Hoppa till innehåll

Kommissionen samlar in respons om standarderna för företagens hållbarhetsrapportering – beredningen av regeringens proposition fortsätter i Finland

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2023 15.24 | Publicerad på svenska 15.6.2023 kl. 11.44
Nyhet

Europeiska kommissionen har publicerat ett utkast till standarder med hjälp av vilka företagen ska rapportera om verksamhetens hållbarhet. Remisstiden pågår fram till den 7 juli 2023. Standarderna baserar sig på direktivet om hållbarhetsrapportering, och de nationella lagändringar som direktivet förutsätter bereds vid arbets- och näringsministeriet.

Direktivet om företagens hållbarhetsrapportering trädde i kraft den 5 januari 2023. Direktivet förutsätter att stora företag och börsnoterade företag regelbundet rapporterar om sociala risker och miljörisker i samband med sin verksamhet samt om hur deras verksamhet påverkar människor och miljön. Denna information ska i företagets verksamhetsberättelse presenteras i form av ett separat avsnitt, det vill säga i form av en hållbarhetsrapport.

Europeiska kommissionen begär för närvarande yttranden om sitt utkast till rapporteringsstandarder. Standarderna fastställer de uppgifter som stora företag och börsföretag ska offentliggöra som en del av sin verksamhetsberättelse. Remisstiden pågår fram till den 7 juli 2023.

Avsikten är att en regeringsproposition lämnas till riksdagen under hösten

Arbets- och näringsministeriet har berett en regeringsproposition genom vilken direktivet om hållbarhetsrapportering sätts i kraft nationellt. Detta genomförs i första hand genom komplettering av bokföringslagen och revisionslagen.

Remissbehandlingen av lagändringarna pågick till den 8 maj 2023. Beredningen av regeringspropositionen fortsätter utifrån erhållna kommentarer. Avsikten är att regeringspropositionen överlämnas till riksdagen i början av hösten 2023 för att företag och frivilligorganisationer i god tid ska känna till den nationella rättsliga infrastruktur som skapas i Finland för offentliggörande av hållbarhetsinformation och säkerställande av dess innehåll innan skyldigheterna enligt direktivet träder i kraft. I detta syfte föreskrivs bland annat att det allmänoffentliga förfarandet för rapportering ska förnyas så att det blir digitalt.

De skyldigheter som ålagts företagen träder i kraft stegvis över tiden: de börsnoterade storföretagen ska ha beredskap att sammanställa sina hållbarhetsuppgifter redan från ingången av 2024 för att de ska kunna offentliggöra sin första hållbarhetsrapport våren 2025.

Ytterligare information:
Timo Kaisanlahti, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7139