Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet utreder användningen av fingeravtrycksuppgifter vid brottsbekämpning

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.3.2022 10.00
Pressmeddelande 48/2022

Den 18 mars 2022 inledde inrikesministeriet en utredning om användningen av fingeravtrycksuppgifter i passregistret och identitetskortsregistret för att förebygga, avslöja eller utreda åtminstone de allra grövsta brotten. I samband med ändringen av de lagar som gäller polisen och som hänför sig till EU:s förordning om identitetskort förutsatte riksdagen att en utredning görs.

Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om identitetskort, passlagen, lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet och utlänningslagen lämnades till riksdagen i november 2020. Lagändringarna gällde delvis EU:s förordning om identitetskort och delvis nationella ändringsbehov. EU:s förordning om identitetskort förutsätter att också den som ansöker om ett identitetskort lämnar fingeravtryck, men medlemsstaterna får själva bestämma om fingeravtrycken ska lagras i ett register.

I den regeringsproposition som överlämnades till riksdagen föreslogs det att man i identitetskortsregistret, på samma sätt som i passregistret, utöver ansiktsbild ska lagra fingeravtryck, som hör till biometriska kännetecken. I propositionen ingick också en ändring av lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet som gjorde det möjligt att använda fingeravtrycksuppgifter i passregistret och identitetskortsregistret för identifiering av både den som ansöker om pass och den som ansöker om identitetskort. Utöver detta kan fingeravtrycksuppgifter för närvarande endast användas för identifiering av ett offer som blivit oidentifierat.

Förvaltningsutskottet ansåg i sitt betänkande i samband med lagändringarna att det är viktigt att fingeravtrycken i passregistret eller identitetskortsregistret också kan användas för att förebygga, avslöja eller utreda åtminstone de allra grövsta brotten. Med detta kan enligt utskottet i praktiken avses till exempel utredning av grovt sexualbrott mot en person i utsatt ställning och brott mot liv i anslutning till det.

Utredningen kartlägger de rättsliga villkoren och andra förutsättningar för användningen av fingeravtrycksuppgifter. Avsikten är att utredningen ska bli klar för behandling i förvaltningsutskottet före ingången av höstsessionen 2022.

Ytterligare information
Suvi Pato-Oja
, specialsakkunnig, tfn 0295 488 379, [email protected]