studiepenningens försörjarförhöjning och utkomststödets grunddel för barn under 18 år. I fråga om maximibeloppet för vårdtillägget till stödet för privat vård av barn enligt lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn föreslås det en permanent höjning. Dessutom föreslås det att årssjälvrisken i systemet för läkemedelsersättning enligt sjukförsäkringslagen ska frysas till 2022 års nivå år 2023.

Följande höjningar föreslås:  

  • Barnförhöjningen i utkomstskyddet för arbetslösa höjs med 20 procent 
  • Utkomststödets grunddel för barn under 18 år höjs med 10 procent 
  • Studiepenningens försörjarförhöjning höjs med 10 euro  
  • Barnbidragets ensamförsörjartillägg höjs med 5 euro
  • Det fulla beloppet för vårdtillägget till stödet för privat vård av barn höjs permanent med 100 euro

”Regeringen stöder medborgarna när levnadskostnaderna stiger. Det köpkraftspaket som man fattade beslut om under budgetförhandlingarna behövs särskilt för att stödja låginkomsttagare och barnfamiljer under de rådande exceptionella förhållandena. Det är viktigt att höjningarna också är till nytta för barnfamiljer som har låga inkomster och som får utkomststöd”, säger social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen. 

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2023 och avses bli behandlad i samband med den.

De andra lagarna än den lag som gäller ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn avses träda i kraft 1.1.-31.12.2023. Lagen om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn avses träda i kraft den 1 mars 2023.

Mer information: 

Annika Juurikko, regeringssekreterare, [email protected]