Hoppa till innehåll

Minister Rydman gläder sig över ägarbytet i Helsingforsvarvet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 3.11.2023 15.00
Pressmeddelande
Elinkeinoministeri Wille Rydman
Elinkeinoministeri Wille Rydman

Näringsminister Wille Rydman är nöjd över att ägarbytet mellan den nya kanadensiska ägaren Davie Shipbuilding och den tidigare ägaren Algador Holdings, ett bolag med rysk bakgrund, har slutförts.

Näringsministern deltog i ägarbytet genom att förhandla med Quebecs näringsminister Pierre Fitzgibbon. Provinsen Quebec finansierade ägarbytet med en betydande satsning.

”Jag blev övertygad om att varvet och hela Finlands marinindustri kommer att ha en ljusare framtid i och med den nya ägaren. Davie har godkänts som en del av Kanadas nationella strategi för skeppsbyggnad. Inom ramen för den ska bl.a. sju isbrytare byggas för staten. Det är också mycket positivt att ägarbytet ur finska statens synvinkel skedde på marknadsvillkor”, säger Rydman.

”Det är fint att Helsingforsvarvet fortsätter sin verksamhet och att näringsstrukturen i min hemstad förblir så bred som möjligt. Varvet har en lång historia och världens bästa kunnande särskilt när det gäller isbrytare och andra isgående fartyg”, konstaterar Rydman. 

Davie Shipbuilding har specialiserat sig på tunga isbrytare. Företaget bygger också kryssningsfartyg och myndighetsfartyg. 

Mer information: 
Lassi Noponen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 407 6033