Hoppa till innehåll

Beredningen inleds: en inkomstgräns fastställs för uppehållstillstånd för arbetstagare

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2023 9.03
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har inlett beredningen av lagändringar som gäller inkomstgränserna för uppehållstillstånd på grund av arbete. Samtidigt utreds lämpliga nivåer och konsekvenser av inkomstgränserna.

För uppehållstillstånd för arbetstagare fastställs en inkomstgräns på 1 600 euro i enlighet med regeringsprogrammet för Orpos regering. För att öka transparensen ska bestämmelser om inkomstgränserna för tillstånd på grund av arbete i fortsättningen utfärdas genom förordning av statsrådet.

”Regeringen främjar på många sätt arbetskraftsinvandringen och Finlands dragnings- och hållkraft. Samtidigt ska det säkerställas att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön för arbetet som de klarar sig på. På detta sätt kan man också främja bekämpningen av utnyttjande av arbetskraft”, säger arbetsminister Arto Satonen.

Enligt preliminära uppskattningar kommer i huvudsak deltidsanställda att hamna under den inkomstgräns på 1 600 euro som nu bereds. Uppskattningarna av ändringens effekt på migrationens volym preciseras i takt med att beredningen framskrider.

Avsikten är att regeringspropositionen ska sändas på remiss hösten 2023. Propositionen ska överlämnas till riksdagen i början av våren 2024 och ändringarna träda i kraft ännu under 2024.

Utredningen ger information om hur tillgången på arbetskraft påverkas

Samtidigt har arbets- och näringsministeriet i enlighet med regeringsprogrammet inlett en utredning om konsekvenserna av inkomstgränserna för tillstånd på grund av arbete och om en lämplig nivå. 

I utredningen granskas utöver uppehållstillstånd för arbetstagare även tillstånd för specialsakkunniga samt andra tillstånd på grund av arbete. Information samlas särskilt in om hur inkomstgränserna påverkar tillgången på arbetskraft. Resultaten av utredningen kan utnyttjas vid fastställandet av inkomstgränser i fortsättningen.

Avsikten är att utredningen ska vara klar i början av 2024. 

Ytterligare information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321
Ariann Grandell, specialsakkunnig, tfn 029 504 7236 (lagändringar)
Antti Kaihovaara, ledande sakkunnig, tfn 029 504 7125 (utredning)