Hoppa till innehåll

En proposition med förslag till en regel om tre/sex månaders arbetslöshet lämnades till riksdagen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.10.2024 14.00
Pressmeddelande

Regeringen vill att uppehållstillstånd på grund av arbete ska bli starkare knutna till arbete och att övervakningen efter inresan ska systematiseras. I propositionen beaktas bland annat de långa tiderna för rekryteringen av specialsakkunniga. Samtidigt förbättras utlänningars möjligheter att hitta ett nytt jobb inom branscher med riksomfattande brist på arbetskraft. 

Regeringen överlämnade propositionen med förslag till ändring av utlänningslagen den 17 oktober 2024.

Regeringen föreslår att personer som arbetar i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete ska ha tre månader på sig att hitta ett nytt jobb, om deras anställningsförhållande upphör i förtid. Om de inte hittar ett nytt jobb eller om det inte längre finns någon annan grund för att vistas i landet, ska sådana personer enligt förslaget vara tvungna att lämna Finland.

Följande grupper ska i stället för tre månader ha sex månader på sig att hitta ett nytt jobb:  

  • specialsakkunniga (inklusive innehavare av EU-blåkort)
  • alla som har haft uppehållstillstånd på grund av arbete i Finland i över två år
  • personer i ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå i företag
  • utstationerade experter och chefer som flyttas inom företaget.

”Regeln ökar arbetstagarens trygghet när skyddstiden för arbetssökning baserar sig på lag. Lagförslaget motsvarar de övriga nordiska ländernas linje, och en skyddstid på minst tre månader kommer att införas i alla medlemsländer i EU under de närmaste åren”, säger arbetsminister Arto Satonen.

Arbetslöshetsregeln gäller dem som har arbetsrelaterat uppehållstillstånd. Den gäller inte till exempel dem som har permanenta tillstånd eller tillstånd som grundar sig på familjeband eller EU-medborgare, internationella studerande eller forskare. Också i fortsättningen måste utlänningar lämna Finland när tillståndets giltighetstid upphör, om det inte finns någon ny grund för att vistas i landet. Skyddstiden betyder således inte att de kan vistas i Finland en längre tid än vad som bestämts i uppehållstillståndet.

Systematisk övervakning efter inresa är ansvarsfull politik

Det är redan i nuläget möjligt att återkalla uppehållstillståndet om anställningsförhållandet upphör. Det regleras dock inte genom lag hur länge en person kan vara arbetslös innan tillståndet återkallas, och övervakningen är inte systematisk.  Migrationsverkets praxis har redan sedan april 2023 varit att förfarandet för återkallelse av uppehållstillstånd inte inleds inom en skyddstid på tre månader.

”Övervakningen kommer att utökas genom automatisering, och det kommer att bli klart för alla vilka reglerna för fortsatt vistelse är”, säger minister Satonen.

Arbetsgivaren ska i fortsättningen underrätta Migrationsverket om anställningsförhållandet upphör i förtid för en person som vistas i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete. Arbetsgivaren ska underrätta Migrationsverket inom 14 dagar från det att arbetet har upphört. Det görs enklast och snabbast i e-tjänsten Enter Finland.

Arbetstagaren får flexiblare möjligheter att söka jobb  

Syftet med regeringens ändringar i uppehållstillståndet för arbetstagare är att främja tillgången till arbetskraft inom de branscher som har brist på arbetskraft och att förbättra de utländska arbetstagarnas möjligheter att sysselsätta sig igen.  

För närvarande kan de som arbetar och vistas i Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare inte byta till en arbetsgivare inom en annan bransch. I fortsättningen ska arbetstagaren med ett och samma uppehållstillstånd få byta till ett jobb inom en annan bransch, förutsatt att branschen i hela Finland har fastställts vara en bransch med brist på arbetskraft. För andra branscher ska det på samma sätt som för närvarande krävas att personen ansöker om ett nytt uppehållstillstånd.

De branscher som har brist på arbetskraft ska fastställas i en förordning av statsrådet en gång om året från och med sommaren 2025. Den utökade arbetsrätten ska endast gälla uppehållstillstånd för arbetstagare, eftersom det alltid beviljas för en bestämd bransch. Skyddstiden vid arbetslöshet och de övriga föreslagna ändringarna ska däremot gälla alla de arbetsrelaterade uppehållstillstånden. 

Ändringarna föreslås träda i kraft i april 2025

Ändringarna ska träda i kraft den 1 april 2025. Propositionen har förtydligats och preciserats utifrån remissvaren och utlåtandet från rådet för bedömning av lagstiftningen. 

Propositionen följer regeringsprogrammet och genomför en del av de ändringar som krävs i och med EU:s ändring av direktivet om ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare. 

 

Mer information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 321 (frågor till arbetsministern)
Jarmo Tiukkanen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 355 (inte anträffbar 18.10.)
Katri Niskanen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 373 (anträffbar 18.10.)