Hoppa till innehåll

Rehabiliteringen för krigsinvaliders makar och änkor och krigsänkor samt frontunderstödet till frivilliga utländska frontmän förblir oförändrat 2024

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 7.12.2023 14.04
Pressmeddelande

Statsrådet har utfärdat förordningar om rehabiliteringen för krigsinvaliders makar och änkor och krigsänkor samt frontunderstödet till frivilliga utländska frontmän för 2024.

Rehabiliteringarna för krigsinvaliders makar och änkor och krigsänkor förblir oförändrade

En period av slutenvårdsrehabilitering för krigsinvaliders makar och änkor och krigsänkor är högst två veckor och en dagrehabiliteringsperiod högst 15 dagar. Öppenvårdsrehabiliteringen innefattar en serie på högst 15 vårdbesök, och vårdseriens maximiavgift förblir 1 050 euro per person. Maximipriset för öppenvårdsrehabilitering som ges i hemmet förblir 1 575 euro per rehabiliteringsklient.

Antalet rehabiliteringsklienter har uppskattats vara högst cirka 1 100 år 2024. Statskontoret väljer de personer som får rehabilitering på basis av ansökan.

Beloppet av frontunderstödet till utländska frivilliga frontmän förblir oförändrat

Beloppet av det frontunderstöd som beviljas som engångsbetalning till utländska frontmän förblir 2 000 euro. Frontunderstödet till frivilliga utländska frontmän kan beviljas sådana som har tjänstgjort som frivilliga utländska frontmän i Finlands krig och som är bosatta i Estland eller inom det tidigare Sovjetunionens område i svåra ekonomiska omständigheter eller som är bosatta i Finland.

Enligt Statskontorets uppskattning kommer frontunderstöd att betalas till cirka 4 personer 2024. Frontunderstödet beviljas av Statskontoret.

Förordningarna gäller från och med den 1 januari till och med den 31 december 2024.

Mer information

Emmi Äärynen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 515, [email protected].