Minister Kari: Den kommande våren har en nyckelroll i byggandet av ett fossilfritt Finland
Våren 2022 är central i processen för att bygga ett klimatneutralt Finland, eftersom regeringens proposition med förslag till en ny klimatlag och alla tre centrala klimatplaner blir klara under de närmaste månaderna, konstaterade miljö- och klimatminister Emma Kari vid sitt informationsmöte om klimatpolitiken.
”I och med klimatlagen blir klimatneutralitet före 2035 ett bindande mål för Finland, och det styr vårt klimatarbete långsiktigt över valperioderna. Planerna fungerar som praktiska vägvisare för hur man ska bygga upp en klimatsäker välfärdsstat som är oberoende av den fossila ekonomins fluktuationer”, betonade ministern.
Den klimatpolitiska planen på medellång sikt (KAISU), som berör transport, jordbruk och separat uppvärmning av byggnader, var på remiss i december–januari. Ett sammandrag av remissyttrandena sammanställs som bäst, och på fredag lämnar forskningsinstituten dessutom sina egna bedömningar om huruvida åtgärderna i planen är tillräckliga för att målen ska kunna uppnås. Ministerarbetsgruppen färdigställer planen före mitten av mars utgående från bedömningarna.
Också klimat- och energistrategin för storindustrin och värmeproduktionen, det vill säga den så kallade utsläppshandelssektorn, samt markanvändningssektorns klimatplan för jord- och skogsbruket sänds på remiss inom de närmaste månaderna.
”När vi påskyndar den gröna omställningen hålls utgifterna för uppvärmning och transporter under kontroll”
De klimatpolitiska planerna färdigställs i en situation där energipriset på världsmarknaden har stigit kraftigt.
”Regeringen har stött produktionen av ren energi, energirenoveringar i hemmen och till exempel utvidgandet av laddningsinfrastrukturen för elbilar. Dessa åtgärder minskar vårt beroende av fossila importerade bränslen som är känsliga för prisfluktuationer. När vi påskyndar den gröna omställningen tryggar vi rimliga kostnader för transporter och uppvärmning i hela landet. "
Enligt minister Kari bör man rikta öronmärkt stöd för energirenoveringar till de hushåll som har de lägsta inkomsterna.
”Med hjälp av energirenoveringar kan man effektivt hindra överstora och överraskande räkningar för uppvärmning under vinterköldmånaderna. För många familjer är engångsinvesteringen som krävs dock för stor. Från miljöministeriet har vi för vårens ramförhandlingar föreslagit ett nytt stöd på 10 miljoner euro som riktas särskilt till låginkomsttagare. Dessutom föreslår vi ett understöd på 40 miljoner euro för att förbättra energieffektiviteten i bostadshus och för åtgärder som syftar till smart och flexibel energiförbrukning", sade ministern.
Minister Kari påminde om att det inom klimatpolitiken är nödvändigt att rikta blicken mot framtiden.
”Att bygga upp en fossilfri välfärdsstat är vår viktigaste uppgift under de kommande årtiondena. Klimatarbete måste bli ett nytt och normalt tankesätt i alla samhällsbeslut, precis som ekonomin och ramförfarandet för statsfinanserna är. Statens penninganvändning och lagstiftning bör ses över med tanke på klimatsäkerhet och miljömässig hållbarhet på samma sätt som man nu vid regeringens ramförhandlingar ser på ekonomin", sade ministern.
Mer information:
Begäran om intervju med ministern:
Milja Henttonen
Miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050599 3094
[email protected]
Regeringens klimatpolitik:
Riikka Yliluoma
Miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050414 1682
[email protected]