Hoppa till innehåll

För Veikkaus möjliggörs ett nytt sätt att tillhandahålla lotter på nätet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 7.9.2023 13.59
Pressmeddelande

Torsdagen den 7 september utfärdade regeringen en förordning om ändring av statsrådets förordning om anordnande av Veikkaus Ab:s penningspel. Den gällande förordningen har uppdaterats så att den motsvarar de ändringar som gjorts i lotterilagen. Dessutom möjliggör ändringen ett nytt sätt för Veikkaus att anordna penninglotterier elektroniskt, alltså att tillhandahålla lotter på nätet.

Veikkaus kan i fortsättningen i sin verksamhet utnyttja de digitala lotter som samföretaget Lotteries Entertainment Innovation Alliance AS (LEIA) erbjuder. År 2018 grundade Veikkaus ett gemensamt företag med flera andra nationella penningspelsbolag. De andra ägarna i företaget utöver Veikkaus är penningspelsbolag från Sverige, Danmark, Norge och Frankrike. Företaget erbjuder sina ägare penningspel som spelas online och utvecklar sådana spel.

Veikkaus har inte tidigare kunnat utnyttja det gemensamma företagets spel, eftersom den tekniska plattform som används vid lottningen finns i Frankrike. I och med att lotterilagen ändrades 2022 kan de plattformar som Veikkaus använder dock också finnas utanför Finland i en EU- eller EES-medlemsstat. 

Till följd av ändringarna i lotterilagen har det i förordningen även gjorts sådana uppdateringar och ändringar av teknisk natur som följer av de praktiska behov i anslutning till anordnandet och övervakningen av penningspel som konstaterats vid tillämpningen av förordningen.

Även en ändring av maximiantalet penningspelsautomater sågs över i samband med beredningen, men ingen ändring gjordes i detta sammanhang. Ändringen skulle i praktiken inte ha påverkat nuläget, där Veikkaus på eget initiativ har minskat antalet spelautomater i butiker, kiosker och på trafikstationer. Enligt regeringsprogrammet ska man utreda flyttandet av spelmaskinerna till separata övervakade lokaler.

Förordningen träder i kraft den 14 september 2023.

Ytterligare information:

Jukka Tukia, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 573, [email protected]