Hoppa till innehåll

Inrikesministrarna diskuterar säkerheten vid Europas gränser och EU:s migrations- och asylreform

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 2.2.2022 15.52
Pressmeddelande 17/2022

EU:s inrikesministrar sammanträder till ett informellt möte av rådet för rättsliga och inrikes frågor i Lille i Frankrike den 3.2. På ministrarnas agenda står säkerheten vid Europas gränser och reformen av EU:s migrations- och asylpolitik. Vid mötet diskuteras också klimatförändringarnas konsekvenser för civilskyddet. Inga beslut fattas vid det informella ministermötet.

Dagen före mötet ordnar EU:s ordförandeland Frankrike en övning som gäller cyberbrottslighet för ministrarna. Finland representeras både vid mötet och i övningen av inrikesminister Krista Mikkonen.

Schengenområdets verksamhet utvecklas bland annat genom lagstiftningsändringar

Det aktuella läget vid EU:s yttre gränser diskuterades i flera sammanhang förra sommaren och hösten. Gränsen mellan Finland och Ryssland är också Schengens yttre gräns, och därför är frågan särskilt viktig för Finland. Vid inrikesministrarnas möte diskuteras frågan i synnerhet med tanke på utvecklingen av Schengenområdet.

- Kodexen om Schengengränserna bör utvecklas så att medlemsländerna ges effektiva, proportionerliga och flexiblare metoder att hantera föränderliga situationer såväl vid de yttre som vid de inre gränserna med respekt för de grundläggande och mänskliga rättigheterna, säger minister Mikkonen.

Som en del av Schengenpaketet lade kommissionen i december fram ett förslag till ändring av kodexen om Schengengränserna. Syftet med förslaget är att utveckla regleringen om återinförandet av gränskontroll vid de inre gränserna samt olika samordningsmekanismer för störningar och krissituationer vid de inre och yttre gränserna.

Kommissionen har också lagt fram ett förslag till ändring av Schengens utvärderingsmekanism för att ytterligare förbättra utvärderingarna av genomförandet av Schengenregelverket i medlemsstaterna.

Även migrations- och asylpolitiken måste bedrivas på ett övergripande sätt inom EU och reformen av det gemensamma asylsystemet måste framskrida för att medlemsstaternas handlingsberedskap i alla migrationssituationer ska kunna förbättras och Schengenområdets störningsfria verksamhet stödjas.

Frankrike föreslår ett nytt sätt att främja migrations- och asylreformen

EU:s migrations- och asylreform, som inleddes hösten 2020, har framskridit långsamt i synnerhet när det gäller lagstiftningsarbetet. Ordföranden söker nu ett nytt sätt att gå vidare i arbetet. Enligt Frankrikes förslag är avsikten att framskrida stegvis och att i varje skede sträva efter att så väl som möjligt bemöta alla medlemsländers behov.

Enligt Frankrikes övergripande färdplan ska man dels stärka åtgärderna för kontroll och registrering vid de yttre gränserna, dels stödja de medlemsländer som nu bär det största ansvaret för gränskontrollen och mottagandet av asylsökande. Också politikens yttre dimension är viktig för Frankrike, i synnerhet ett förbättrat samarbete i fråga om återresa med de viktigaste partnerländerna. Finland stöder ordförandens ansträngningar för att stegvis driva reformen vidare och på så sätt bygga upp förtroendet mellan medlemsländerna.

Vid det informella inrikesministermötet förs den första diskussionen på ministernivå om Frankrikes förslag. Diskussionen utgör underlag för rådet för rättsliga och inrikes frågor i mars, där man redan vill nå politisk överenskommelse om de kommande stegen.

Det europeiska samarbetet inom civilskydd bör ökas

Inrikesministrarna diskuterar vid sitt möte också klimatförändringarnas konsekvenser för civilskyddet. Finland anser att frågan är viktig och aktuell.

- De risker som anknyter till klimatförändringarna respekterar inte gränser mellan länder. Vi måste öka det europeiska samarbetet för att vi bättre ska kunna förbereda oss på klimatförändringarnas konsekvenser och effektivt utveckla gemensam beredskap, säger Mikkonen.

Finland stöder målet att förbättra och effektivisera EU:s beredskap att reagera på allvarliga, omfattande storolyckor och krissituationer. Förstärkt samarbete mellan sektorerna och ökad resiliens i samhället på europeisk nivå främjar också Finlands nationella beredskap. 

Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 22 16, [email protected] 
Tiina Kivinen, specialmedarbetare, tfn 050 566 19 22, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med minister Mikkonen)