Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet har sänt förslagen som gäller underrättelselagstiftningens bestämmelser om rätten att få och lämna ut information på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.7.2024 11.40
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har sänt på remiss ett utkast till regeringsproposition som förtydligar de så kallade brandväggsbestämmelserna, det vill säga skyddspolisens rätt att lämna ut information till polisen. Dessutom föreslås det ändringar i lagstiftningen på grund av Finlands Natomedlemskap. Remissbehandlingen pågår till den 2 september 2024.

I december 2023 tillsatte inrikesministeriet ett projekt som gäller befogenheterna till underrättelseinhämtning samt rätten att få och lämna ut information i lagstiftningen om civil underrättelseinhämtning. Projektet ingår i regeringsprogrammet. 

Lagprojektet genomförs i etapper. De förslag till lagändringar som nu sänts på remiss gäller rätten att få och lämna ut information. Avsikten är att propositionen ska överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2024.

I enlighet med regeringsprogrammet revideras bestämmelserna om brandväggar så att det blir möjligt att rikta polisens verksamhet och i tillräcklig omfattning lämna ut information till polisen och andra myndigheter som har befogenheter att konkret ingripa i verksamhet som allvarligt hotar den nationella säkerheten och som skyddspolisen observerat.

Ändringarna förbättrar skyddet av den nationella säkerheten 

Propositionen förtydligar bestämmelserna om utlämnande av brottsinformation som fåtts genom metoder för civil underrättelseinhämtning för brottsbekämpning samt om behandlingen av personuppgifter i samband med detta. 

Skyddspolisen ska till en behörig myndighet få lämna ut sådan information som fåtts genom metoder för underrättelseinhämtning och som gäller brott som är väsentliga med tanke på skyddspolisens uppgifter, det vill säga landsförräderibrott, högförräderibrott och terroristbrott. Dessutom ska det vara möjligt att lämna ut information i situationer där det har betydelse för den nationella säkerheten och inriktningen av den behöriga myndighetens verksamhet.

Dessutom görs det ändringar i lagstiftningen på grund av Finlands Natomedlemskap. Skyddspolisen ska i fortsättningen ha möjlighet att lämna ut information till Nato.

Motsvarande ändringar i fråga om utlämnande av information om brott föreslås i lagen om militär underrättelseverksamhet. 

Ytterligare information:

Noora Jokela, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 567, [email protected] 
Mirkka Kreus, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 333, [email protected]
Petri Knape, direktör för enheten för nationell säkerhet, tfn 0295 488 235, [email protected] (från och med den 19 augusti)