EU-ministerutskottet diskuterade Europeiska unionens utvidgning
Vid sitt möte fredagen den 22 november behandlade EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter i fråga om Europeiska kommissionens årliga utvidgningspaket.
Kommissionen offentliggjorde sitt årliga utvidgningspaket i form av ett meddelande den 30 oktober 2024. Det innehåller en allmän del och landspecifika rapporter om Albanien, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Turkiet och Ukraina.
EU:s utvidgning är en geopolitiskt viktig fråga för Finland och EU. Finland främjar verkställandet av en trovärdig utvidgningspolitik som grundar sig på EU:s medlemskapskriterier och betonar särskilt vikten av demokratiska institutioner och rättsstatsreformer. Genom att stödja utvidgningen kan man skydda unionens grannskap särskilt mot Rysslands destabiliserande åtgärder. Samtidigt förutsätter utvidgningen att EU är redo att förnya sig. Finlands mål är att den utvidgade unionen externt och internt ska vara en starkare aktör än i nuläget.
EU-ministerutskottet diskuterade också Finlands ståndpunkter för föregripande inflytande i fråga om finansieringen av jordbruks- och fiskeripolitiken i EU:s kommande fleråriga budgetram (2028–).
Dessutom fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:
- Rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott den 25–26 november
- Allmänna rådet (sammanhållning) den 28 november
- Konkurrenskraftsrådet (inre marknaden, industri, forskning och rymdfrågor) den 28–29 november.
Utbildningsministrarna ska anta rekommendationer om attraktiva och hållbara karriärer inom högre utbildning och godkänna slutsatser om strategiska partnerskap inom utbildning. Ungdomsministrarna ska anta resolutioner om resultaten av den tionde omgången av EU:s ungdomsdialog och om översynen av arbetsplanen för EU:s ungdomsstrategi 2025–2027. De väntas även enas om slutsatser om möjligheterna för ungdomar på landsbygden och i glesbygden. Kulturministrarna ska godkänna slutsatser om att förbättra och främja tillgången till kultur. Idrottsministrarna ska godkänna slutsatser om större idrottsevenemangs bestående arv.
På allmänna rådets agenda står den framtida modellen för förvaltning av sammanhållningspolitiken.
Konkurrenskraftsrådet strävar efter att godkänna slutsatser om den europeiska konkurrenskraftens framtid. Rådet kommer också att diskutera bättre lagstiftning i Europa.
Mer information: Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 433 4533, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Marko Ruonala, projektchef (kommunikation), tfn 050 522 8233, statsrådets kansli
EU-ministerutskottets föredragningslistor och de offentliga handlingar som behandlas i ministerutskottet publiceras på finska på statsrådets webbplats