Hoppa till innehåll

Rundabordsmötet för programmet Finland i rörelse behandlade hur företag inom idrottsbranschen bidrar till ökad fysisk aktivitet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 16.42 | Publicerad på svenska 5.9.2024 kl. 16.47
Nyhet

Torsdagen den 6 september träffade idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist företrädare för företag inom idrottsbranschen och olika intresseorganisationer vid ett rundabordsmöte om programmet Finland i rörelse och om hur företag inom idrottsbranschen bidrar till arbetet med att öka den fysiska aktiviteten. Syftet med mötet var att diskutera hur man på ett tydligare och bättre sätt kan identifiera möjligheterna för företagare inom idrottsbranschen att delta i tjänsteproduktionen.

Diskussionsteman under mötet var vilken roll företagen inom idrottsbranschen spelar när det gäller att öka den fysiska aktiviteten i Finland och hur företagen kan delta i programmet Finland i rörelse, vars mål är att få alla åldersgrupper att röra på sig mer.

”Utöver de offentliga tjänsterna och aktörerna inom tredje sektorn spelar också företagssektorn en viktig roll i arbetet med att uppmuntra finländarna till fysisk aktivitet. Enligt en undersökning från 2022 använde cirka en tredjedel av de vuxna tjänster som tillhandahålls av företag inom idrottsbranschen för att röra på sig”, sade minister Bergqvist i sitt öppningsanförande vid mötet. 

I diskussionerna lyftes det fram att man i fortsättningen måste säkerställa att även företagen inom idrottssektorn deltar i planeringen och genomförandet av åtgärder som främjar finländarnas motion och rörlighet. När det gäller motionsrådgivningen kommer rundabordssamtalen att fortsätta under hösten inom ramen för det framtidsarbete om motionsrådgivning som koordineras av Programmet Vuxna i rörelse.

Minister Bergqvist konstaterade att det är viktigt att få aktuell information om företagsverksamhetens ekosystem och dess ekonomiska betydelse. Minister kommer att utreda möjligheten att förnya utredningen från 2014 om förändringar i idrottens ekosystem. Utifrån den kan man lägga fram åtgärdsförslag och söka nya lösningar.

Mer information: Silja Borgarsdóttir Sandelin, ministerns specialmedarbetare, tfn 029 5160 152

Målet med programmet Finland i rörelse, som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering, är att få alla åldersgrupper att motionera mer. Finland i rörelse är ett förvaltningsövergripande program på statsrådsnivå som samordnas av undervisnings- och kulturministeriet. www.finlandirorelse.fi 
 

 

Idrott Programmet Finland i rörelse